1 518 0

Саудитският крал увеличи заплатите на чиновниците

Саудитска Арабия удвои цените на бензина

Саудитският крал увеличи заплатите на чиновниците
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Саудитският крал Салман разпореди изплащането на 267 долара месечно на държавните служители през новата година като компенсация за поскъпването на живота, след като правителството вдигна цените на бензина на вътрешния пазар и въведе ДДС.

С кралски указ, публикуван в държавните медии, кралят нареди също плащането на 5000 риала на военните, които служат на фронтовите линии с Йемен, съобщи БНТ.

Саудитска Арабия приблизително удвои цените на бензина и въведе 5-процентен ДДС върху широк кръг от стоки и услуги. Според указа новите компенсации са признание за "увеличеното бреме за някои сегменти от населението в резултат от необходимите мерки, взети от правителството за преструктуриране на икономиката".

Кралят е наредил държавата да поеме тежестта на ДДС в някои ситуации, като специални здравни и образователни услуги, както и при първа покупка на жилище, оценено до 850 000 риала (226 660 долара). Стипендии за студенти, пенсии и социални помощи също се повишават. Саудитска Арабия ще забави плановете за премахване на субсидиите за широка гама енергийни продукти според нов дългосрочен фискален план в държавния бюджет за 2018 година.

Саудитска Арабия


Напиши коментар:


Публикувай