Last news in Fakti

24 Декември, 2017 12:27 1 488 1

Напрежение в Ерусалим на Рождество Христово

  • ерусалим-
  • рождество христово-
  • коледа-
  • израел-
  • палестина-
  • напрежение-
  • витлеем

Сблъсъците продължават и по Коледа

Напрежение в Ерусалим на Рождество Христово - 1
Снимка: БТА/ AP

Ерусалим се пълни с туристи от рано сутринта за Рождество Христово. Не липсва обаче и напрежение, има много войници, които следят за обществения ред, съобщи Би Ти Ви.

Днес се очаква тържествена процесия да тръгне от Ерусалим и да стигне до родното място на Исус Христос във Витлеем. Очакват се и сблъсъци. Нощта срещу най-светлия християнски празник е особено натоварена за войниците. Те обаче не искат и не могат да говорят.

В Източен Ерусалим неспокойни са и евреите, и арабите. Въпреки че и евреите, и палестинците декларират, че са притеснени, пазарите са пълни през цялата нощ.

Със засилени мерки за сигурност и с подготовка за улични протести Витлеем очаква Рождество Христово. Движението „Хамас“ призова палестинците на Коледа да покажат гнева си от американското решение за Ерусалим.

Вчера по улиците на града преминаха палестинци, преоблечени като Дядо Коледа. Израелските сили за сигурност разпръснаха демонстрантите със сълзотворен газ и гранати.

Напрежението в региона се увеличи, след като американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел. Мюсюлманският свят и международната общност остро осъдиха думите на Тръмп, които наляха масло в огъня на дълго тлеещия конфликт.

Напрежение в Ерусалим на Рождество Христово
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    5 5 Отговор
    Егати миролюбивата религия,някой да не е хвърлял бомби по време на байрямите.