Last news in Fakti

26 Декември, 2017 11:40 2 357 6

Иран осъди на смърт учен за шпионаж в полза на Израел

  • иран-
  • ахмадреза джалали-
  • учен-
  • шпионаж

Ахмадреза Джалали, който е лекар и преподавател в Каролинския институт в Швеция, беше обвинен, че е предоставил информация на Тел Авив

Иран осъди на смърт учен за шпионаж в полза на Израел - 1

Върховният съд на Иран потвърди смъртната присъда на ирански учен, признат за виновен в шпионаж в полза на Израел. Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" и семейството му също съобщиха за решението, предаде Reuters.

Ахмадреза Джалали, който е лекар и преподавател в Каролинския институт в Швеция, беше обвинен, че е предоставил информация на Израел, за да му помогне да убие няколко ядрени учени.

Джалали беше арестуван в Иран през април 2016 г. и по-късно признат за виновен в шпионаж. Той отрича обвиненията, заяви "Амнести интернешънъл".

Най-малко четирима учени бяха убити между 2010 и 2012 г. при случаи, които според Иран са били покушения с цел саботиране на усилията му да развива ядрена енергетика. Западни страни и Израел казват, че Иран иска да създаде атомна бомба. Техеран отрича това.

През 2012 г. Иран екзекутира за убийствата мъж, който според него е бил агент на израелското разузнаване Мосад.

Техеранският прокурор Абас Джафари Долатабади заяви, че Джалали е признал, че се е срещал няколко пъти с агенти на Мосад, за да предостави информация за ирански ядрени и отбранителни планове и персонал, и че е помогнал да бъдат заразени с вируси компютърните системи на министерството на отбраната.

Миналата седмица иранската държавна телевизия излъчи, както тя заяви, самопризнанието на Джалали. Съпругата му каза, че той бил принуден от разпитващите го да прочете самопризнанието.

Джалали бил на работно пътуване в Иран, когато бил арестуван. Той бил държан в изолация в продължение на три месеца след задържането му и бил изтезаван, заяви "Амнести интернешънъл".

Организацията каза, че през август той написал писмо в затвора, в което заяви, че бил държан, защото отказал да шпионира за Иран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ни съ праи

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Японеца":

    И да не го оправи ние се досещаме, ама винаги има по некоя свекървичка със светкавична ръка като тебе - публикувал е в 11.40 а ти в 11.42 вече си изложил брилянтната си философия

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ни съ праи":

    .....Такова нескопосано,смахнато и смешно заглавие не би впечатлило САМО такъв неграмотник както теб-подай ръка на брата си автор и дерзайте във форума с неграмотността си!
    Мен също би ме подразнило такава тъпа неразбория и веднага бих реагирал! И аз!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Диди

    11 2 Отговор
    За предателите точно това им трябва.
  • 5 Ни съ праи

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Абе вас всичко ва дразни и всичко знайти ама Бате Бойко става всяка сутрин в 5.00 да ви чисти л..ната, щот кат знайги прекалено е за сметка на практиката, имате 99% работа на мозъка и 1% на физиката
  • 6 Брат ми

    8 2 Отговор
    Да го трепат.Щом лиже еврейските г..ове.