827 0

Протестиращи щурмуваха гръцко министерство

Напрежение в Атина

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Демонстранти, свързани с гръцки комунистически профсъюз, щурмуваха министерството на труда в Атина в протест срещу нови промени в трудовото законодателство, изисквани от международните кредитори на Гърция, съобщи „Ройтерс“. Те стигнаха до осмия етаж на сградата, където някои влязоха в кабинета на министъра Ефи Ахциоглу и викаха „как не ви е срам“ срещу нея.

Пред министерството имаше около 500 демонстранти, които носеха плакати с надпис “Министерство на ЕС и МВФ“ и скандиращи „Няма да се дадем на плутокрацията“. Европейският съюз и Международният валутен фонд подписаха спасително споразумение с Гърция, за да не фалира под натиска на многомилиардните дългове, като в замяна изискват реформи за затягане на коланите и намаляване на разходите. Част от тях са промени в трудовото законодателство, предаде БНР.

Демонстрантите, свързани с близкия до гръцката комунистическата партия синдикат ПАМЕ, повредиха метални щори на основния вход на министерството и счупиха някои от прозорците на сградата. Около нея продължиха да пристигат още протестиращи, докато проникналата група спусна от покрива на сградата в центъра на Атина голям плакат с надпис „Не пипайте стачките, те са право на трудещите се“.

Левичарското правителство на СИРИЗА планираше да внесе законопроект с реформите в парламента по-късно във вторник. То вече прие повишаване на кворума за основните синдикати при гласуване за стачка. Очаква се депутатите да гласуват промените преди срещата на финансовите министри на еврозоната на 22 януари, на която ще бъде оценен напредъка по спасителната програма.

Снимка: БТА/ AP

Гърция


Напиши коментар:


Публикувай