Last news in Fakti

7 Януари, 2018 08:10 2 113 9

Тържествена литургия в българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул

  • свети стефан-
  • църква-
  • истанбул

Ремонтът струва 16 млн. турски лири или около 7,5 млн. лева

Тържествена литургия в българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул - 1

Днес в Истанбул тържествено ще бъде отворена за посещения българската църква „Свети Стефан“. Храмът, по-известен като „Желязната църква“, претърпя реставрация в продължение на 7 години.

Религиозната церемония ще бъде отслужена от българския патриарх Неофит и от Вселенския патриарх Вартоломей, който ще поръси черквата със светена вода от вчерашния ритуал за Богоявление, припомня БНР.

На тържеството ще присъстват българският министър-председател Бойко Борисов, турският президент Реджеб Ердоган, министърът на външните работи Екатерина Захариева, високопоставени представители на Истанбулската голяма община, други официални лица и гости от българската църковна община в Истанбул.

Основният камък на уникалния храм е положен през 1892 г. Църквата е построена по проект на прочутия архитект Ховсеп Азнавур, който заради нестабилния терен предлага изпълнението да бъде от железни елементи, дело на австрийска фирма. Частите са доставени от Виена по Дунав до Черно море, а оттам са транспортирани до Цариград. Църквата е осветена през 1898 г. В последните години металните елементи бяха ръждясали, а дървените основи - изгнили. Ремонтът струва 16 млн. турски лири или около 7,5 млн. лева. От тях 15 милиона лири са предоставени от турската държава, а останалият 1 млн. лири е отпуснат от България. В резултат на реставрацията външните колони са подсилени и вече са с дебелина 15 сантиметра, а не 10, както беше досега. Подът на Желязната църква пък вече се поддържа от 320 бетонни колони. Куполите на храма са покрити със златен варак.

Заради възстановяването на църквата „Св. Стефан“ на реципрочна основа в България беше реставрирана главната джамия в Пловдив - „Джума джамия“.

Тържествена литургия в българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул
Снимка: БТА/АП


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 1 Отговор
    Като почнат много да те целуват значи ще те и е....
  • 2 Хасан

    11 4 Отговор
    Тая църква ако беше в Бългсрия досега да е продадена за скрап
  • 3 Ekspert

    2 7 Отговор
    Асан пак се изхвърляш на баластра
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бат Саше

    3 7 Отговор
    Тази църква е уникален културен паметник и именно затова турците я реставрират. Тя не е българска а си е турска, щото е в Турция. Само че за сметка на нея, ще ни напълнят с още повече джамии тук, за да се кланят Мюмюните. С две думи... не ми трябва реставрирана църква в Турция, но не ми трябват и джамии в България.

    Коментиран от #9

  • 6 Горд

    4 0 Отговор
    Нормално е съседите да се разбират.👍
  • 7 Kcaniba

    4 0 Отговор
    Браво на комшиту, че отримонтира нещо за своя сметка, за което нашите мишоци само реват!!
    Пари нема - действайте!!!
  • 8 Може би

    2 0 Отговор
    Само като пояснение_ако беше наистина само Българска литургията щеше да бъде на Бг а не на Гръцки от гръцки попове
  • 9 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бат Саше":

    Господине, църквата си е българска и такава ще остане, докато има живи грамотни българи, които познават историята си. Ако сте прочел добре, турците искат на реципрочна основа да се реставрира джамията в Пловдив. За никакви други джамии не става въпрос. Поне така официално е заявил турският министър-председател.
    Подозрителното е друго - говори се, но никъде не прочетох, как се е водила литургията - гръцки език.Какво дири Вселенският патриарх там, като всеки знае,че той е враг на българската Независима църква. И защо Патриархът български се е съгласил на това.
Новини по държави: