2 245 5

ЕС с безпрецедентна офанзива срещу Полша

Възможно е на страната да бъде отнето правото на глас в Съвета на Европа

Росен Стойчев

ЕС започна безпрецедентна процедура срещу Полша, съобщи „Гардиън“.

Европейската комисия излезе със съобщение, в което предлага на Европейския съвет да предприеме решение в съответствие с Член 7 (1) от договора на ЕС. Решението е взето като отговор на планираните съдебни реформи в Полша. ЕК отбелязва, че така иска да защити върховенството на закона в Европа и независимостта на съда във Варшава.

Препоръчва се издаването на официално предупреждение за Полша, преди да бъдат въведени официални санкции. Сега предложението трябва да бъде одобрено от 22 от страните – членки на ЕС. Впоследствие може да се стигне до отнемането на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС.

Предприемат се и стъпки за изправянето на Полша пред Съда на ЕС, заради нарушение на законодателството на Съюза. За първи път в историята ЕС задейства Член 7. През последните 2 години с полското правителство се водят постоянни преговори за новата съдебна реформа и нейното въвеждане.

Полша


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • законен
  Отговор
  1 16:20  20.12.17
  Докато не измре всичкото комунист останал от соца в Бившия СИВ няма да има оправия . Те освен диктатура други обществени отношения нито разбират нито признават !
 • Kcaniba
  Отговор
  2 16:44  20.12.17
  От къде на къде ЕС ще се меша в държавите и насила ще вкарва бежанци.

  Коментиран от #3

 • законен
  Отговор
  3 17:06  20.12.17

  До коментар #2 от "Kcaniba":

  Прибери си тролските коментари и поне прочети за какво става въпрос !!! Няма нищо общо с бежанци и става въпрос за закони които Полша доброволно е приела за да бъде приета в ЕС !!!

  Коментиран от #4

 • 681
  Отговор
  4 22:55  20.12.17

  До коментар #3 от "законен":

  Не всичко законно е правилно и полезно. Робството също е било законно някога. Не разбирам хората, които сляпо защитават системата. На всички би трябвало да е ясно, че системата е против хората, за управляващите откакто свят светува или....????
 • МАРИЯ
  Отговор
  5 07:56  21.12.17
  ОСНОВНАТА ПРИЧИНА СА БЕЖАНЦИТЕ ДРУГОТО Е ПОВОД.СЪДЪТ Е СУБЕКТИВЕН ФАКТОР И В НАИ РАЗВИТИТЕ ДЕМОКРАЦИИ ИМА ЗНАЧЕНИЕ СРЕЩУ КОГО СЕ ПРИЛАГАТ ЗАКОНА И КОЛКО ПАРИ ИМА НАРУШИТЕЛЯ,ЗА ДА СЕ ЗАЩИТИ. ПОЛЯЦИТЕ ВИНАГИ СА НИ ПОДКРЕПЯЛИ. СЕГА ДА ГИ ПОДКРЕПИМ И НИЕ ПОДОБНО НА УНГАРИЯ.МНОГО СА ОБЩИТЕ НЕЩА МЕЖДУ НАС.

Напиши коментар:


Публикувай