2 578 17

2 януари 1905 г. Япония превзема Порт Артур

Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата

Венцислав Михайлов

На 2 януари 1905 г. (нов стил) обкръженият руски гарнизон в морската крепост Порт Артур (днешен Люйшун в Китай) се предава на японците. Това повлиява решително върху целия ход на Руско-японската война (10.2.1904 - 5.9.1905). Конфликтът завършил катастрофално за авторитета на Русия и на практика проваля нейната дългогодишна и експанзионистична политика в Далечния изток.

През 1888 г. Русия взима под аренда от Китай пристанището на Порт Артур заедно със залива Далиен. Най-накрая Русия успява да реши дългогодишния си проблем с не замръзващо пристанище в Далечния изток. За да утвърдят позициите си, руснаците започват строеж на железопътна линия от Харбин през Мукден до Порт Артур. Започват и усилени строежи на пътища. През 1898 г. Русия получава концесии за добив на дърва и въглища по поречията на китайските реки Ялу и Тумен.

През 1900 г. Русия изпраща армия от 177 000 души в Манджурия, за да подсигури и защити строежа на своята жп линия. Китайската армия няма възможност да се справи с руските сили и се изтегля от Манджурия, което дава възможност на руснаците да се установят трайно. Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне.

Руската експанзия предизвиква безпокойство на Япония. Никой в Снакт Петербург обаче не иска да проумее, че руското проникване в Манджурия наистина засяга жизненоважните интереси на Токио.

През 1902 г. Япония започва преговори с Русия относно ситуацията в Манджурия. На 14 януари 1904 г. Токио предлага формула, според която Манджурия ще бъде извън японската сфера на влияние и реципрочно - Корея ще остане извън руската сфера на влияние.

Руският цар Николай II умишлено забавя своя отговор с ясната мисъл, че подобен ход ще доближи двете империи до война. Но той не вярва, че Япония е готова за тази война и ще нападне първа. Николай II е убеден, че една успешна война срещу Япония ще възроди руския патриотизъм. Военните са против тази експанзия заради големите разстояния липсата на инфраструктура. Русия влиза във войната без съюзници.

Протакането на царя кара Япония да прекъсне дипломатически отношения.

На 8 февруари 1904 г. Япония обявява война на Русия, но японският военен флот под командването на адмирал Того Хейхачиро още три часа преди това изненадващо атакува руските кораби в пристанището Порт Артур. Японците правилно оценяват важността на укрепената морска база, като насят удар с изненада. Използвайки 10 разрушителя, японците успяват да повредят сериозно руските линейни кораби „Царевич” и „Ретвизан”, както и 6600-тонния крайцер „Палада”.

Николай II е шокиран. Японците не изпускат инициативата и това води до 2 януари 1905 г.

Главнокомандващият руските сили в Порт Артур генерал-майор Анатолий Стесъл предава града. Загубите на бойното поле намаляват престижа на управляващите кръгове в Санкт Петербург, а социалното недоволство води до Руската революция от 1905-1907 г.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • mediator37
  Отговор
  1 07:49  02.01.18
  Мисля, че има някакво предателство там. Един жид издава на японците схемата на минните заграждения в морето. И ето така Русия губи войната и следва опит за държавен преврат (тогава се нарича революция) 1905г. - първа тренировка на евреите за вземане властта, а при засилване за втори опит 1917г.- отново след неуспешна война, вече следва трайно вземане на властта в Русия и геноцидно заличаване на аристокрация, буржоазен елит и църковен клир.

  Коментиран от #2, #3, #8

 • ААА
  Отговор
  2 08:07  02.01.18

  До коментар #1 от "mediator37":

  Има един великолепен исторически роман на Новиков-Прибой -"Цушима" . Там са описани явно и завоалирано причините. Един пример - Претовареният военен кораб засяда още в пристанището. Главнокомандващият флота кара матросите да тичат от единият борд до другият , и така да разклатят кораба. И този негоден главнокомандващ трябва да води ескадра през половиният свят и да води морски боеве. Да пази Бог тази държава която не случи на началници.
 • Kcaniba
  Отговор
  3 08:14  02.01.18

  До коментар #1 от "mediator37":

  Да, нещо такова се е случило, но. Генщабът веднага е бил против, причините са същи, поради които няколко десятилетия по рано е била продадена Аляска - огромните разтояния, липса на комуникации и невъзможност да се запазят територии в случай на продължителна война.
 • дани
  Отговор
  4 08:17  02.01.18
  началото на 20-ти век се счита за начало на разпад на руската империя.всяка империя има начало,разрастване,апогей и залез.тези периоди траят с векове.сегашната рф е остатъчен продукт на руската империя и разпада ще продължи с отделяне на северен кавказ,сибир и поволжието

 • петър
  Отговор
  5 08:22  02.01.18
  още преди 15 години китайски дипломати в оон казаха на руските,че си искат отнетите територии по айгунския и пекинския договори.в период на граждански войни и междуособици в китай,русия изпраща окупационна армия и отнема тези територии в сибир.това са 1.6 милиона кв км

  Коментиран от #6, #7

 • падналия ангел
  Отговор
  6 08:59  02.01.18

  До коментар #5 от "петър":

  Я пак пробвай да ме убедиш кога 1.6 млн.кв.км. от Сибир са били китайски!

  Коментиран от #11

 • Кcaniba
  Отговор
  7 09:09  02.01.18

  До коментар #5 от "петър":

  нещо сте в грешка. Путин подписва два окончателни договора по спорните териории по границите с Китай по река Амур и в Манджурия в началото на двухилядните, от тогава няма спорни територии!!! нещо повече 1940 СССР си възвръща Порт Артур от Япония, но впредвид геостратегическите промени и партньорство с Китай, който е освободен благодарение на СССР , Порт Артур е дарен от СССР на Китай. Така че... хайде моля!!!!!
 • Бесен Язовец
  Отговор
  8 09:13  02.01.18

  До коментар #1 от "mediator37":

  Аха, прадядото на Дончо Трампата ги е предал, а бе както и да го въртиш, за тази загубена от руснаците битка са виновни американците, просто няма друг кой.
 • Гоуст
  Отговор
  9 09:26  02.01.18
  "Публикувано във факти.бг: Русия уверява останалите велики сили, че ще изтегли войските си след края на кризата, но до 1903 г. руското командване така и не обявява график за изтегляне."... Ти да видиш? И какво, пак забравили да си тръгнат, а?

  Коментиран от #10

 • Кcaniba
  Отговор
  10 09:32  02.01.18

  До коментар #9 от "Гоуст":

  Цитирате статията, която също така е скалъпена в контекста. отнасящ се сао за Русия. Историческата ситуация винаги е свързана с определени събития. Та, след като не сте чел нищо, но коментирате - четете. Британия винаги е оперирала в земите на Чукотка и Далечният Изток. Нещо повече, на този период САЩ много активно започват да навлизат в Далечният изток, целта - пазари, пътища... Не ви ли прилича на случващото се днес в Тихия океан!!??? Извадена от контекст статийка просто тъпо обслужва определени настроения, все едно освен Русия и Япония там никой не е гонил целите си, а и като има лаици и прочия необразовани спамери - инфото постига целите си = дезинформация и русофобия!

  Коментиран от #12, #17

 • кирил
  Отговор
  11 09:36  02.01.18

  До коментар #6 от "падналия ангел":

  я по добре ти пробвай,а кога са били руски и крим кога е бил руски.всичко това са завоевателни окупационни войни с избиване и прогонване на местното население.после започва паразитна експлоатация и увреждане на природата.пример е якутия.всички богатства са за олигархията в москва,мизерията е за местните хора

  Коментиран от #13

 • 12 09:45  02.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • падналия ангел
  Отговор
  13 09:45  02.01.18

  До коментар #11 от "кирил":

  Мижо, ти няма да ми казваш какво да пробвам и какво не! Поста ти не е отговор на въпроса ми, и то зададен към друг, освен ако не боравиш с много никове! Ако ти е дожаляло за Якутия или имаш роднини експлоатирани от зъл олигарх, може да отидеш там и да поведеш революционната борба!

 • дани
  Отговор
  14 09:54  02.01.18
  при историците има съгласие,че условно от тогава започва западането и разпада на руската империя.процесът продължава и ние станахме свидетели на разпада на ссср.този разпад протича и е обоснован изключително на вътрешни фактори.външните,като афганистанската война само са го ускорили.същото става и сега с украинската война.

  Коментиран от #15

 • гост
  Отговор
  15 10:02  02.01.18

  До коментар #14 от "дани":

  Алооу, 20 век мина преди почти 20г. ... влез в 21-и и опресни информацията за актуалното състояние на Света! ...иначе за изминалият век си относително права в частта касаеща Русия, но това е само част от картина, която няма как да се гледа изолирано. OPEN YOUR MIND!
 • Трапер
  Отговор
  16 11:34  02.01.18
  Между другото в тази война е имало не малко ръкопашен бой при който яките руснаци са били поваляни с хватки от джудо от по- дребните японци .Това е и един от поводите и нуждата да се създаде САМБО!
 • Гоуст
  Отговор
  17 11:59  02.01.18

  До коментар #10 от "Кcaniba":

  Доживях форумни тролове да ми казват да чета повече и да се мислят за много знаещи. И за пореден път доказвате кои са троловете след като в статия за Русия и коментар за Русия, ми пишете САЩ, САЩ, САЩ. Ама то без значение дали статията е спорт, авто или друго, все Русия-САЩ, Русия-САЩ си пишете

Напиши коментар:


Публикувай