1 416 5

Македония: Договорът с България е резултат от компромиси

Този договор трябва да се разглежда от аспекта на бъдещето, заяви президентът

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Като съседи България и Македония са естествено ориентирани към взаимно сътрудничество, заяви македонският президент Георге Иванов в годишната си реч в парламента, цитирана от агенция МИА. Говорейки за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Иванов каза, че той е резултат от компромиси, които не могат да задоволят всекиго.

"За да изпълни целта, този договор трябва да се разглежда от аспекта на бъдещето, а не на миналото. Това е договор за обща история на двете държави и техните народи и се отнася за периода от признаването на Република Македония от страна на Република България, тоест от 1992 г.", каза Иванов.

Той призова двете правителства да допринесат за изпълнението на целта на договора. Държавният глава на Македония каза, че този документ е създал благоприятна атмосфера за сътрудничество и между църквите на двете страни. Иванов изтъкна, че макар да е вярващ, той е президент на секуларна държава и не се меси в църковните дела, но очаква Македонската православна църква да намери своето равноправно място в православния свят.

Република Македония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иван
  Отговор
  1 23:13  26.12.17
  Недоумявам защо Германиите се обединиха при Горбачов , а Българиите още не ? Ние пак последни ли ще сме .Навремето пак последни се отървахме от турците .
 • гост
  Отговор
  2 01:09  27.12.17
  Тези хора от БЮРМ ,само трябва да си погледнат "националния" флаг , колко е бутафорен , нелеп и набързо скалъпен и който може да мисли и цял живот да са му промивали мозъка , ще се досети че тази "държава" е изкуствено и насилствено създадена и откъсната от Майка България .

  Коментиран от #5

 • Анонимен
  Отговор
  3 03:56  27.12.17
  Не ни трябват тези мекерета. Само тях не сме ги хранили.
 • Македонец
  Отговор
  4 15:00  27.12.17
  Македонците знаят, че са Българи и скоро ще си го признаят! Вече няма окупаторска сръбска армия която да убива тези които кажат, че са българи.
 • Igor spirovski
  Отговор
  5 17:42  05.01.18

  До коментар #2 от "гост":

  Това е вентилатор.

Напиши коментар:


Публикувай