971 0

Премиер похарчи €350 000 за частен полет

Държавният самолет бил неудобен

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Френският премиер Едуар Филип заяви, че поема пълната отговорност за ползването на частен полет за 350 000 евро от Токио до Париж на връщане от официално посещение. Твърдението му е в отговор на критики, че разхищава държавни средства.

„Напълно разбирам изненадата и въпросите, които си задават французите, но поемам пълната отговорност за това решение", каза Филип по радио Ер Те Ел, съобщи „Дарик“. Канцеларията на премиера е наела частен полет за 350 000 евро, за да се прибере той по-бързо от Нова Каледония и да не ползва държавен самолет, който бил сметнат за твърде неудобен.

В нощта на 5 срещу 6 декември при техническа спирка в Токио на самолет А340 на френските ВВС, който го връщал с няколко министри и още около 60 души в Париж, премиерът и голяма част от пътниците се прехвърлили в друг А340 със седалки първа класа. Този самолет кацнал в Париж два часа преди държавния, който пристигнал почти празен. Новината предизвика остри реакции от някои представители на опозицията.

Европейският депутат и бивш заместник-председател на партията „Национален фронт“ Флориан Филипо написа в Туитър: „350 000 евро, близо 300 минимални работни заплати, профукани за полет Токио-Париж, за да се избегне „твърде неудобно" пътуване на премиера Едуар Филип. Човек си мисли, че сънува, обаче не - това е печалната и недопустима действителност!"

Едуар Филип се аргументира, че е трябвало да се върне в Париж навреме за участие в Съвет по въпросите на отбраната и преди президентът Еманюел Макрон да е заминал за Алжир. „Знаехме, че няма редовен пътнически полет в необходимия час, а трябваше да се върнем преди заминаването на президента в сряда сутринта", се защити Филип. Според канцеларията на френския премиер по правило в отсъствието на президента той трябва да се намира в Париж, въпреки че има множество изключения.

Франция


Напиши коментар:


Публикувай