6 Януари, 2018 12:48 931 0

Оставиха в ареста бившия каталунски вицепрезидент

  • каталуния-
  • испания-
  • затвор-
  • ориол жункерас-
  • вицепрезидент

Той няма да може да положи клетва

Испанският Върховен съд реши, че бившият каталунски вицепрезидент Ориол Жункерас трябва да остане в ареста, където се намира вече повече от два месеца заради ролята си в регионалното сепаратистко движение.

Решението на испанския Върховен съд ще му попречи да положи клетва на първото заседание на новия каталунски парламент на 17 януари, предаде БНР. Жункерас е един от осмината депутати от сепаратистките партии, които няма да могат да положат клетва в новия регионален парламент - трима са в затвора и петима в изгнание.

Поне шестима от тези осем депутати ще трябва да решат как да осигурят на сепаратистките партии необходимото им мнозинство от 68 гласа в регионалния парламент. Една от възможностите е да отстъпят мястото си в парламента на следващия кандидат от партийната листа на регионалните избори.

През миналата година в Каталуния беше проведен референдум за независимост на областта, който беше обявен за незаконен от страна на властите в Мадрид. По време на вота се стигна и до сблъсъци между силите на реда и гласоподавателите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: