Last news in Fakti

9 Януари, 2018 20:55 1 160 0

Протестиращи щурмуваха гръцко министерство

  • гърция-
  • протест-
  • министерство-
  • комунисти-
  • ефи ахциоглу-
  • реформи-
  • атина

Напрежение в Атина

Протестиращи щурмуваха гръцко министерство - 1
Снимка: БТА/ AP

Демонстранти, свързани с гръцки комунистически профсъюз, щурмуваха министерството на труда в Атина в протест срещу нови промени в трудовото законодателство, изисквани от международните кредитори на Гърция, съобщи „Ройтерс“. Те стигнаха до осмия етаж на сградата, където някои влязоха в кабинета на министъра Ефи Ахциоглу и викаха „как не ви е срам“ срещу нея.

Пред министерството имаше около 500 демонстранти, които носеха плакати с надпис “Министерство на ЕС и МВФ“ и скандиращи „Няма да се дадем на плутокрацията“. Европейският съюз и Международният валутен фонд подписаха спасително споразумение с Гърция, за да не фалира под натиска на многомилиардните дългове, като в замяна изискват реформи за затягане на коланите и намаляване на разходите. Част от тях са промени в трудовото законодателство, предаде БНР.

Демонстрантите, свързани с близкия до гръцката комунистическата партия синдикат ПАМЕ, повредиха метални щори на основния вход на министерството и счупиха някои от прозорците на сградата. Около нея продължиха да пристигат още протестиращи, докато проникналата група спусна от покрива на сградата в центъра на Атина голям плакат с надпис „Не пипайте стачките, те са право на трудещите се“.

Левичарското правителство на СИРИЗА планираше да внесе законопроект с реформите в парламента по-късно във вторник. То вече прие повишаване на кворума за основните синдикати при гласуване за стачка. Очаква се депутатите да гласуват промените преди срещата на финансовите министри на еврозоната на 22 януари, на която ще бъде оценен напредъка по спасителната програма.

Протестиращи щурмуваха гръцко министерство
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: