2 315 2

НАСА изпраща експедиция за търсене на извънземни

Сондите ще се насочат към близка до Земята екзопланета, кръжаща около звезда, която се намира в системата Алфа Кентавър

Снимки: Shutterstock
Снимки: Shutterstock
Анатоли Стайков

НАСА разглежда възможността през 2069 г. да организира първата в историята междузвездна космическа експедиция до звездната система Алфа Кентавър за търсене на живот там, предаде CNN.

Замислено е мисията да съвпадне със 100-годишнината от кацането на човек на Луната. Този път обаче към космоса ще се отправят малки сонди, а не хора. Сондите ще се насочат към близка до Земята екзопланета, кръжаща около звезда, която се намира в системата Алфа Кентавър и е на разстояние около 4,4 светлинни години от нашата планета.

За да долетят до екзопланетата за повече или по-малко приемлив срок, сондите ще трябва да се движат със скорост, която се равнява на 10 процента от тази на светлината. Ако им се удаде да го сторят, експедицията ще продължи 44 години и ще достигне до дестинацията си през 2113 г.

Учените отбелязват, че досега не са разработени технологии, които биха позволили да се развие подобна скорост. "Всичко е като в мъгла", признават авторите на проекта от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Калифорния.

По думите на учените има достатъчно време, за да се обмислят детайлите.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 111
    Отговор
    1 13:53  23.12.17
    Докато САЩ искат да колонизират чужди планети и да посещават други слънчеви системи..руснаците все още се чудят как да излезнат по-далеч от орбитата на Земята.
  • 2 09:22  24.12.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай