5 320 18

САЩ и Русия в битка за пристанище в Солун

Противоречие око приватизация

Росен Стойчев

Кой стой зад отложеното подписване на договора за концесията на 67% от пристанището в Солун. Това коментира в. "Вима", цитиран от News.bg.

Процедурата беше насрочена за 15 декември, но в последния момент тя беше отложена с мотива, че издаденият акредитив е от руска банка, която наскоро е била поставена под Централната банка на Русия.

В началото на декември посланикът на САЩ в Атина Джефри Пайет каза пред Американко- гръцката търговска камара, че има случаи на инвестиции в Гърция, които пораждат безпокойство.

"Виждахме трудностите при приватизацията в Гърция, както в пристанището в Солун, където не е ясно кои са всъщност частните инвеститори и откъде идват парите им", каза Пайет.

В консорциумът освен руският бизнесмен с гръцки корени Иван Савидис влизат френска, китайска и германска компании. За него се смята, че е се ползва с благословията на международните кредитори на Гърция. Те настояват правителството в Атина да провежда по-бърза политика на раздържавяване на активите в замяна на получените спасителни траншове.

В края на октомври гръцкият премиер Алексис Ципрас беше на визита при американския президент Доналд Тръмп. След завръщането му в Атина започнаха проблемите с концесията за пристанището в Солун.

Концесията на пристанището трябва да бъде одобрена от комисията по конкуренцията и след това да бъде ратифицирана от парламента.

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец (гост)
  Отговор
  1 19:18  28.12.17
  Солунското пристанище винаги е било и ще бъде под американско влияние ! Савиниди, Мавиниди и всякакви други ушанки там не предат.

  Коментиран от #5

 • Solomon (гост)
  Отговор
  2 19:23  28.12.17
  последни гърчения преди разпада на американските терористи
 • НАТО (гост)
  Отговор
  3 19:31  28.12.17
  Няма да позволим Троянския кон да бъде точно Гърция!:):):)
 • Барчо (гост)
  Отговор
  4 19:49  28.12.17
  По наш пример започва разграбването и на византийците. След някоя и друга година ще си ближат тоягата за солчица. Ще се молят византийците на опашка да ми копат дворо.
 • Бесен Язовец (гост)
  Отговор
  5 20:06  28.12.17

  До коментар #1 от "Бесен Язовец":

  Кремълските джуджета виреят единствено в Сибир и 1-2 мюсюлмански държави.Света мрази комунизма и анти християнската Русия.

  Коментиран от #13

 • Бесен Язовец (гост)
  Отговор
  6 20:53  28.12.17
  И в България имат пристанище.Бургас отдавна се командва от руската мафия.
 • Бесен Язовец (гост)
  Отговор
  7 21:27  28.12.17
  Русия ще си вземе каквото си иска а САЩ на опашката кво остане за тях след руснаците

  Коментиран от #8

 • 8 21:35  28.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Барчо (гост)
  Отговор
  9 21:45  28.12.17
  Бай ти Ганя навремето не искаше много. Само солунската митница. Руси и емери да си държът пристанището. За нас митницата е достатъчна.
 • СССРБАРЕТА (гост)
  Отговор
  10 22:50  28.12.17
  Лицазичите цетаджии преди лижеха черен..., сега лижат дърт! И във студ и във пек, и в празник и делни те вярно лижат дътрия ПЪР....ЕЛНИК!!!
 • Kcaniba (гост)
  Отговор
  11 08:06  29.12.17
  Сега стана ясно, какво имади впредвид под ...засилената активизация на Русия притеснява пентагона.... Бизнес интереси!!! Пари!!! Монополът на ФАЩ!!!
  Ахахаха
  ФАЩ губят по всички фронтове!!!
 • бог да го прости (гост)
  Отговор
  12 17:43  29.12.17
  Ако цар Калоян беше поживял поне още месец
  сега този проблем нямаше да го има.
 • гост (гост)
  Отговор
  13 18:04  29.12.17

  До коментар #5 от "Бесен Язовец":

  "Света мрази комунизма и анти християнската Русия."
  Много малка част от Света е имал допит с "комунизма" на Русия, за сметка на това обаче почти всички са имали взимане-даване с "демокрацията" на САЩ, така че на бъди толкова сигурен в изказванията си.
  Хиените не са другар на лъва и в мигът, в който усетя слабостта му не само ще му вземат плячката, но и ще го разкъсат. А твоят лъв отдавана е преминал златната си възраст. На всичко отгоре разчиташе прекалено дълго на хиените да му вършат работата, а от това те станаха много силни. Стига метафори. Разбра ме!
 • Ziegfried (гост)
  Отговор
  14 01:38  30.12.17
  Мощта на USA става все по-всеобхватна и много вариантна.Още не е достигнала своя
  апогей , който ще е около 2350 год.т.е. след 350 години.До тогава Русия и Китай няма да съществуват в днешният си вид.Например на територията на Русия ще има Република Сибирия ,Амурски автономен район към Китай,Татарската република,Башкирска република ,Кавказки съюз на народите - член на ЕС и НАТО ,Уд-
  Муртско- Марийско- Чувашка Република ,въобще тюрмата на народите ще е в пълен
  разпад особено след политическата смърт на Путин.т.е. в съвсем обозримо време.
  С Китай ще стане същото но по,-отдалечено във времето и в по-мека форма.

  Коментиран от #15

 • Ванг А (гост)
  Отговор
  15 07:59  30.12.17

  До коментар #14 от "Ziegfried":

  Жалко, че няма да го видим!!!

  Ама защо са и на САЩ републики? Дай по-смело в прогнозите: Няма да са републики, а щати в Световните Съединени Щати с господари бившите САЩ. Дали Сорос ще го доживее. Може да им е Президент или поне Министър Председател на останалите Ротшилд производни.

  На мястото на Северна Корея ще има море, останало от лазарното изрязване на проблема от космоса.

  Ще има редовни полети до Марс и обратно.

  А ядреният потенциал на Света ще е неутрализиран пак от космоса, пак от бившите американци и ще се използва за енергия на космическите совалконосачи, с които ще си пренасят бойните совалки в търсене на враждебно настроени инопланетяни.

  ... така де, войната все пак е основното водещо в просперитета на "цвета на нацията", тоест тогава ще е "цвета" на човечеството.

  Откъде черпиш знанията си, да се просветлим малко и ние. Не е някой от популярните комикси?! Сигурно е секретен, за ценители.

  Кажи какво става и с Европа, Африка и България в частност, че ми е интересно.
 • факт (гост)
  Отговор
  16 16:22  30.12.17
  СВОБОДНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
 • Варна (гост)
  Отговор
  17 19:25  30.12.17
  Повечето хора не си задават въпроса защо някак бързо Солунското пристанище стана по- атрактивно например от Пирея?
  Истината, е че благодарение на онзи да не казвам какъв от Банкя, Солун става основна точка за снабдяване на Балканите без да се минава през Босфора.
  Понеже Бащицата е шоп и си мисли,че морските ни градове се хранят само от туризъм се съгласи да отвори път през страната ни и да прави "големият" бизнес като продава винетки... - За да оправдае простотията си го обяви за стратегически проект за нас и за Европа...
  Не му дойде на ум, че като приеме такъв проект Хиляди хора от Варна и Бургас остават без работа... Това сами разбирате води и до по малко данъци и повече разходи за социални помощи и емиграция...
  Сега ще гледаме как другите правят пари, а ние ще цъкаме с език
 • 18 17:22  31.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай