1 390 0

21 декември 1988 г. Атентатът над Локърби (ВИДЕО + СНИМКИ)

Свалянето на самолета бележи началото на края на режима на Кадафи

Снимка: БТА/АП
Снимка: БТА/АП
Венцислав Михайлов

На 21 декември 1988 г. полет 103 на авиокомпания „ПанАм“ от Лондон до Ню Йорк изчезва от радарите. Секунди по-късно става ясна причината. Самолетът е взривен. Загиват 243 пътници и 16 души от екипажа.

От падналите отломки над шотландското градче загиват 11 жители.

Разследването установява, че

самолетът е свален от скрита в касетофон бомба.

Тя е качена в багаж в карго отделението на самолета.

Разследването на атентата беше извършено от службите на Великобритания и САЩ. 189 от загиналите бяха американци.

Снимка: БТА/АП

Властите смятаха, че атентатът е отговор на разпоредените от американския президент Роналд Рейгън въздушни бомбардировки през 1986 г. срещу Либия. При един от въздушните рейдове на американската бойна авиация загива дъщерята на Муамар Кадафи.

Изследователи припомнят, че по-рано през 1988 г. американците по погрешка свалят над Персийския залив самолет на „Иран еър“, при което загиват 290 души.

Интересен факт е, че 16 дни преди атентатът над Локърби посолството на САЩ в Хелзинки е предупредено по телефона, че бомба ще бъде качена на самолет на „ПанАм“ на летището във Франкфурт.

През 1991 г. разследването, водено от Великобритания и ФБР, все пак установява, че отговорност за атентата носят агентите на либийското разузнаване Абдел Басет ал Меграхи и Ламен Халифа Фхима.

Най-накрая през 1999 г. под натиска на санкциите на ООН срещу Либия Кадафи се съгласява да предаде двамата обвиняеми. Условието е съдебният процес да бъде в Холандия, но либийците да бъдат съдени от шотландски съд по законите на Шотландия.

В началото на 2001 г. Ал Меграхи беше осъден на доживотен затвор, а Фхима беше оправдан.

Възход и падение на атентатора от Локърби

На 20 май 2012 г. почина либиецът Абдел Басет ал Меграхи, който беше осъден за атентата над Локърби през 1988 г.

Бившият служител на либийското разузнаване е починал в дома си на 59-годишна възраст след дълга битка с рака. Здравословното състояние на Меграхи се влоши бързо през последните дни.

Абдел Басет ал Меграхи е роден на 1 април 1952 г. в Триполи. През 2001 г. той бе осъден от шотландски съд на доживотен затвор за взривяването на самолет на американската авиокомпания "ПанАм" над Локърби. В атентата загинаха 270 души. Осъденият бе освободен от шотландското правосъдие по хуманни причини през 2009 г., след като лекарите поставиха диагноза рак в последен стадий.

Снимка: БТА/АП

Освобождаването на осъдения либиец предизвика вълна от възмущение,

особено от семействата на жертвите. При триумфалното си връщане в Триполи той нямаше вид на умиращ, но от миналата година бе в полукоматозно състояние.

През 1991 г., след британско и американско следствие, Ал Меграхи бе обвинен за атентата срещу самолета Боинг 747 на "ПанАм". През 1999 г. либийското правосъдие го предаде на британските съдебни власти. На съдебния процес той говореше свободно английски език и се представи като директор на Центъра за стратегически изследвания в Триполи. Според обвинението този пост е бил прикритие за истинската му работа на ръководен пост в либийските тайни служби при режима на Муамар Кадафи, но Ал Меграхи винаги е отричал.

Снимка: БТА/АП

Обвинението изтъкна, че като шеф на охраната в либийската авиокомпания Меграхи е имал възможност да организира атентата - той уговорил купуването на електронни устройства, с които била задействана бомбата и купил в Малта дрехите, с които била замаскирана бомбата.

Либия призна отговорността му за атентата през 2003 г. и изплати 2,7 милиарда долара обезщетения на близките на жертвите.

САЩ


Още по темата

 • Най-кървавите атентати в Европа

  Най-кървавите атентати в Европа

  Координираните терористични атентати в Париж убиха най-малко 120 души. Това е най-кървавото нападение на Стария континент от 2004 година насам, ...
  14.11.2015
  2 070
  2
 • Почина атентаторът от Локърби

  Почина атентаторът от Локърби

  Почина Абделбасет ал Меграхи, единственият осъден за атентата над Локърби през 1988 г., предаде АФП, като се позовава на брат му. През април ...
  20.05.2012
  694
  0

Напиши коментар:


Публикувай