1 647 11

В Румъния крали от еврофондове като за последно

Осемнадесет души и две фирми са изпратени на съд от Националната дирекция за борба с корупцията

Анатоли Стайков

Осемнайсет души и две фирми са изпратени на съд от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния по дело за злоупотреба с европейски фондове на стойност над 1,5 милиона евро и за укриване на данъци с нанесени щети за над 800 000 леи, предаде агенция "Аджерпрес".

Според обвинителния акт компанията "Пандора Импекс" ООД е сключила през 2012 г. договор за безвъзмездна финансова помощ чрез европейски фондове за осъществяване на проект за изграждане на свинеферма в село Андриешен, окръг Яш.

За целта са били представени редица документи и декларации с невярно или непълно съдържание. По съответния договор компанията е получила от Разплащателната агенция за развитие на селските райони и риболова сумата от 779 316 евро. В рамките на осъществяването на проекта "Пандора Импекс" ООД е симулирала селекция на оферти от фирми за изграждане на свинефермата, а след това "селекция" на оферти от консултантски фирми за мениджмънта на инвестицията.

Плащанията към компанията са били осъществени въз основа на тези документи, които са били с невярно или непълно съдържание. По случая са обвинени представители на компанията и на другите замесени фирми.

Втората фирма, срещу която е внесено обвинение - "Урбис Дизайн" ООД, е процедирала по същия начин през 2012 г. за изграждане на свинеферма в съседство с тази на "Пандора Импекс". "Урбис Дизайн" ООД е получила безвъзмездна финансова помощ от еврофондове в размер на 777 799 евро.

Агенцията за финансиране на инвестициите в селските райони (бивша Разплащателна агенция за развитие на селските райони и риболова) се е конституирала като ищец по делото срещу двете компании и техните представители, съответно със сумата от 3 383 047 леи в случая на "Пандора Импекс" ООД, и със сумата от 3 345 105 леи за "Урбис Дизайн" ООД.

Що се отнася до престъплението укриване на данъци, Националната агенция за данъчна администрация се е конституирала като ищец със сумата от 808 265 леи.

По случая е наложен запор на недвижимо имущество на двете фирми. Делото е внесено в Трибунала на Яш.

Румъния


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • khahks
  Отговор
  1 13:58  05.01.18
  А те защото тука не са откраднали нито цент.Боко и компания марудери
 • чичо ви
  Отговор
  2 14:06  05.01.18
  Зелени са, само 1.5 мил. Трябва да дойдат на обмен в БГ да им покажат как се краде и с г*за. Най-тъжното е, че тук няма скоро да видим някой съден за подобна измама. Горко ни, ама такъм ни е матеряла
 • един
  Отговор
  3 14:06  05.01.18
  Да не ровят изтука, че ще се хванат за главата :D
 • ЧЕП
  Отговор
  4 14:09  05.01.18
  Така е в Румъния! - Борисов като разправяше, че румънският модел е грешен! ... - М!?! Ето сега видяхте ли! - Кражби! Там крадат! - Тук не! - Бащицата каза няма! - Бориме корупцията, всеки ден и безпощадно! Ето ремонта на НДК и Универсиада само лееко превишавата сметките от тези на Бурш Халифа! - Съвсееем Нюню! Ама това е резултат от тежката работа на финото Лили, чистият като сълза Боршош ... Под вещото ръководство на Бащицата на нацията... - Генерал Винету! Къде отивате! - А?

 • кой сега е номер едно
  Отговор
  5 14:10  05.01.18
  ХАХАХА само за 1,5 милиона и такава гюрултия, има 18 човека на съд и две фирми, а в България се крадат милиарди и вместо да ги съдят ги награждават! Най-якото в Бълхария е, че кражбата е узаконена, защото крадците си имат държава, за разлика от Румъния.
 • Гост
  Отговор
  6 15:25  05.01.18
  Това тук е територия , не е държава.

  Коментиран от #7

 • Столичанин
  Отговор
  7 16:06  05.01.18

  До коментар #6 от "Гост":

  Каква територия ,по скоро един голям катун наречен софия всичко друго наоколо живее в Х||| ти век
 • Кирилизатора
  Отговор
  8 16:33  05.01.18
  Тука безродниците се на..аха да плюят по България ! Не може да искаш да те уважават, като сам не се уважаваш .

  Коментиран от #10

 • Шаран БГ
  Отговор
  9 17:40  05.01.18
  Там като за последно! Нашите тука са тарикати - крадат като за предпоследно !!
 • карамелизатора
  Отговор
  10 09:10  06.01.18

  До коментар #8 от "Кирилизатора":

  Кой да уважавам! Тези, които ни окрадоха ли! В Румъния са ужасени от кражба на 1.5 млн. евро! Тука тази сума нашите я нямат и за аванс! Ти си пример за един виц: "Тва жената не е човек! Що бе? Ми ти я таковаш а тя те целува. Мен ако някой се опита да ме такова ще му откъсна главата!" Уважавай и целувай, като толкова много си щастлив!
 • некойси
  Отговор
  11 07:56  08.01.18
  Разликата е че там като се краде се вдига пушилка има арести и съдебни производства, тук при нас кражбите взеха да си ги отразяват такива събития по медиите все едно са си нещо нормално.

Напиши коментар:


Публикувай