10 Януари, 2018 07:38 1 601 8

Надежда за мир изгря над Корейския полуостров

  • северна корея-
  • южна корея-
  • мун дже-ин-
  • корейски полуостров-
  • ким чен-ун-
  • пьончан

Южнокорейският президент изрази готовност за среща на върха със севернокорейския лидер, ако това помогне за решаването на ядрения проблем

Надежда за мир изгря над Корейския полуостров - 1
Снимки: БТА/АР

Южнокорейският президент Мун Дже-ин изрази готовност за среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, при условие че това ще помогне за решаването на проблема с ядрената програма на Пхенян, съобщи ТАСС.

"При подходящи условия аз мога да участвам по всяко време в среща на върха", заяви Мун Дже-ин на втората си пресконференция от идването си на власт през май. "Но това няма да бъде среща заради самата среща. За да може да се състои среща на върха, трябва да бъдат събрани подходящите условия и да бъдат гарантирани известни резултати", посочи той.

Освобождаването на Корейския полуостров от ядрени оръжия е "пътят към мира и наша цел", увери южнокорейският президент, ден след първия кръг от диалога за нормализация на отношенията между Сеул и Пхенян.

"Денуклеаризацията на Корейския полуостров, за която в миналото се договориха двете Кореи, е наша основна позиция, от която никога няма да се откажем", увери той.

Надежда за мир изгря над Корейския полуостров

Мун Дже-ин заяви също, че Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан и участието в тях на севернокорейска делегация трябва да станат поврат към възстановяването на отношенията между Юга и Севера, както и към установяване на мир на Корейския полуостров, съобщи ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истроията учи

    10 4 Отговор
    А дано,ама на дали САЩ ще позволят там да има мир...
  • 2 Сандо

    8 3 Отговор
    Докато има марионетки, мир няма да има!
    Начело с президента на южната страна, мишок.
  • 3 АнтиКравария

    10 3 Отговор
    Ю.Корея е подопечна краварска територия и всякакъв мир е изключен. Първо, за да има мир краварите трябва да си изтеглят хилядите военнослужещите и да закрият военните си бази. Това ще покаже, че Ю.Корея не е хАмерикански протекторат и може да води самостоятелна, а не чужда политика. Когато се разбере, че Ю.К. е самостоятелна държава, водеща самостоятелна политика, само тогава може да се говори за някакви отстъпки и обединение на двете Кореи. Само, че това няма как дя стане по простата причина, че ако стане краварите в региона стават съвсем излишни, а те не искат да си ходят, защото не само губят васални територии, но и съюзници, които да купуват тяхно оръжие. Трябва непрекъсната да има някаква заплаха, за да им се купуват оръжията. Навсякъде по света го правят и човек трябва да е сляп, за да не го вижда. Чудя се също и кога
    ще се разкарат от Япония, която е също протекторат. А от
    германия кога? Там дори увеличават базите си, а ВСВ отдавна е свършила и СССР И Варшавският договор не съществуват. Крайно време е някой да ги сложи на място тези изрУди!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Nameless

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "АнтиКравария":

    Абе, кравари не кравари, самостоятелни или не, Южна Корея са супер развита държава с много висок стандарт на живот. За какво им е Северна корея на тях, да ги дръпне в средновековието ли? Малките държави винаги се борят за благоразположението на големите и ако са умни извличат и ползи, а не като нас. Ние само се мазним насам натам ама нищо не печелим (имам предвид страната като цял, а не някои дето се наядоха).
  • 6 Дони

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "дръндер":

    Така е , и имам чувството . че факти специално за тях пускат статии в който т.н. русофили да коментират .Естествено всички който не са с тях са против тях и са лоши .А за стила, езика и истината в коментарите да не говорим.
  • 7 Кики

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "АнтиКравария":

    Коментара ти е абсолютно компетентен! Обаче пропускаш най - важното! Ким Чен не иска капитализъм.Той е убеден, че това е правилния строй - така е научен. Докато Ким е жив обединение няма да има... след смъртта му не се знае страната в каква посока ще тръгне. Може пак да си остане същото.
  • 8 Световно Неизвестен Президент

    1 0 Отговор
    Ако попиташ който и да е ученик, е много вероятно да ти отговори вярно на въпроса: "Как се казва Президента на Северна Корея?". Ако попиташ за името на Президента на Южна Корея, ще получиш мълчание и тук-таме неуверенния отговор: "Ганг Нам Стайл"... Много е жалко да си световно безизвестен политик, каквито всъщност са всички Български политици, обрекли народа си на жалко слугинско съществуване во имя величия Американского и ЕвроГейского брата.
Новини по държави: