8 Януари, 2018 18:39 2 543 0

"Ислямска държава" готвела нов погром

  • йордания-
  • ислямска държава-
  • преврат

Правителството на Йордания обяви, че е осуетен терористичен заговор на джихадистите на територията на кралството

"Ислямска държава" готвела нов погром - 1

Йордания заяви, че е осуетила заговор на групировката "Ислямска държава" (ИД) за нападения срещу военни обекти, търговски центрове и други цели, предаде Reuters, като се позова на местната информационна агенция "Петра".

Силите за сигурност са арестували 17 човека и са иззели оръжия и експлозиви, които екстремистите възнамерявали да използват при нападенията, планирани за миналия ноември.

Сред набелязаните мишени е имало също така медийни организации и умерени духовници. Екстремистите извършили няколко банкови обира и кражби на коли, за да си осигурят финансиране, и направили самоделни взривни устройства с материали, купени от местни пазари.

Йордания участва в предвожданата от САЩ военна кампания срещу ИД в Ирак и Сирия. Крал Абдула Втори е съюзник на Запада в борбата с войнстващите ислямисти и е един от лидерите в Близкия изток, които отправят най-силни предупреждения за заплахата от радикалните групировки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА