877 1

Напрежение в Ерусалим на Рождество Христово

Сблъсъците продължават и по Коледа

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Ерусалим се пълни с туристи от рано сутринта за Рождество Христово. Не липсва обаче и напрежение, има много войници, които следят за обществения ред, съобщи Би Ти Ви.

Днес се очаква тържествена процесия да тръгне от Ерусалим и да стигне до родното място на Исус Христос във Витлеем. Очакват се и сблъсъци. Нощта срещу най-светлия християнски празник е особено натоварена за войниците. Те обаче не искат и не могат да говорят.

В Източен Ерусалим неспокойни са и евреите, и арабите. Въпреки че и евреите, и палестинците декларират, че са притеснени, пазарите са пълни през цялата нощ.

Със засилени мерки за сигурност и с подготовка за улични протести Витлеем очаква Рождество Христово. Движението „Хамас“ призова палестинците на Коледа да покажат гнева си от американското решение за Ерусалим.

Вчера по улиците на града преминаха палестинци, преоблечени като Дядо Коледа. Израелските сили за сигурност разпръснаха демонстрантите със сълзотворен газ и гранати.

Напрежението в региона се увеличи, след като американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел. Мюсюлманският свят и международната общност остро осъдиха думите на Тръмп, които наляха масло в огъня на дълго тлеещия конфликт.

Снимка: БТА/ APОще по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • СссереМ
    Отговор
    1 13:30  24.12.17
    Егати миролюбивата религия,някой да не е хвърлял бомби по време на байрямите.

Напиши коментар:


Публикувай