1 429 9

Смъртна присъда за тероризъм (СНИМКИ)

Израелският парламент одобри на предварително четене проектозакон, предвиждащ най-тежкото наказание за престъпления, свързани с терор

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Проектозакон, предвиждащ смъртно наказание за тероризъм, бе одобрен днес на предварително четене от израелския парламент с малко мнозинство от 52 срещу 49 гласа, предаде ТАСС.

Нормативният акт бе внесен от партия "Израел бейтену" на министъра на отбраната Авигдор Либерман и получи подкрепата на премиера Бенямин Нетаняху. Предстои той да премине още три четения, преди да бъде приет.

Законът предвижда военните трибунали да могат да налагат с обикновено мнозинство смъртно наказание за престъпления, свързани с тероризъм.

При дебатите преди първото гласуване Либерман заяви, че новият закон ще представлява "възпиращо средство срещу терористите, което със сигурност ще е по-ефикасно от разрушаването на къщи на близките им".

Според Нетаняху, който присъства на гласуването, става въпрос за "въздаване на правосъдие при най-крайните случаи".

Време е да започнем да прилагаме смъртното наказание срещу терористите при най-тежките случаи, заяви израелският премиер през юли миналата година, когато посети близките на три жертви на нападение в еврейско селище на Западния бряг.

Смъртното наказание е предвидено в израелския военен закон на окупирания Западен бряг, но никога не е било налагано.

Законодателството в международно признатите граници на Израел предвижда смъртна присъда за престъпления срещу човечеството и за измяна. За последен път такова наказание е било приложено срещу нацисткия военнопрестъпник Адолф Айхман, осъден през 1961 г. и обесен година по-късно.

Израел


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • село
  Отговор
  1 22:40  03.01.18
  Браво за това решение цяла европа трябва да последва Израел много боклуци не заслужават живот или да пълнят затворите .

  Коментиран от #4

 • Gost
  Отговор
  2 22:52  03.01.18
  Браво на Нетаняхо той като най известен терорист трябва да се убеси най напред , две държави са най големите терористи това Псионистите и пентагон ( евагалистите) за всички смърт!
 • Анонимен
  Отговор
  3 05:21  04.01.18
  Не ми харесват евреите за много неща, но това решение е добро.
 • 990
  Отговор
  4 06:24  04.01.18

  До коментар #1 от "село":

  Тези боклуци са ти докарани тука от американците и Израел

  Коментиран от #5


 • пир
  Отговор
  5 06:52  04.01.18

  До коментар #4 от "990":

  Българския народ е най-проклет от целия свят
 • Русчуклия
  Отговор
  6 07:16  04.01.18
  Добро решение, ама ако се приложи трябва да пратят на бесилото почти цялото правителство исраел! Причините са толкова много, че дори еднополюсната им трактовка на понятията не е в състояние да им помогне! Достатъчно е да ги пита човек, как намират в себе си правото да населяват територии извън международно признатите граници? Някой може ли да обясни? А знаете ли как те самите обясняват това? Защото се смятат за богоизбрани и това им дава правото да мислят, че всички останали са твари!

  Коментиран от #9

 • ХАСАН
  Отговор
  7 12:09  04.01.18
  Къде е Европа???Европейски ценности ,права на човека??Как може да се върне смъртно наказание в "демократична" държава като Израел!???
 • hmhmhm
  Отговор
  8 17:57  04.01.18
  Нали знаете че който пречи лесно се доказва че е терорист и готово. После кажи че нямаш сестра. То това е проблема на смъртното наказание че могат да се набедят невинни.
 • Патриот
  Отговор
  9 23:14  04.01.18

  До коментар #6 от "Русчуклия":

  Правилната дума е "гои". Защо там може смъртна присъда, а тук трябва да сме толерасти? Къде е равенството и битката за човешки идеали и право на нормален живот?

Напиши коментар:


Публикувай