792 3

Спасете пешеходците на пътя

Полицаи в Литва раздаваха свещи на пешеходци и велосипедисти, движещи се без светлоотразители

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Анатоли Стайков

Литовски полицаи раздаваха свещи на пешеходци и велосипедисти, движещи се без светлоотразители по тъмно, като по този начин искаха да напомнят на хората, че рискуват живота си без сигнализация, предаде ТАСС.

Светлоотразителите са задължителни в балтийската държава и онези, които не ги носят, са застрашени от глоба в размер на 140 евро. Пешеходците са почти невидими за колите в тъмното без тях.

Кампанията на полицията ще продължи до края на февруари, като може да бъде удължена.
Литва се бори с фаталните инциденти с участието на пешеходци и немоторни превозни средства повече от десет години. През 2006 г. бяха убити 780 души, десетилетие по-късно броят на жертвите намаля до 188.

Действия обаче все още са необходими: от осем човека, убити на пътя в Литва от началото на годината, седем са пешеходци.

Литва


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1234
  Отговор
  1 23:30  10.01.18
  А у нас пешеходците са като овцете.Няма да се огледа направо както си върви по тротоара ,решава че трябва да мине на отсрещния,тротоар и без да се оглежда започва да пресича,дори съм имал случай на мене ми свети зелено,а пешеходеца минава по пътеката и не му пука че му свети червено ,тупа се по гърдите и ми вика,,аз съм на пешеходна пътека спирай".Пълна простотия,ама като казахте пешеходеца има предимство всеки минава където си иска има няма пътека ти си длъжен да ме пазиш вика ,ще те съдя,аз от където си искам от там ще минавам.Стана ,,криво разбраната цивилизация",ама такъв ни е материала дето остана.
 • ТАСС
  Отговор
  2 08:23  11.01.18
  Глобени шофьори много - но колко глобени пешеходци за неправилно пресичане има ?????
 • Шаран БГ
  Отговор
  3 07:08  12.01.18
  Тези литовци"по-сериозни" от нас! Сериозна конкуренция в черната класация !! Преди години познат ми разправяше, че в Германия на пешеходната пътека пешеходецът е цар ! Не и на кръстовище при червена светлина , естествено!! Но ако гражданин се опита да пресече на друго произволно място, шофьорът с колата го гони да го блъсне!! Виновен си е пешеходецът, защото пресича където му е кеф. На водача не му се търси никаква отговорност . Не знам доколко това е било вярно, но ако има нещо подобно и у нас сега, пешеходците ще се замислят къде и как да пресичат. Още по-малко циганите да се хвърлят пред колите, заради обезщетение някакво!

Напиши коментар:


Публикувай