22 Декември, 2017 16:41 4 091 26

Шойгу докладва на Путин: Изтеглихме се от Сирия

  • русия-
  • сирия-
  • башар асад-
  • сергей шойгу-
  • владимир путин-
  • ислямска държава

Твърденията на Москва по темата са посрещани скептично от Вашингтон и неговите съюзници

Шойгу докладва на Путин: Изтеглихме се от Сирия - 1
Снимки: БТА/АР

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу доложи на президента Владимир Путин, че заповедта му за изтегляне на войските от Сирия е изпълнена, предаде ТАСС.

Шойгу направи това на разширено заседание на ръководството на министерството на отбраната на Руската федерация. То се проведе в академията на руските ракетни войски със стратегическо предназначение в Балашиха, Московска област.

Твърденията на Москва, че е изтеглила своя военен контингент от Сирия, обаче са посрещани скептично от Вашингтон и неговите съюзници.

Руските въоръжени сили вероятно ще запазят голямо присъствие в Сирия, заяви американският специален пратеник в коалицията срещу групировката "Ислямска държава" - Брет Макгърк.

Кремъл подписа със сирийското правителство споразумения за поддържане на две руски военни бази в близкоизточната страна. Това са военновъздушната в Хмеймим и военноморската в Тартус.

Шойгу докладва на Путин: Изтеглихме се от Сирия

Над 48 000 военнослужещи на Руската федерация са придобили безценен опит в Сирия, съобщи още Шойгу. Той уточни, че 14 000 от тях са получили държавни награди.

За две години авиацията на въздушно-космическите сили на Русия е изпълнила в Сирия 34 000 бойни полети, отбеляза Шойгу. По негови данни са били ликвидирани повече от 60 000 бойци, включително 819 главатари на бандитски формирования.

Шойгу докладва на Путин: Изтеглихме се от Сирия

Шойгу съобщи още, че бюджетът на министерството на отбраната на Русия за 2018 г. ще бъде 46 милиарда долара - 2,8 процента от БВП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    18 63 Отговор
    След като нанесоха щети за милиони и избиха хиляди,дойде зимата и се оттеглят.Разрушиха държавата и помагаха на местния диктатор.

    Коментиран от #2, #5, #8, #25

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 OMG WTF

    13 31 Отговор
    60000 джихадиста и точно 819 главатаря. Е не можаха ли да ги закръглят на 820? И в тази бройка включили ли са десетината пъти, в които убиха баш главатаря им?
  • 4 НАТО

    11 34 Отговор
    Една част от цивилните жертви бяха умъртвени без бой с газ Зарин!
  • 5 Миле

    45 9 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Що за повърхностен коментар? Нанесоха щети за милиони, но предотвратиха такива за милиарди. Избиха хиляди от тези, които трябваше да бъдат избити - платени наемници от бившата армия на Ирак. Помагали на диктатор? Това е легитимния човек, естествено, че ще помагат. Щатите, в същото време помагаха на терористи. Твоите коментари са далеч, от това което се случва в момента в Сирия. Ти явно не виждаш, че позициите се обърнаха. Русия вече прокарва път в близкия изток, а ниле щатите.

    Коментиран от #9

  • 6 goni

    6 18 Отговор
    Ако, наистина заделят 2.8% от брутният вътрешен продукт?! Тия са луди!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 юрист

    6 22 Отговор

    До коментар #5 от "Миле":

    “...Публикувано във факти.бг: Това е легитимния човек, естествено, че ще помагат....“
    1. Коментар № 1 е на друго лице, което използва моят ник
    2. Не е ясно доколко е легитимен асад, след като в сирия върлува гражданска война. Легитимен е само за едната страна в гражданският конфликт, но за другата страна не е легитимен. Няма как бившето държавно управление на една държава в гражданска война да е легитимно и за 2те страни- то априори се е провалило поради самият факт на съществуващата гражданска война.

    Коментиран от #10

  • 10 Миле

    29 5 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Първо, трябва да правиш разлика между гражданска война и цветна революция. Ако щатите не бяха подпомогнали тази революция, Сирия днес нямаше да е в развалини. Второ, ти деца имаш ли? Не гледа ли какво казаха сирийските деца дето ги даваха как продават бензин за да се нахранят: "иска ни се да беше, както преди войната и да си играем с приятелите". Явно забравяш, че не Асад почна тази война.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 юрист

    4 17 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    Пълни глупости! Прочети си бг. закони, отиди при друг колега, покажи му моят коментар и му кажи, че според теб това е език на омраза! Коелгата яко ще ти се изсмее и ще ти каже, че не просто си сбъркал, а че МНОГО си сбъркал....
  • 17 onq s konq

    8 20 Отговор
    Шойгу бил докладвал нещо...на Путин...че се били "изтеглили"...И какво от това?Светът трябва да ръпопляска ли?А къде са ДОКАЗАТЕЛСТВАТА че лъжата която и двамата знаят че е такава е истина?Оставили са си "само" 2 БАЗИ...А ще ги отворят ли за една "бърза" инспекция на ДЕМОКРАТИЧНИЯ ЗАПАДЕН СВЯТ за да се види какво има вътре?Но да оставим тия "подробности"-ДОРИ И ДА НЕ ОСТАНЕ НИТО ЕДИН РУСКИ ВОЙНИК В СИРИЯ,ТОВА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ ПРИ НУЖДА РУСИЯ НА ЧАСА НЕ МОЖЕ ДА ЗАСИПЕ СИРИЯ С РАКЕТИ /АКО НЕЩАТА С УПРАВЛЕНИЕТО НЕ СА ПО ВКУСА Й/ йи-така-без да излиза и на сантиметър от границите си!Друго е нужно-ДОБРА РУСКА ВОЛЯ ЗА ОМИРОТВОРЯВАНЕ НА РЕГИОНА,КОЕТО ОБАЧЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ ЕДИНСТВЕНО ПРИ ДРУГ РУСКИ РЪКОВОДИТЕЛ!
  • 18 чукча

    10 24 Отговор
    Тези смешници къде са тръгнали с мечката мед да ядат.Ако 46 млр. са 2,8 процента,то БВП е малко над 1600 млр.Тя Холандия с територия колкото на Москва още малко и ще надмине веиката Русия.А една Италия е много по-мощна икономика от руската.Да не говорим за Германия и Франция.А да се мерят с САЩ,Китай и Япония е направо срамно.И това при положение че се къпят в суровини .И кого може да уплаши това икономическо джудже.Освен Грузия,Туркменистан и Азербайджан май няма други.Спете спокойно деца.Колосът е на глинени крака.Бог да пази Америка-защитника на свободните хора.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 RIDIK

    5 3 Отговор
    Съобщението на BBC, че руската частна военна компания е изпратена и в Судан може да изненада някого. Участието на наемниците от ЧВК ръководена от Дмитрий Уткин («Вагнер») в сирийската гражданска война беше напълно обяснимо: Москва направи геополитически залог на режима на Башар Асад. При това през 2015 година Путин се сблъска с изолацията на международната общност и му беше нужно нещо, с което да се измъкне от украинската задънена улица. В тази ситуация ЧВК «Вагнер» (по същество армията в сянка на Кремъл) беше необходима за решаването на сериозни бойни задачи в сухопътните сражения с терористите от «Ислямска държава» и със сирийската опозиция. Въпреки изявленията в ООН на пленени бойци на Вагнер , Русия не признава участието на ЧВК в Сирия. Това, че е изтеглила официалните военни, нищо не значи. Просто идват избори в Русия.
  • 21 ЩЩЩЩ

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "сноу":

    платена е и като и зададеш неудобен въпрос почва да се крие като мишка зад членове и алинеи
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 стоян георгиев

    4 8 Отговор
    тва е поредното руско изтегляне.кои им вярва не е ясно?!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания