Last news in Fakti

7 Януари, 2018 15:19 2 494 33

България ще сдобрява Турция и ЕС

  • българия-
  • турция-
  • ес-
  • сдобрява-
  • бойко борисов-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган

България има интерес от диалога между Турция и ЕС, заяви Бойко Борисов

България ще сдобрява Турция и ЕС - 1
Снимка: БТА/ AP

България ще положи усилия за възстановяване на добрия тон и отношенията на партньорство между Турция и страните от ЕС. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов на среща с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул.

Двамата лидери, в компанията и на турския премиер Бинали Йълдъръм, откриха обновената българска църква „Свети Стефан“ в турския метрополис. Борисов подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

Борисов и Ердоган, които разговаряха след официалната церемония по откриването на църквата , оцениха високо положителната динамика между двете страни, както и приноса на Турция за овладяване на мигрантския натиск по българската граница и към Европа. Подчертано беше, че активизирането на двустранните контакти на политическо и експертно равнище през последните месеци е стимулирало развитието на отношенията във важни за България и Турция области като земеделието, транспорта, енергетиката.

Бойко Борисов благодари на Реджеп Ердоган за личната му ангажираност и за усилията на турската държава за възстановяването на храма. Той посочи, че днешното събитие е не просто доказателство за сътрудничество между страните ни и толерантността между религиите, но и пример, че разбирателството и мирът са пътят за постигане на напредък по всички въпроси.

На работната си среща с турския си колега Бинали Йълдъръм Бойко Борисов заяви, че стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската външна политика. Българският премиер подчерта, че освен съсед на страната ни, Турция е съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия и др. Борисов и Йълдъръм определиха като прекрасен повода, събрал днес в Истанбул представители на българската и на турската държави, християни и мюсюлмани и коментираха, че ако в миналото за Босфора са се водели войни, сега Истанбул, както и София, са градове, символи на единството на култури и религии.

България ще сдобрява Турция и ЕС
Снимка: БТА/ AP

България ще сдобрява Турция и ЕС
Снимка: БТА/ AP

България ще сдобрява Турция и ЕС
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    26 25 Отговор
    гадости
    с турчина никога приятелство
    който иска да е

    Коментиран от #3

  • 2 От село

    27 14 Отговор
    Бог високо, цар далеко, комшията е винаги до теб.
  • 3 Хасан

    12 22 Отговор

    До коментар #1 от "Vasik Atanasova":

    Обичаме те Атанаске

    Коментиран от #28

  • 4 Kcaniba

    16 3 Отговор
    Опааа
    Тиквоча леко се наведи...
    ...а дали успял да се смажии
  • 5 българин

    28 18 Отговор
    Кога ще "узреете"бе хора?! До кога у вас ще надделява див национализъм, водещ само омраза след себе си? Днес видях добра основа за разширяване на приятелството между два народа, а чисто човешки никой не би следвало да е против това, но уви, винаги се намират "патриоти", които и сто години да станат, трудно ще развият мисленето си! Хасан между другото си е доста толерантен в дискусиите, но разбираемо от време на време ви е спаринг-партньор в генериране на омраза!

    Коментиран от #8, #29

  • 6 ТАНТРА

    13 0 Отговор
    Има една стара народна мъдрост: "Когато конете се ритат,магаретата го отнасят".
  • 7 Опаллаа

    22 1 Отговор
    Изслушах внимателно цялото слово на Ердоган. Бил набрал голям опит в реставрационни работи на 5 хиляди исторически обекта от всички краища на бившата Османска империя. И накрая изплю камъчето, като направи заявка да реставрира всички джамии в България......

    Коментиран от #30

  • 8 Хасан

    9 10 Отговор

    До коментар #5 от "българин":

    Евалла брато...аз само та..ак си правя ..много ми пука за Ердоган,за църкви ,за Бойко и разни други...

    Коментиран от #9

  • 9 българин

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Хахаха, бъди ми поздравен!
  • 10 Хасан

    13 13 Отговор
    Но е факт че Ердоган с Бойко пак направи Истанбул център на православието в конкуренция на Русия...гръцката патриархия е там,българската също,арменската .....сега ще привлече и сръбската и македонската....

    Коментиран от #11

  • 11 българин

    9 4 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    На македоската трябва да се даде автокефалност. Дано в Истанбул патриарсите са се доближили да тази цел.
  • 12 овча радост

    18 4 Отговор
    Цялата ситуация е турчина вика "комшу ела хапни тоя бюрек" а "колко струва" пита балък бойко... "хапни го па после, ще видим цената"
    Тази църква е в Топ 3 църковни забележителности за туристите и турската държава има интерес да я реставрира, а на нас това, колко, ще ни струва, колко джамии, ще трябва да "ремонтираме" т.е. построим, още никой не знае и само може да се гадае за сега казват 9 бр. Факт е обаче, че Боко "мъдрия" до сега няма добра сделка за държавата !

    Коментиран от #15, #31

  • 13 Made in Bulgaria

    10 8 Отговор
    Съвета ми към Бойко е да не мъти реките които течът към Турция.,защото не знам кой има повече интерес България от Турция или Турция от България.
    Тая държава може само да ни донесе дънки и Ислам,неприятности за нас и Европа.
    Бате направи си сметка една църква за колко джамии.....Българите не сме много набожни ама като дойде някои у дома и започне да се "хвали" със неговата религия и да ни дава наклон на х-я.,ще запали фитила и......това иска тоя Реджеп,нали Европа му го каЗа не веднъж че няма място за него и по-голямата част от народа му в демократична Европа. И този Ердоган има много голям "АС",знае че ако иска може да предизвика заметресение чрез БГ във Европа.
    А до изказванията на "Хасан",не ми харесват защото има много наклонности на ниякаде.....ама шапка му свалям откровена не като "българин"да се крие зад някаква си дума.,българин си по документи брачет или какво си...

    Коментиран от #18, #24

  • 14 вазелин

    12 5 Отговор
    Е вярно сме най големите бук..ци на Европа и то с дълга история .

    Коментиран от #16

  • 15 българин

    13 15 Отговор

    До коментар #12 от "овча радост":

    Е, какъв е проблема, ако се реставрират джамии в БГ? Мюсюлманите в БГ не са ли хора, или са втора ръка и не заслужават? Ние християните като по-голяма част от населението, трябва да ги подкрепяме, а не да генерираме омраза! Всички балкански страни са силно националистически, но със сигурност ще дойде време, когато това ще се промени, т.е. мисленето на хората, въпросът е кога! След 100 или 15 год?

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 българин

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "Made in Bulgaria":

    ОК, имаш си мнение, не съм бил българин! Дай да видим какво те притеснява или не ти харесва. Сподели свободно..
  • 19 Made in Bulgaria

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "българин":

    И какво ще стане след 15-100 години ще ни потърсите ли пак?Това вече не е на мода "българине",знаеме че Ислама е като Комунизма на сила,ама бих предпочел комунизма.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 българин

    5 7 Отговор

    До коментар #20 от "Made in Bulgaria":

    Хаха, какво потурчване бе, момък?! Говоря за национализма, който генерира само противопоставяне и омраза. Хората от западните страни са доста еволюилирали в мисленето си в тази посока, там такива елементарни коментари като някои тук, трудно можеш да прочетеш. За това и не се освирква химна на страна, чийто футболен отбор гостува, например, хаха. И това не ги прави по-малко родолюбци, ама трудно се разбират от много тези работи!

    Коментиран от #22, #23

  • 22 няма потурчване

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "българин":

    Толкова яничари, толкова години подред, всички тия мюсюлмани са потомци на нашите и гръцки яничари, днес виж по босфора, руси кадъни със сини очи, и снажни момци, турците са нисички като танкисти са! Аз лично доброволно бих участвал в реставрирането, ама да ми разрешат да си пърля сланинката вътре!

    Коментиран от #25

  • 23 Made in Bulgaria

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "българин":

    IМаи не се разбираме,вярно че не пиша добре и имам доста забележки ама ако не беше тоя нционализам сега някакви щтехме да сме,на какъв език щтехме да говорим на кой бог да се молим.Национализма запазва националните ценности до ниякаде,проблема е когато се превърне във екстремизъм.Това исках да обясня по-горе,че Ислама и новите закони които копират нашите политици от запада ни променят и го възбуждат тоя екстремен патриотизъм.И това за представата за запада не е така там е същото даже и по зле, защо мислиш че излезе GB от Евросъюза.Българите сме понякога малко повече расисти от тях това е.
    Живея от деветнайсет години на запад,не ми оспорвай.
  • 24 Хасан

    3 7 Отговор

    До коментар #13 от "Made in Bulgaria":

    Има нещо което не разбирам ..защо толкова се опитвате и турци и македонци и татари и бесараби и влахи зорлем да ги правите българи...правете си деца бе! По лесно е

    Коментиран от #26, #33

  • 25 Хасан

    2 9 Отговор

    До коментар #22 от "няма потурчване":

    И нещо друго....етнос,национализъм това са Западни понятия ...на изток няма такива понятия ..или пък са отскоро ..няма има 100 години...Турция е бивша империя като Англия ..и е нормално да има и руси и черн...
  • 26 Made in Bulgaria

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Всяка жаба да си знае гьола,там да си крака,а не да се надува във чуждите.Като си на гости се придържаш със стопанина.
    За мен Хасане всичките Тиа каде ги изброи и останалите ако искат да си правят децата тука тебе да спазват БГконституциа и закони и немалко проблеми ,както аз и моите деца го правим.Интеграсиа мои човек и на кой не му харесва да не се опитва да променя обстановката,а да си вземе палтето и да си търси друг гьол.Никой не е на сила тука.Интелигентнно нали!

    Коментиран от #27

  • 27 Хасан

    2 7 Отговор

    До коментар #26 от "Made in Bulgaria":

    Ти и аз сме родени на тия земи и имаме еднакви права и задължения...аз спазвам и уважавам българските закони но не искай от мен да се правя на българин...а и скоро тия понятия ще изчезнат и ще има понятието ”еврппеец ” ..и европейски щати...България ще бъде название на територията ..като Тракия или Бавария ,Долна Саксония
  • 28 Vasik Atanasova

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    на баба ти хвърчилото
  • 29 Vasik Atanasova

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "българин":

    ти май сам си пишеш и си отговаряш предател
  • 30 Vasik Atanasova

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Опаллаа":

    е това е истината
    иска да реставрираме джамиите в България
  • 31 Vasik Atanasova

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "овча радост":

    точно
    прав си и то много
    подкрепям те
  • 32 Реалист

    5 7 Отговор
    Мустафа Кемал Ататюрк го е казал: който е враг на Турция е и враг на България!
    Аман от национализъм! За мен лично националист е онзи който се застъпва за благото и доброто......а в България живеят както турци така и цигани, арменци, каракачани, руси, украинци, македони, сърби......2566
  • 33 Аз обичам КЮРДИСТАН

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Не се опитваме, просто искаме да се разсърдите за нашето безочие, и да си отидете там където принадлежите!
Новини по държави: