1 167 10

Русия скочи на Латвия заради журналист (ВИДЕО)

Москва е гневна от експулсирането на Олга Курлаева от Рига и задържането на съпруга й

Анатоли Стайков

Русия осъди експулсирането на руска журналистка от Латвия и задържането на нейния съпруг, също журналист, заплашен от експулсиране, предаде ТАСС.

Агенцията отбелязва, че това развитие идва на фона на напрежението между малката балтийска република и нейния внушителен съсед.

Олга Курлаева, кореспондент в Латвия на руската държавна телевизия ВГТРК, беше експулсирана от страната на базата на "абсурдни обвинения, че заплашва националната сигурност", реагира гневно говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Тя отбеляза, че обвиненията напомнят на онези, "използвани от тоталитарните системи през 30-те години на 20-и век в Испания и Германия".

Говорител на латвийската гранична охрана съобщи, че руснак, живеещ в столицата Рига, е бил задържан в съответствие с имиграционните закони и ще бъде експулсиран.

Възможно е това да е Анатолий Курлаев, съпруг на Олга Курлаева и кореспондент на руската телевизия "Център". Мария Захарова каза, че той е бил задържан в Латвия и е заплашен от експулсиране.

"Абсолютно ясно е, че латвийските власти, с мълчаливата подкрепа на Брюксел, преследват целта да премахнат изцяло нежеланите медии от медийното пространство в страната", изрази възмущение говорителката на руското външно министерство.

Тези експулсирания стават на фона на напрежението между Русия, от една страна, и Латвия, Литва и Естония, от друга. Трите балтийски републики са обезпокоени от ролята на могъщия им съсед в конфликта в Украйна и анексирането на Крим.

През май Естония експулсира двама руски дипломати, на което Кремъл отговори с аналогична мярка.

Русия


Още по темата

 • Кремъл към ЕС: Спрете с русофобията!

  Кремъл към ЕС: Спрете с русофобията!

  Русия се надява, че Европейският съюз ще престане да върви "на повода на малобройна, но агресивна група" русофобски настроени страни, които ...
  24.12.2017
  1 455
  64

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 10:12  05.01.18
  Имали притеснения прибалтйските джуджета ами тогава не се дървете на внушителния си съсед като имате притеснения.

  Коментиран от #9

 • БСП=ДПС=Евророма
  Отговор
  2 10:24  05.01.18
  Много по-точно ще е, че обвиненията напомнят на онези, "използвани от тоталитарната система през 30-те години на 20-и век в СССР".
 • OMG WTF
  Отговор
  3 10:49  05.01.18
  "преследват целта да премахнат изцяло нежеланите медии от медийното пространство в страната" Маша, а вие бе правите ли същото??? Крадецът вика "дръжте крадеца". С вашите камъни по вашите прости руски тикви. :)
 • Ру.
  Отговор
  4 11:07  05.01.18
  Руснаците винаги се гневят когато ги гонят от чуждите домове, своите журналисти убиват като псета, но изгониш ли техен такъв от къщата си стават ти врагове до гроб.

 • Дони
  Отговор
  5 12:13  05.01.18
  Кой знае какви ги е дрънкала за да предизвика търпеливите латвийци.И защо официална Москва взема отношение за журналист от частна медия.
 • Кcaniba
  Отговор
  6 12:42  05.01.18
  балтийски про нацистки "европейски" джуджета и свободата на словото!!!!

  Коментиран от #7

 • OMG WTF
  Отговор
  7 13:02  05.01.18

  До коментар #6 от "Кcaniba":

  Кремълско джудже и свобода на словото? Анадолски малкопишковец и свобода на словото? Севернокорейски дебелак и свобода на словото? Банкянска тиква и свобода на словото? Оксиморони колкото искаш. :)
 • ОПАА
  Отговор
  8 13:40  05.01.18
  Жалко, а беше хубава , и високо платена работа. Пюфффф цък цък цък , сега кво? Че я пратят в BG.
 • шлемник байкалскии
  Отговор
  9 15:15  05.01.18

  До коментар #1 от "Бесен Язовец":

  Е не всички са като теб да стоят наведени в разкрачен стоеж с разтворени бузки?
 • Бесен Язовец
  Отговор
  10 21:40  05.01.18
  Пиклата с малките цици пак се е разплюнчила :))))

Напиши коментар:


Публикувай