2 063 5

Пробив. Двете Кореи вече преговарят (СНИМКИ)

Пхенян ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище на зимната олимпиада в Пьончан

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Първият кръг от диалога за нормализация на отношенията между Република Корея и КНДР започна в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона, разделяща Корейския полуостров, съобщи южнокорейското министерство на обединението, цитиран от Reuters.

Главна тема на първите от декември 2015 г. междукорейски преговори бяха практически крачки по подобряването на отношенията между Сеул и Пхенян и в частност евентуалното участие на спортисти на Северна Корея в предстоящата през февруари т.г. зимна олимпиада в южнокорейския зимен курорт Пьончан.

В съставите на делегациите на двете страни има по пет души. Делегацията на Юга се води от министъра на обединението Чхо Мьон-кьон, а на Севера - от председателя на комитета за мирното обединение Ри Сон-гвон. Те се събраха в триетажния Дом на мира от южнокорейската страна на демаркационната линия.

По-късно стана ясно, че Северна Корея ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище на зимната олимпиада в Пьончан, в Южна Корея идния месец, предадоха световните агенции.

Пхенян ще изпрати в Пьончан също танцьори, музиканти и демонстрационни екипи по таекуондо.
В първите от две години преки преговори между двете Кореи, които се състояха тази сутрин в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона, Сеул предложи преговори между представители на въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението, както и събиране на разделени семейства по случай Лунната Нова година следващия месец.

Северна и Южна Корея решиха oще да възстановят военната телефонна връзка помежду си. Преди няколко дни бе възстановена цивилна телефонна линия между Сеул и Пхенян. Северна Корея съобщи, че вече е завършила техническата поддръжка за възобновяване на работата на военната линия на западното крайбрежие при границата с Южна Корея.

Първият официален контакт между двете страни от над 2 г. стана възможен, след като миналата неделя севернокорейският лидер Ким Чен-ун в обръщение към нацията нареди "да бъдат създадени всички необходими условия за подобряване на отношенията с Юга и да се води политика, която да позволи пробив в делото за мирното обединение".

Южнокорейският президент Ким Дже-ин приветства предложението и на свой ред предложи да започнат преговори възможно най-скоро.

Независимо от ограничения дневен ред, засягащ предимно "спортния" въпрос, срещата се наблюдава най-внимателно от световните лидери в очакване на някакъв сигнал за намаляване на напрежението на Корейския полуостров, изострило се заради севернокорейските ядрени и ракетни изпитания, нарушаващи резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ, които държат 28 500 войници в Южна Корея още от края на Корейската война, отначало се отнесоха хладно към идеята за междукорейски срещи. Според Държавния департамент във Вашингтон, Пхенян "може би се опитва да вбие клин" между САЩ и Южна Корея и да отслаби американския натиск над Северна Корея да се откаже от разработката на ядрени ракети, способни да нанесат удар по територията на САЩ.

Неотдавна обаче президентът Доналд Тръмп нарече новите разговори "нещо добро" и посочи, че до тях се е стигнало в резултат на неговата " твърда и силна" позиция. Той каза, че би желал тези разговори да надхвърлят темата за олимпиадата, и добави, че "в подходящ момент ние ще се присъединим към тях".

САЩ и Южна Корея се съгласиха да отложат редовните си съвместни военни маневри за след олимпиадата като усилия за намаляване на напрежението и евентуалното разкриване на поле за дипломация.

Корея (Република)


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 08:26  09.01.18
  Глад не се търпи,само не знам как ще върнат спортистите обратно в северна Корея,като видят сънародниците им от юга как живеят,пропагандата на Ким ще му изиграе лоша шега!
 • Kcaniba
  Отговор
  2 08:49  09.01.18
  Големият рекитьор нали пробута скраба си на Ю. Корея и Япите. Русия е инициатор и ключрв фактор в преговорите.
 • Кики
  Отговор
  3 09:50  09.01.18
  В статията прочетох, че Ким искал мирно обединение! Как е възможно да чета такива съчинения!? Просто, С.Корея иска да изпрати спортисти на олимпиадата. Покрай това ще преговарят и за напрежението, което САЩ създадоха. Иначе позицията на С.Корея отдавна е известна относно ракетната програма. Това, че Тръмп си мисли, че Ким иска да преговаря поради натиска, който получава, показва, колко слаб политик е.
 • бай той
  Отговор
  4 10:28  09.01.18
  Двете Кореи искат дя се разберат помежду си и обединят,обаче империята на злото не иска и искали и те да участват в преговорите?! От какъв зор се питам аз и те ще участват? Да си изтеглят военните и закриват базите в Ю.Корея и да спрат да се правят на голяма работа!
 • RIDIK
  Отговор
  5 11:42  09.01.18
  Това е като да се обединят Русия и САЩ. След това трябва да командироват някой новоизлюпен американец от руски произход да изгаси лампата на Русия. И без това Китай пълзи от зад . Той ще си я светне.

Напиши коментар:


Публикувай