20 Декември, 2017 14:37 1 294 0

Премиер похарчи €350 000 за частен полет

  • едуар филип-
  • франция-
  • премиер-
  • полет-
  • самолет-
  • скандал-
  • токио-
  • париж

Държавният самолет бил неудобен

Премиер похарчи €350 000 за частен полет - 1
Снимка: БТА/ AP

Френският премиер Едуар Филип заяви, че поема пълната отговорност за ползването на частен полет за 350 000 евро от Токио до Париж на връщане от официално посещение. Твърдението му е в отговор на критики, че разхищава държавни средства.

„Напълно разбирам изненадата и въпросите, които си задават французите, но поемам пълната отговорност за това решение", каза Филип по радио Ер Те Ел, съобщи „Дарик“. Канцеларията на премиера е наела частен полет за 350 000 евро, за да се прибере той по-бързо от Нова Каледония и да не ползва държавен самолет, който бил сметнат за твърде неудобен.

В нощта на 5 срещу 6 декември при техническа спирка в Токио на самолет А340 на френските ВВС, който го връщал с няколко министри и още около 60 души в Париж, премиерът и голяма част от пътниците се прехвърлили в друг А340 със седалки първа класа. Този самолет кацнал в Париж два часа преди държавния, който пристигнал почти празен. Новината предизвика остри реакции от някои представители на опозицията.

Европейският депутат и бивш заместник-председател на партията „Национален фронт“ Флориан Филипо написа в Туитър: „350 000 евро, близо 300 минимални работни заплати, профукани за полет Токио-Париж, за да се избегне „твърде неудобно" пътуване на премиера Едуар Филип. Човек си мисли, че сънува, обаче не - това е печалната и недопустима действителност!"

Едуар Филип се аргументира, че е трябвало да се върне в Париж навреме за участие в Съвет по въпросите на отбраната и преди президентът Еманюел Макрон да е заминал за Алжир. „Знаехме, че няма редовен пътнически полет в необходимия час, а трябваше да се върнем преди заминаването на президента в сряда сутринта", се защити Филип. Според канцеларията на френския премиер по правило в отсъствието на президента той трябва да се намира в Париж, въпреки че има множество изключения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: