4 770 6

Невероятна мистерия обгърна Титаник

Невероятни събития на корпуса на кораба

Росен Стойчев

Непознато, изумително явление накара света да заговори отново за съдбата на злополучния кораб „Титаник”. 105 години след като лайнерът потъна на дъното на Атлантическия океан, върху корпуса му живее и расте най-големият, най-странен кооперативен организъм на земята, пише obekti.bg.

Този смайващ факт бе огласен за първи път от микробиолога Рой Кълимор и автора на книгата „Призракът на „Титаник” Чарлз Пелегрино. Преди повече от десетилетие двамата учени заявиха, че бронята на кораба е обгърната от интелигентна мрежа от взаимосвързани бактерии, които се хранят с нея. Произходът на това сложно образувание е неизвестен, дори извънземен. Предполага се, че същият вид микроорганизми населяват океана на спътника на Юпитер Европа. Изследователите вярват, че бактериите живеят свързани в голяма структура и използват общ микробен език. С него те общуват интелигентно и си разменят смислени информационни знаци.

Този език е необикновен, съставен от химични или електрически сигнали. Такъв феномен е наричан „кворумно усещане”. При него цели микробни общности долавят присъствието една на друга и усещат действията си, създавайки организация, взаимодействие и растеж. Микроорганизмите по „Титаник” разяждат металните му останки, създавайки килим от ръжда върху повърхност, равна на четириетажна сграда. Чудовищната мрежа бавно пълзи по бронята на кораба, хранейки се с желязото от нитовете му.

Тя прави дупки в стоманата му. Оставя след себе си ръждиви образувания с формата на ледени висулки, които са с обща дължина над 900 м и се клатушкат при носа на разбилия се плавателен съд. Живата мрежа съставя единен комуникиращ суперорганизъм в ледените води на океана, където налягането е чудовищно. От структурна гледна точка висулките й съдържат канали, през които преминават течности, богати на желязо, морска вода, сяра и електрически сигнали. Предполага се, че са възникнали и след това са се развили в пръстеновидна структура, подобна на тази при ствола на дърво. Много са деликатни.

Накрая най-вероятно ще се разпаднат на фин прах, твърдят изследователите водолази. Това е системен процес на рециклиране на желязото и връщането му обратно в природата.

САЩ


Още по темата

 • Меркел отчаяно търси коалиция

  Меркел отчаяно търси коалиция

  Германският канцлер Ангела Меркел ще направи пореден опит за съставяне на нова коалиция на среща с лидерите на социалдемократите в Берлин, предаде ...
  20.12.2017
  734
  4
 • Афганистанец опита да удави момиче в Германия

  Афганистанец опита да удави момиче в Германия

  19-годишен мъж е направил неуспешен опит да удави вчера 17-годишно момиче в река Хафел в берлинския квартал Шпандау, но в крайна сметка самият той ...
  20.12.2017
  3 086
  12
 • Берлин: Мигрантите намаляват

  Берлин: Мигрантите намаляват

  Германия очаква да посрещне по-малко от 200 000 нови мигранти за тази година, съобщи вътрешният министър на ФРГ Томас де Мезиер. "В края на ...
  17.12.2017
  1 302
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • анонимен
  Отговор
  1 17:45  21.12.17
  Къде е статията за бежанец , дето блъснал млада германка в река? Не е удобна ли на някой? Кликам там и излиза това. Ами ще взема пък да ви блокирам, щом ще пишете по поръчка, значи няма нужда от вас, не сте достоверни.
 • 2 18:15  21.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гошо хубавеца
  Отговор
  3 18:20  21.12.17
  https://m.fakti.bg/world/276419-afganistanec-opita-da-udavi-momiche-v-germania не е ли тази???
 • FUCK OF
  Отговор
  4 18:47  21.12.17
  НИКОГА НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ДА ПРАВИТЕ ТОВА,КОЕТО НЕ УМЕЕТЕ..... ПОМНЕТЕ,ЧЕ НОЕВИЯТ КОВЧЕГ Е НАПРАВЕН ОТ ЛЮБИТЕЛИ.... ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ СА ПОСТРОИЛИ ,,ТИТАНИК''
 • факт
  Отговор
  5 19:34  21.12.17
  БЪДЕЩИТЕ ОБИТАТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА
 • незнайко
  Отговор
  6 10:01  22.12.17
  Нано "мравки" окисляващи желязото и то се разпада . Сигурно го има по всички котаби на тази дълбочина, но никой не се занимава с тях !

Напиши коментар:


Публикувай