Last news in Fakti

20 Декември, 2017 19:05 1 574 9

Решено: Uber е транспортна компания

  • uber-
  • съдът-
  • компания

Решението беше взето от Европейския съд

Европейският съд в Люксембург взе решение, че Uber трябва да се третира като транспортна компания, а не като обикновена интернет услуга, съобщи France 24.

Така Uber ще трябва да отговаря на регулациите за таксиметрова компания. Решението идва след години на недоволство от таксиметрови компании на всякъде по света, недоволни от ограничените регулации за компанията.

Услугата, предоставяна от Uber, свързваща физически лица с непрофесионални шофьори, обхваща услуги в областта на транспорта. Страните членки следователно могат да регулират условията за предоставяне на тази услуга“, се казва в решението на съда.

Делото беше заведено от таксиметрови шофьори в Барселона. От Uber твърдят, че са обикновена услуга, свързваща клиенти с непрофесионални шофьори. Така те избягват стандартните регулации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    8 5 Отговор
    Браво! Най- накрая хитреците- дребни тарикати от юбер си го получиха! Сега, за да извършват таскиметрови превози, ще са длъжни да се подчиняват на националните законодателства в сферата на таксиметровите услуги и ще си носят отговорността за извършените таксиметрови превози! Който е излъгал изпълнителният директор на юбер, че може да заобиколи законите в ЕС, да си носи отговорността:)

    Коментиран от #2

  • 2 ШАМАРИСТ

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    ЮБеР НЕ ИЗВЪРШВА НИТО ПРЯКО НИТО КОСВЕНО ТРАНСПОРТНИ УСЛУГИ ЗАЩОТО НИТО ПРЕВОЗВА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ НИТО СЪБИРА ТАКСИ ОТ ПЪТНИЦИ И КЛИЕНТИ . ТЯ Е ПРОСТО КОМУНИКАЦИОНЕН ЦЕНТЪР И НЕЩО ПОВЕЧЕ.КОГАТО ДЕМООКРАЦИЯТА И КАПИТАЛИЗМА БЪДАТ УНИЖЕНИ СЪС ТЯХНИТЕ ИМ МЕТОДИ МНООООГО ГИ БОЛИ МРЪСНИТЕ КАПИТАЛИСТИ.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 КИТАРИСТ

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ШАМАРИСТ":

    Ти си в шок! По твоята логика таксиметровите фирми също не извършват такава услуга. Шофьорите, го правят. И понеже клиента си плаща на шофьора, а не на таксиметровата фирма, значи е излишна регулацията и там, нали :) Както го каза те са "просто комуникационен център"

    Коментиран от #9

  • 4 юрист

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ШАМАРИСТ":

    „...Публикувано във факти.бг: ЗАЩОТО НИТО ПРЕВОЗВА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ НИТО СЪБИРА ТАКСИ ОТ ПЪТНИЦИ И КЛИЕНТИ...“ А ПАРИ ВЗЕМА ЛИ ЗА ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИТЕ? ВЗЕМА! ТОЧКА ПО ВЪПРОСА- ТОВА Е ТАКСИМЕТРОВА УСЛУГА, ПРИ ТОВА- ВЪЗМЕЗДНА ДВУСТРАННА СДЕЛКА- СРЕЩУ ИЗВЪРШЕНИЯ ТАКСИМЕТРОВ ПРЕВОЗ ШОФЬОРЪТ ИЛИ ДРУГО СВЪРЗАНО С НЕГО ЛИЦЕ ПОЛУЧАВА ПАРИ !

    Коментиран от #8

  • 5 гост

    1 1 Отговор
    Най-накрая. Тези генерираха милиарди и съсипаха таксиметровите фирми, а в същото време дерат с такси и работещите към тях получават мизерни пари.
  • 6 Анонимен

    3 1 Отговор
    Май този път ги цепнаха както трябва.
  • 7 реалист

    1 1 Отговор
    Глупости , на мен никой не може да ми забрани да пътувам с когото си искам и да си деля разходите с него ,няма и как да ме хванат нито как да го докажат . Тия от ЮБЕР са си просто социална платформа в която всеки сам се разбира и избира с кого и къде ще пътува . Такъв тип свобода на личността няма как да бъде ограничена ,а и не трябва. Свободното събиране за споделено пътуване ще продължи да съществува ,колкото и да квичат някои хора с настъпани интереси .
  • 8 А ВИЙ ПОЛИТИЦИТЕ ТАКСИТА ЛИ СТЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    КЪТ ЗИМАТЕ ПОДКУПИ И РУШВЕТИ .ПОД КВА РЕГУЛАЦИЯ Е ПОДКУПА. ТАКА Е И ПРИ ЮБЕР КЛИЕНТА ПОДКУПВА ВОДАЧА НА МПС ТО. ПРОСТО ТАЯ УСЛУГА МУ Е ПО КЕФА.
  • 9 КОГАТО Е ВЪЗМОЖНО РЕГУЛАЦИЯТА

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "КИТАРИСТ":

    ТРЯБВА ДА СЕ ЗАОБИКАЛЯ. НАЛИ РЕГУЛАЦИЯТА БЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРИЬОМ. ОБАЧЕ КЪТ СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ ДА БИЕ ПО МОНОПОЛИТЕ С ТЯХНИТЕ МЕТОДИ ПОДСКАЧАТЕ А....