Last news in Fakti

5 Януари, 2018 13:52 2 029 11

В Румъния крали от еврофондове като за последно

  • румъния-
  • еврофонд-
  • корупция-
  • ес

Осемнадесет души и две фирми са изпратени на съд от Националната дирекция за борба с корупцията

Осемнайсет души и две фирми са изпратени на съд от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния по дело за злоупотреба с европейски фондове на стойност над 1,5 милиона евро и за укриване на данъци с нанесени щети за над 800 000 леи, предаде агенция "Аджерпрес".

Според обвинителния акт компанията "Пандора Импекс" ООД е сключила през 2012 г. договор за безвъзмездна финансова помощ чрез европейски фондове за осъществяване на проект за изграждане на свинеферма в село Андриешен, окръг Яш.

За целта са били представени редица документи и декларации с невярно или непълно съдържание. По съответния договор компанията е получила от Разплащателната агенция за развитие на селските райони и риболова сумата от 779 316 евро. В рамките на осъществяването на проекта "Пандора Импекс" ООД е симулирала селекция на оферти от фирми за изграждане на свинефермата, а след това "селекция" на оферти от консултантски фирми за мениджмънта на инвестицията.

Плащанията към компанията са били осъществени въз основа на тези документи, които са били с невярно или непълно съдържание. По случая са обвинени представители на компанията и на другите замесени фирми.

Втората фирма, срещу която е внесено обвинение - "Урбис Дизайн" ООД, е процедирала по същия начин през 2012 г. за изграждане на свинеферма в съседство с тази на "Пандора Импекс". "Урбис Дизайн" ООД е получила безвъзмездна финансова помощ от еврофондове в размер на 777 799 евро.

Агенцията за финансиране на инвестициите в селските райони (бивша Разплащателна агенция за развитие на селските райони и риболова) се е конституирала като ищец по делото срещу двете компании и техните представители, съответно със сумата от 3 383 047 леи в случая на "Пандора Импекс" ООД, и със сумата от 3 345 105 леи за "Урбис Дизайн" ООД.

Що се отнася до престъплението укриване на данъци, Националната агенция за данъчна администрация се е конституирала като ищец със сумата от 808 265 леи.

По случая е наложен запор на недвижимо имущество на двете фирми. Делото е внесено в Трибунала на Яш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 khahks

    21 2 Отговор
    А те защото тука не са откраднали нито цент.Боко и компания марудери
  • 2 чичо ви

    21 1 Отговор
    Зелени са, само 1.5 мил. Трябва да дойдат на обмен в БГ да им покажат как се краде и с г*за. Най-тъжното е, че тук няма скоро да видим някой съден за подобна измама. Горко ни, ама такъм ни е матеряла
  • 3 един

    14 1 Отговор
    Да не ровят изтука, че ще се хванат за главата :D
  • 4 ЧЕП

    22 4 Отговор
    Така е в Румъния! - Борисов като разправяше, че румънският модел е грешен! ... - М!?! Ето сега видяхте ли! - Кражби!
    Там крадат! - Тук не!
    - Бащицата каза няма! - Бориме корупцията, всеки ден и безпощадно!
    Ето ремонта на НДК и Универсиада само лееко превишавата сметките от тези на Бурш Халифа! - Съвсееем Нюню!
    Ама това е резултат от тежката работа на финото Лили, чистият като сълза Боршош ... Под вещото ръководство на Бащицата на нацията... - Генерал Винету!
    Къде отивате! - А?
  • 5 кой сега е номер едно

    20 2 Отговор
    ХАХАХА само за 1,5 милиона и такава гюрултия, има 18 човека на съд и две фирми, а в България се крадат милиарди и вместо да ги съдят ги награждават!
    Най-якото в Бълхария е, че кражбата е узаконена, защото крадците си имат държава, за разлика от Румъния.
  • 6 Гост

    9 3 Отговор
    Това тук е територия , не е държава.

    Коментиран от #7

  • 7 Столичанин

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Каква територия ,по скоро един голям катун наречен софия всичко друго наоколо живее в
    Х||| ти век
  • 8 Кирилизатора

    10 3 Отговор
    Тука безродниците се на..аха да плюят по България ! Не може да искаш да те уважават, като сам не се уважаваш .

    Коментиран от #10

  • 9 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    Там като за последно! Нашите тука са тарикати - крадат като за предпоследно !!
  • 10 карамелизатора

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кирилизатора":

    Кой да уважавам! Тези, които ни окрадоха ли! В Румъния са ужасени от кражба на 1.5 млн. евро! Тука тази сума нашите я нямат и за аванс! Ти си пример за един виц: "Тва жената не е човек! Що бе? Ми ти я таковаш а тя те целува. Мен ако някой се опита да ме такова ще му откъсна главата!"
    Уважавай и целувай, като толкова много си щастлив!
  • 11 некойси

    0 0 Отговор
    Разликата е че там като се краде се вдига пушилка има арести и съдебни производства, тук при нас кражбите взеха да си ги отразяват такива събития по медиите все едно са си нещо нормално.
Новини по държави: