Last news in Fakti

5 Януари, 2018 08:12 1 322 1

Спорно помилване извади от затвора корумпиран политик

  • алберто фухимори-
  • перу-
  • педро пабло кучински-
  • сендеро луминосо

Алберто Фухимори излезе на свобода в Перу

Спорно помилване извади от затвора корумпиран политик - 1
Снимки: БТА/АР

Бившият президент на Перу Алберто Фухимори излезе на свобода след спорно помилване на фона на политическа криза в страната, предадоха световните агенции.

79-годишният Фухимори, осъден на 25 години затвор за престъпления срещу човечеството и корупция, излезе на инвалидна количка от клиниката в столицата Лима, където бе настанен, след като бе помилван скандално от президента Педро Пабло Кучински, след като прекара 12 години в затвора.

Медицински екип стигна до заключението, че бившият президент страда от сериозно заболяване, което не е животозастрашаващо, но е прогресивно, дегенеративно и нелечимо.

Помилването на Фухимори предизвика протести в Перу. Този инженер от японски произход, който управлява южноамериканската страна с желязна ръка в периода 1990-2000 г., продължава да предизвиква разделение.

За едни Фухимори е човекът, победил партизанската маоистка групировка "Сендеро Луминосо" и дал тласък на икономическото развитие на Перу. Други обаче си спомнят най-вече авторитарните му методи и присъдата му, издадена за две масови убийства, извършени от "ескадрон на смъртта" по негово нареждане.

Спорно помилване извади от затвора корумпиран политик

Фухимори бе помилван от Кучински, след като миналия месец перуанският президент изненадващо оцеля при гласуване за импийчмънт, инициирано заради получаване на подкупи от бразилската строителна компания Одебрехт. Кучински бе изоставен от собствените си съюзници, но оцеля при вота в контролирания от опозицията парламент благодарение на привържениците на Фухимори.

Преди да бъде избран на поста, перуанският президент изрично обеща да не помилва бившия авторитарен лидер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво краво

    1 0 Отговор
    Какво може да се очаква от един президент с име Кучински ,освен да помилва подобие на себе си...