868 4

Спряха пълномощията на молдовския президент

Удар по държавния глава

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Конституционният съд на Молдова временно суспендира пълномощията на президента Игор Додон, като мотивира решението си с отказа на държавния глава да утвърди назначенията на няколко нови министри, съобщи БНР.

Според Додон предложените за министри са свързани с прословутия скандал с изчезването на един милиард долара от банковата система на страната.

Правителството използва предвидена в закона процедура, според която президентът, чиито пълномощия са ограничени, има право да отхвърля предложени му министерски кандидатури само два пъти.

След това по решение на Конституционния съд той може да бъде временно отстранен, а неговите пълномощия за утвърждаване на нови министри временно могат да бъдат делегирани на председателя на парламента или на премиера.

Молдова (Република)


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бай той
  Отговор
  1 08:47  03.01.18
  И при тея цирка е пълен, а не само при нас. Значи излиза, че президентът им е длъжен да подпише назначението на министри, дори и да не е съгласен. Ако не го направи му спират правомощията и някой друг подписва и пак си ги назначават. Значи няма не искам, няма недей... Горе-долу и у нас е същата история.
 • Кcaniba
  Отговор
  2 09:12  03.01.18
  И тях от овалния кабибет ги клатят, като нас. Добрият сценарий - разграден двор и орбитално вегитатиране , като в Бг. лошият сценарий - гражданска война по етнически и геополитически статус, като Usраина!!! В Молдова, като и в Укр иа не само етнически молдованци или румънци, половината от населението е руско, българсо, гагаузко или малоруско!!!!
 • Диди
  Отговор
  3 12:55  03.01.18
  Додон не е одобрил министрите,защото те са биле проевропейски ориентирани,а това не е добре за президента,който е близък с Русия и поддържа тяхната политика.Молдавия е отпратила 5 руски дипломати обратно в Русия.Естествено е,че правителството ще реагира. ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА ТЕЗИ НЕЩА В СТАТИЯТА.?

  Коментиран от #4

 • Знаещ
  Отговор
  4 22:58  04.01.18

  До коментар #3 от "Диди":

  Публикувано във факти.бг: .........предложените за министри са свързани с прословутия скандал с изчезването на един милиард долара от банковата система на страната.

Напиши коментар:


Публикувай