396 0

Сенатор: Тръмп има врагове в собствената си партия

Джеф Флейк не изключва варианта да се кандидатира на президентските избори през 2020 година

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да има конкуренция на първичните републикански избори през 2020 г., ако се кандидатира за преизбиране. Това мнение изрази републиканският сенатор Джеф Флейк, предаде Reuters.

"Ако президентът се кандидатира за нов мандат и ако продължи по същия път, много избиратели ще се насочат към друг кандидат", прогнозира Флейк в интервю за телевизия ABC. Той е един от малкото републиканци в Конгреса, скъсали отношенията с Тръмп.

"Ако Тръмп спечели републиканската президентска номинация, вероятно ще има независим кандидат на президентските избори през ноември 2020 г.", каза Флейк, който през ноември обяви, че напуска Сената в края на 2018 г.

"И вероятно ще има републикански кандидат на първичните избори", добави той.

Действащите президенти в САЩ обикновено са естествени кандидати за президентския пост от своята партия в края на първия си мандат. Но не рядко те трябва да се борят за номинацията по време на първични избори. Така например президентът демократ Джими Картър трябваше да се изправи пред сенатора от Демократическата партия Тед Кенеди през 1980 г. През 1976 г. републиканският президент

Джералд Форд пък се изправи срещу Роналд Рейгън от Републиканската партия.
Запитан дали ще се кандидатира за президентския пост през 2020 г., Флейк каза, че не изключва нищо, но не предвидил да прави подобно нещо.

Джеф Флейк каза, че републиканците трябва да маргинализират ултранационалистическите елементи в партията. Той предупреди, че Републиканската партия се превръща в партия на възрастни бели мъже и каза, че гневът и горчивината не създават управленческа философия.

Флейк е яростен критик на Тръмп, въпреки че подкрепя някои от предложенията му, като например данъчната му реформа.

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай