25 Декември, 2017 10:57 1 954 0

Патриарх Кирил: Размяната на пленници в Донбас е договорена

  • донбас-
  • пленници-
  • патриарх кирил-
  • владимир путин-
  • александър захарченко
Патриарх Кирил: Размяната на пленници в Донбас е договорена - 1
Снимки: БТА/АР

Киев и Донбас са съгласували всички условия по размяната на пленници. Това съобщи патриархът на Москва и цяла Русия Кирил след "миротворческа среща" с лидерите на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики Александър Захарченко и Леонид Пасечник, предаде ТАСС.

Днес в Свято-Даниловския манастир завърши процесът на съгласуване на всички подробности, отнасящи се до размяната на пленници между ДНРи ЛНР от една страна и Украйна от друга, каза той пред журналисти след преговорите.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко потвърди, че размяната ще се състои утре.

Днес се случи знаменателно сълбитие, последните условия бяха договорени и на 27 декември ще се състои размяна по формулата 306 срещу 74, каза Захарченко.

Главата на Руската православна църква подчерта, че в списъците не са влезли всички, които се намират в плен, и изрази надежда, че диалогът ще продължи. По думите му Руската църква "скърби за случващото се сега в Украйна, когато брат вдига ръка срещу брата". Патриарх Кирил призова за възможно най-скорошно мирно решение на проблема и специално похвали ролята на митрополита на Украинската православна църква Онуфрий за постигането на консенсус.

Размяната на пленинци между страните в конфликта в Донбас по формулата "всички срещу всички" беше една от ключовите точки в Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения, подписан на 12 февруари 2015 г. в столицата на Беларус, но през последните 14 месеца не се осъществяваше.

Патриарх Кирил: Размяната на пленници в Донбас е договорена

В средата на ноември Медведчук се обърна към президента на Русия Владимир Путин с молба за съдействие, като заяви, че Украйна е готова да освободи до новогодишните празници 306 човека и разчита на освобождаването от Луганск и Донецк на 74-има.

По-късно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Путин е разговарял по телефона с лидерите на ДНР и ЛНР и те са се съгласили. На 12 декември украинската страна заяви, че е нужна повторна проверка на пленниците с цел да се изясни желанието им да останат на едната или другата страна.

Днес Медведчук каза само ,че размяната ще се състои по "утвърдената по-рано формула", но лидерът на ДНР Захарченко потвърди за формулата 306 срещу 74.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания