1 212 0

До Гуантанамо и обратно

Джеймс Матис стана първият министър на отбраната на САЩ от 2002 г., посетил базата в Куба

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Американският министър на отбраната Джеймс Матис посети военноморската база на САЩ в Гуантанамо, Куба, за да поздрави военнослужещите там за настъпващите празници. Това беше първо посещение на шеф на Пентагона в Гуантанамо от почти 16 години, предаде Fox News.

Матис се срещна с военнослужещи, но не направи обиколка на обектите за задържане, нито обсъжда въпроси, свързани с политиката по отношение на задържаните там лица. Визитата става във време на несигурност дали правителството на Тръмп ще продължи да използва военния затвор в Гуантанамо.

Президентът на САЩ не е освобождавал нито един задържан там, нито е добавил някого към списъка на затворниците, получили официално разрешение да се завърнат в родината си или да бъдат изпратени в трета страна.

Матис е първият министър на отбраната на САЩ, посетил Гуантанамо, откакто това направи Доналд Ръмсфелд през януари 2002 г. само седмици след като бяха пристигнали първите затворници от Афганистан в началните етапи на войната срещу тероризма. Центърът беше създаден малко след атентатите от 11 септември 2001 г. за задържане на предполагаеми терористи.

В центъра там сега се намират 41 души. Десет са с обвинения от военна комисия. Петима имат разрешение да си тръгнат, но при сегашното правителство във Вашингтон статутът им е под въпрос. Лицата, задържани за неопределен срок, са 26, но някои от тях също може да получат разрешение да го напуснат или срещу тях да започне съдебно преследване.

Президентът Барак Обама опита да закрие центъра, но Конгресът му попречи. Конгресмените възразиха срещу прехвърлянето на задържани лица на места за задържане на територията на САЩ.

Куба


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай