28 Декември, 2017 19:44 5 925 35

"Гардиън": Най-корумпираната държава ще председателства ЕС

  • бойко борисов-
  • председателство-
  • гардиън-
  • корупция

Брюксел не искал разправии със София

"Гардиън": Най-корумпираната държава ще председателства ЕС - 1
Факсимиле "Гардиън"

Ще звучи музика, ще гърмят фойерверки в нощта срещу 1 януари когато България, най-бедната и най-корумпираната държава в Европа, ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС, пише британският "Гардиън" в статия, цитирана от "Офнюз".

За илюстрация на материала със заглавие "Корупционен облак виси над България, която поема председателството на ЕС" е избрана снимка на българския министър-председател Бойко Борисов.

"Повече от десетилетие след присъединяването на България към ЕС, остават отворени въпроси за борбата с корупцията, а присъствието на крайнодесни партии в правителството предизвиква тревога. Според индекса за възприемане на корупцията на "Прозрачност без граници" България категорично е най-корумпираната страна в ЕС", пише изданието.

"Никой в България не преследва политическа корупция. В затвора няма бивши правителствени служители", казва Огнян Шентов, председател на Центъра за изследване на демокрацията в София.

Според него България е достигнала до етап на установяване на държавна корупция, т. нар. "превзета държава".

Докладът на организацията му очертава опустошителна картина на корупцията от върха до дъното на обществото.

Повече от 20 на сто от българите или 1,3 милиона души, се смята, че са участвали в корупционна сделка, като плащане или получаване на подкуп, но в същото време само 72 съдебни дела са завършени през 2015 г., пише "Гардиън".

Изданието посочва, че хората, ангажирани с антикорупцията в България посочват като пример "българското дъщерно дружество на "Лукойл", енергийната компания, собственост на Кремъл, която доставя 100% от вноса на петрол в България".

В статията се посочва, че това е най-голямата българска компания, която се е сдобила с монопола си благодарение на няколко последователни правителства в София, които са приели закони, които обезсърчават конкуренцията.

"Гардиън" определя като мрачна приказка забавянето на разследването на краха на КТБ, четвъртата по големина банка в страната до 2014 г., която изглежда се е разпаднала от вражда между богатия собственик и български политик.

Британската медия отбелязва и че България и Румъния вече повече от 10 години остават обект на специален мониторинг, тъй като все още не могат да покрият европейските норми за правова държава.

"Ясно е, че механизмът е постигнал резултати. България успя да контролира организираната престъпност ", казва Руслан Стефанов, който ръководи програмата за мониторинг на корупцията на Центъра. "Но по отношение на корупцията и съдебната реформа, ги няма резултатите, които ЕС и Брюксел очакваха".

Цитиран е и анонимен старши служител в Европейската комисия, който отхвърля спекулациите, че мониторингът за България и Румъния може да бъде прекратен по политически причини.

"Процесът няма да бъде приключен, докато не се изпълнят всички показатели и всички препоръки в отчетите", казва той.

"Гардиън" все пак отбелязва, че Брюксел не иска разправии със София, тъй като не възприема България за "проблемна страна".

"България не е изправена пред санкции за нарушаване на върховенството на закона, като Полша, нито се противопоставя на квотите за бежанци, като Унгария. Нито пък се нуждае от спасителни мерки за милиарди евро, като Гърция", пише изданието.

Според "Гардиън" от европейска гледна точка най-неприемливо изглежда участието на "ксенофобския коалиционен партньор "Обединени патриоти" в управлението". Припомня се, че лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов бе признат за виновен по съдебно дело за реч на омразата, в която сравни жените от ромския етнос с улични кучки.

Посочва се и, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов е призовал външните граници на Европа да бъдат защитавани чрез "силата на оръжията, ако е необходимо", за да бъдат спрени бежанците.

"Неговата партия, Българското национално движение (има се предвид ВМРО), е "прословута със системно разпространяване на омраза към съседните народи на Балканите, както с анти-циганската си пропаганда", пише изданието, позовавайки се на доклад на Съвета на Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Корумпиран бедняк

    63 15 Отговор
    В Англия има една прослойка "chav" - това са бедни англичани, плод на кръвосмешение, толкова са грозни, че дори хлебарките бягат от тях. Който ги е виждал знае за какво говоря, така че да не се правят на много велики.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Бесен Язовец

    40 23 Отговор
    Какво друго да очакваш от Лукойл ? А и 45 години КПСС - БКП - ВЕЧНА ДРУЖБА, си оказват влияние !
  • 3 калъф

    25 2 Отговор
    А вие, кво искате, да се защитават с дъвки и бонбонки ли?
  • 4 Манго

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Корумпиран бедняк":

    Нещо за ЧААВЕТАТА става въпрос
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 qwertyuj

    12 1 Отговор
    това е манталитет беден богат малък голям плаща под масата
  • 7 полковника

    33 2 Отговор
    Пловдив с 4 цигански махали трябва да стане столица на новото циганско царство

    Коментиран от #14

  • 8 81111010101014754

    31 3 Отговор
    ЕТО-/статията е ТОЧНА/-Какво стана сега...ШЕНГЕН ЛИ............ЩЕ ВИДИМ ЧЛЕНСТВОТО СИ В ШЕНГЕН-КОГА.........???.......ТОЧНО СЛЕД НИКОГА.ТОВА Е ТОЧНО И ЯСНО.ЗАЩО -защото на снимката е този който е най големия корумпиран МАФИОТ.ДОКАТО Е ТОЙ НА ВЛАСТ -БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ.ТОЙ НАУЧИ ВСИЧКИ -ДА КРАДАТ И ДА ЛЪЖАТ И МАМЯТ ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА И НАРОД Докато има кой да му л..же за...а-все такива ще сме.-НАЙ БЕДНАТА И НАЙ КООРУУМПИИИРАНАТА ДЪРЖАВА.КАТО ще станем председателстаща държава на ЕС-и какво ...........ще променим нещо впечетляващо за ЕС ?????-ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ ОБРАТНОТО-......ЩЕ СЕ ДОКАЖЕ ЧЕ СМЕ НИКОЯ ДЪРЖАВА-ХОРАТА ПАК СА БЕДНИ И ПАК ЩЕ РОВЯТ ПО БОКЛУЦИТЕ.Защо .....? защото все някак си трябва да се преживява.....................
  • 9 ha ha ha

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Корумпиран бедняк":

    Том Харди е чав, но никак не го намирам за грозен :D

    чав идва от чаве и са мешани цигани с белчовците, но пък чак толкоз грозни...
  • 10 Бесен Язовец

    30 11 Отговор
    Това са вашите капиталисти най- корумпираната и най- бедната която я потупват от Брюксел всеки път щото им върши мръснта работа срещу Русия хахаха падение и дъно дори не е а направо пълна СКРЪБ е станала България само за 10 г.оправление на ГЕРБ ха-ха-ха пародия

    Коментиран от #20

  • 11 Бесен Язовец

    27 0 Отговор
    Поне в едно сме първи.

    Коментиран от #13

  • 12 tost

    34 5 Отговор
    Уж сме дупи и гащи с Ес и САШ,пък те ни забиват нож в гърба.
    Едно време с рашъните нямаше такива работи а сега правим свирки на запада,пък те ни ритат като мръсни кучета.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1912

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "полковника":

    B Пловдив поне се знае колко са циганските махали, за разлика от София.
  • 15 Патриот

    28 5 Отговор
    Като плюем и скачаме на бой на братска Русия сме добри, а като се трябва да оглавяваме ЕС сме 60клуци?
    Това не е ли двоен стандарт и лицемерие?

    Коментиран от #16, #21, #34

  • 16 Диди

    18 4 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    Не е лицемерие.България е корумпирана.Закони има..никой не ги изпълнява.
    Защо други да са ни виновни.Българския народ носи отговорност за това положение.Всички знаем,че е така.

    Коментиран от #19

  • 17 Баш Бригадира

    14 3 Отговор
    Факта си е факт : 1. Путювска държава и корумпирана до мозъка на костите си сме 2. Крадлив и корумпиран пУтю ни е управляващ(нямам предвид оня смешник пРезидента) 3. Държим се като п...утки пред света , само ревем, оплакваме се и ревем 4. Е и па сме учудени , че хората ни коментират по този начин .........
    Айде да се събудим вече А ?!?
  • 18 О МАЙН ГОД

    14 0 Отговор
    КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ? ? ? Никогаш .
    Само далавери , шашми, гешевти , Банки на цяло и афери безкрай .
  • 19 Бесен Язовец

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Диди":

    Ти пък къде се обаждаш бе точно тия дето защитаваш ни го натресоха тоя долен хайдук и го поддържат като му плащат с евро пари ти кво си мислиш че уния в Брюксел не знаят кво се случва тука ли бе?

    Коментиран от #24

  • 20 Дони

    8 8 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Бесен ми кой са твойте капиталисти.Ти мислиш , че тези около Путин са много добри.Ми корупцията в твоята Русия е в пъти по голяма.Да не говорим за другата престъпност."Нашите капиталисти" ти нсли не си българин.

    Коментиран от #22

  • 21 Гостенин

    9 8 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    Абе , я се скрий с братската си Русия.България си е в ЕС и кво ще да пише английския таблоид.От догодина UK е вън от ЕС.

    Коментиран от #23

  • 22 Бесен Язовец

    15 4 Отговор

    До коментар #20 от "Дони":

    Ама кво ми месиш Русия бе ? Да ти го слложи Путин бе ? Тука става въпрос за бг.БЕ шампиона по-мизерен живот в ЕС БЕ. Кво стана твойте капиталисти потупват по-рамото нашите комунисти така ли стана и кои в случая са по-лошите?
  • 23 Бесен Язовец

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Гостенин":

    Бг.е в влязла в една пагубна спирала наречена ЕС а UK като по- умни напуснаха потъващия кораб набързо
  • 24 Диди

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Я се спри малко БРЕ.Точно ти ще ми обясняваш кой,какво знаел и т.н. Цял свят знае,че България е корумпирана,а ти ми излизаш с тъпизми,ЧЕ БРЮКСЕЛ ЗНАЕЛ. А случайно да СИ ЗАБЕЛЯЗЪЛ,ЧЕ В ЕВРОПА ИМА И ДРУГИ ДЪРЖАВИ,И ТЕЗИ ДЪРЖАВИ НЕ СА НА ТАКОВА КОРУМПИРАНО БЪЛГАРСКО НИВО?
    НЯМА КАК ДА СИ ДАБЕЛЯЗЪЛ,ТИ СИ В ТРАЙНО ТРАНС СЪСТОЯНИЕ.
    ПЪРВО БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА ТЪРСЯТ ОТГОВОРНОСТТА В СЕБЕ СИ.

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Диди

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен Язовец":

    О,оооо не.Защо се излагаш?

    Коментиран от #27

  • 27 Бесен Язовец

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Диди":

    И кое точно е излагацията ми?
  • 28 Иван

    18 0 Отговор
    Най просташката държава . Със супер простак за МП . Правете си извода за населението . Те западняците много добре виждат и преценяват . Само тъпия народ не вижда че е до уши в ла-ната .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Бойка Димитрова

    2 2 Отговор
    А във Великобритания няма ли корупция, та са се за грижи ли за тази в България?
  • 32 Бойка Димитрова

    2 2 Отговор
    А във Великобритания няма ли корупция, та са се за грижи ли за тази в България?
  • 33 Plovdiv

    2 1 Отговор
    Симеонов и Каракачанов не са ми любимци, меко казано, но оная гардиънска писарушка наясно ли е, че цитираните техни мнения са мненията на минимум 80 процента от българите?!

    В тази статия няма нито дума за българите. Вместо това циганите и другия подлежащ на геноцид човешки отпадък - ония, дето идват от изток и Африка - са споменати цели ТРИ пъти! Това трябва да е пределно ясен сигнал за отношението на ЕС към България. И за това какво би могла да дочака България от членството си в тази разпадаща се подорганизация.
    Но аз бих задал два въпроса на автора на статията:

    1. Нали Англия е вече де факто вън от ЕС? За какво тогава са се загрижили толкова за него?
    2. Това, че България е корумпирана, е ясно, даже е залята от корупция. Но кое е по-малкото зло - да си залят от корупция или да си залят от ислямизирани фанатици, които газят, убиват, взривяват народа ти? И то фанатици, които самият ти си ги поканил, плащаш им социални помощи и изобщо ги издържаш?

    Вторият въпрос бих задал и на Немската наденица, дето писа оня бълвоч за "Задника"...
  • 34 Патриот

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Патриот":

    м нали същите те направиха този тиквоч такъв какъвто е. хвалят го, ласкаят го за успешната му политика. сега го плюят.

    кой иска н ЕС? основно олигофрени и онези 5 фирми, които опълавт парите от еврофондовете.
  • 35 Радо

    1 0 Отговор
    Тия па от Гардиън откриха Америката, това у нас го знае всеки имбецил гласувал са герб