27 Декември, 2017 17:47 1 963 2

Пробив! Киев и сепаратистите разменят пленници

  • украйна-
  • пленници-
  • луганска народна република-
  • виктор медведчук-
  • петро порошенко

Бунтовниците трябва да предадат на Украйна 74 човека, държани в двете територии под техен контрол, а в замяна ще получат 306 души

Пробив! Киев и сепаратистите разменят пленници - 1
Снимки: БТА/АР

Украинските власти и проруските сепаратисти започнаха най-голямата размяна на военнопленници в продължаващия близо четири години конфликт, която може да засегне общо 380 души, съобщи ТАСС.
Първа група от петнайсетина украински военнопленници пристигна с автобус на територия под контрола на Киев.

Сепаратистите се очаква да предадат на Украйна общо 74 души, държани като пленници в двете територии под техен контрол в Донецка и Луганска област, а в замяна ще получат 306 души, държани в плен от украинските власти.

Тази операция - първата размяна на пленници за последните 15 месеца между двата лагера - се провежда на фронтовата линия край град Горловка, на около 40 км североизточно от сепаратистката "столица" Донецк.

Тя стана възможна след дълги преговори с участието на руския президент Владимир Путин, украинския му колега Петро Порошенко и руския патриарх Кирил. Освобождаването на военнопленниците е ключова точка от подписаните през февруари 2015 г. мирни споразумения от Минск.

Пробив! Киев и сепаратистите разменят пленници

Четиридесет и трима души от всички 306 души, които Украйна трябва да върне на сепаратистите, са си излежали наказанията и са освободени, така че няма да участват в организираната размяна, съобщи представителка на украинския парламент, цитирана от ТАСС.

Освен тях, по думите й, има около 10-15 души, които не искат да се върнат на територията под контрола на бунтовниците.

По информация на кореспондент на ТАСС от мястото на събитието Киев е завършил размяната на пленници с т.нар. Луганска народна република. На украинската страна са били предадени 16 задържани лица, а Киев се е съгласил да освободи 75 души, но двама от тях са предпочели да не се връщат.

Предстои да бъде осъществена размяната на пленници с т.нар. Донецка народна република.

Пробив! Киев и сепаратистите разменят пленници

Представителят на Украйна в хуманитарната подгрупа на Контактната група Виктор Медведчук заяви, че Киев е предал общо 237 от 306 пленници. По думите му останалите са се отказали да се върнат в територията под бунтовнически контрол или са били освободени, предаде ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    12 4 Отговор
    Т.е. "сепаратистите" предават пленените укри, защото бандеровците със свастиките директно се разстрелват, като в Сталинград, а Украинската хунта ще връща 300 взети в заложници цивилни....

    Коментиран от #2

  • 2 Дони

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Каквото е написано всеки разбира, а твоето тълкуване ясно говори , че ти трябва психолог и лечение.
Новини по държави: