Last news in Fakti

10 Януари, 2018 13:35 2 248 6

И църквата скочи срещу името "Македония"

  • гърция-
  • македония-
  • име-
  • спор-
  • църква-
  • бюрм

Очаква се гръцките митрополити да потвърдят свои по-стари решения за БЮРМ

И църквата скочи срещу името "Македония" - 1
Снимка: Shutterstock

"Въпросът за Бившата югорепублика Македония (БЮРМ) е национален и не може да остави безразлична гръцката църква", заяви архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним, цитиран от в. "Катимерини".

Изданието информира, че въпросът е занимавал и ръководството на православната църква и се очаква гръцките митрополити да потвърдят свои по-стари решения за БЮРМ за неупотреба на името "Македония".

Във връзка с това се припомня, че предишният състав на Светия синод също се е противопоставил на употребата на термина "Македония", като е посочил, че бившата югорепублика е "узурпирала и претендира за онова, което не й принадлежи", тоест гръцкото име на Македония, и "по такъв начин се накърнявало гръцкото достойнство и историческата реалност".

В. "Катимерини" пише още, че Централният съюз на общините в Гърция (КЕДЕ) е призовал "да няма отстъпление от националната позиция, която забранява употребата на името "Македония" от страна на Скопие".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С истината напред

    11 0 Отговор
    На целия образован свят е известно, че след новата ера "македонски" етнос не съществува и името "Македония" е използвано единствено и само като име на области, подобно на Тракия, Мизия, Трансилвания, Косово и пр.. Както етническото население на Косово е албанци и сърби и етнос "косовари" не съществува, така и етническото население на Македония е основно българи и в по-малка степен - албанци, сърби, гърци, власи и етнос "македонци" не съществува. Съществува Юго-Коминтерновско политическо решение - българският етнос след Втората Световна война да бъде преименуван на "македонски". От тук идва и целият проблем ! Скопие не иска да се раздели с тази, поддържана 70 години "политическа лъжа", а Атина не иска да се раздели с "историческата лъжа", че "антична Македония е част от Гърция". Точно обратното е ! Македоската империя подчинява елинските държавици и още много други антични народи от Балканите (траки, илири) и Близкия Изток.и по-скоро се превръща в "носител и разпространител" на елинската култура и цивилизация. Но какво пречи всичко това - имена от античността да бъдат използвани за обозначаване, както на географски области, така и на държавни образования ? Не виждам в случая нищо спекулативно във факта, една нова, 25 годишна Балканска държавица да използва името "Нова Македония", стига официално да се откаже от всякакви претенции за "античномакедонска" културна принадлежност на своя народ ! Важното е да не градиш своя храм върху лъжа !
  • 2 Нова ОЗНАЧАВА пак същото

    4 0 Отговор
    Нима БИВША югославска промени нещо. Нито Юго нито славска нито бивша нова ще промени кухоглавите БУГАРЕ. А БЕГАРЕТЕ ЩО МЪЛЧАТ? ДЕ ЕЕ БЪЛГААРИЯ. ДЕ ГА РРАДВ И ТИКВАТА И КРАСИ КАРАКАЧАНОВ А ДЕ ГО И НАРОДНОТО. ДА ЖИВЕЯТ КИЛЪРИТЕ И НАГЛИТЕ.
  • 3 Македонски българи, а не македонци

    3 0 Отговор
    Държавата може да бъде наречена "Нова Македония"; но идентичността на нейния народ не е "македонска", защото в нея не живеят потомци на антични македонци, а потомци от 20 век на македонски българи, албанци, сърби, турци, власи и цигани. Това е истината и тя трябва да бъде официално припозната, за да си дойдат нещата на местата.
  • 4 Охридчанин

    2 1 Отговор
    Ако тъй наречената МПЦ наистина наистина осъзнава своя бългаския произход , поне да приеме оригиналното историческо име "Охридска архиескопия" !
  • 5 факт

    1 0 Отговор
    ДНЕШНА ГЪРЦИЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С МАКЕДОНИЯ НА ФИЛИП И АЛЕКСАНДЪР
  • 6 С лъжи не става

    1 0 Отговор
    Проблемът на Скопие не е в името на държавата, а в тяхнaта реална културна идентичност. Тя очевидно няма нищо общо с културната идентичност на античните македонци. Не би имало никакъв проблем с никого, ако в тяхната Конституция бъде честно дефинирана истината, а именно: 1. Става дума за новоучредена през 1991 г. държава. 2. Културната идентичност на мнозинството от нейния народ е „редефинирана“ от „българска“ на „македонска'“ през 1944 г. с политическо решение на Титова Югославия. 3. С използването на това географско наименование Скопие няма претенции за монополизиране на елинската културна идентичност, на която Македонската империя е фактически носител и разпространител, нито пък на културната идентичност на македонските българи от съседните държави. Повече от ясно е, че една новоизлюпена държава няма никакво бъдеще, ако стъпва на морално деградирала агресивно-монополистична Коминтерновска политическа доктрина към съседните й хилядолетни държави ! Друг е въпросът, ако Скопският политически елит иска всъщност да обслужва чужди интереси, насочени към разпадането на тая държава.
Новини по държави: