1 477 0

Вербалната война между Турция и САЩ продължава

Ердоган с тежки обвинения към Вашингтон

Денис Джамбазов

Турският президент Реджеп Ердоган отправи тежки обвинения към Съединените американски щати, които по думите му подкрепят и закрилят живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде „Хюриет дейли нюз”.

След опита за военен преврат в Турция през 2016 година Анкара обвини Гюлен за организирането му и предприе масова чистка. Хиляди гюленисти бяха арестувани, а властите в южната ни съседка поискаха и екстрадицията на Гюлен. Вашингтон обаче отказа.

„САЩ са зад Гюлен. Неговите земи в Пенсилвания са под протекцията на американците”, заяви Ердоган. Според него осъждането на турския банкер Мехмет Атила е пример за това неговото твърдение. Атила беше осъден по обвинения, че е помогнал на Иран да заобиколи американските санкции.

Според Анкара съдиите по делото са си сътрудничили с Гюлен „против Турция”. През последните месеци напрежението между двете страни се повиши, а в основата на всичко стои отказът на американците да екстрадират Гюлен в Турция.

Турция


Още по темата

  • Ердоган с опустошителна закана към САЩ

    Двустранните юридически споразумения между Турция и Съединените американски щати губят валидност. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, ...
    5.01.2018
    15 282
    38

Напиши коментар:


Публикувай