1 147 0

Син осъди майка си. Качила негови снимки във Фейса

Дело за развод с допълнителни усложнения

Денис Джамбазов

Ако планирате да споделите снимка на своето дете във Фейсбук или Инстаграм, може би трябва първо да се замислите. Син осъди майка си, защото е споделила снимки на 16-годишното момче – против неговата воля, съобщи „Евронюз“.

Случаят в Италия е безпрецедентен за местното правосъдие заради размера на иска. Съдът в столицата Рим отсъди в полза на момчето и заплаши да глоби майката с 10 000 евро, ако не свали публикуваните снимки. Освен това тя няма право в бъдеще да публикува фотоси на сина си без неговото изрично разрешение.

Недоволството на сина се зародило на фона на делото за развод между неговите родители. Адвокатът Джузепе Кроари заяви, че майката е нарушила условията на Фейсбук за постване на информация за чуждо лице. Римският съд направи препратка към италианското законодателство, според което обектът на снимката автоматично се превръща и в собственик на авторско право за нея.

През 2016 година тийнейджърка от Австрия заведе дело срещу родителите си, защото качвали снимки във Фейсбук без нейното знание. Момичето заяви, че животът й се превърнал в ад, защото родителите публикували нейни „срамни“ снимки от детството.

Законодателният орган на Европейския съюз планира да хармонизира законите за авторското право сред страните членки на европейската общност. Предвижда се всяка една снимка да принадлежи правно на човека, който е на нея.

Италия


Още по темата

 • Обяд изяде главата на римски кмет

  Обяд изяде главата на римски кмет

  Бившият кмет на Рим Иняцио Марино беше осъден на две години затвор за злоупотреби с държавни средства, съобщи ANSA. Марино е обвинен, че е харчил ...
  13.01.2018
  1 593
  0

Напиши коментар:


Публикувай