Last news in Fakti

11 Януари, 2018 11:44 3 460 9

САЩ: Има риск от тероризъм на Балканите!

  • сащ-
  • тероризъм-
  • балкани-
  • косово-
  • босна и херцеговина

От Вашингтон съветват американските граждани да не пътуват до Косово

САЩ: Има риск от тероризъм на Балканите! - 1
Снимка: Shutterstock

Държавният департамент на САЩ отново предупреди американските граждани да не пътуват в Косово и Босна и Херцеговина заради повишен риск от тероризъм, предаде агенция МИА, съобщи Би Ти Ви.

В интерактивна карта, поместена на сайта на Държавния департамент, Косово и Босна и Херцеговина попадат във втората от общо четири категории на страните в света, определени според рисковете за сигурността. При пътуване в страните от втора категория департаментът препоръчва особена предпазливост и бдителност.

В предупреждението за пътуване в Косово се посочва, че в градовете Косовска Митровица, Лепосавич, Зубин поток и Звечан са възможни "граждански вълнения". Държавният департамент предупреждава също, че има риск терористични групи от Косово и Босна и Херцеговина да подготвят нападения на Балканите. Тяхна възможна цел могат да бъдат туристически обекти, пазари и търговски центрове, хотели, клубове, религиозни обекти, паркове или големи спортни и културни събития, се казва в предупреждението.

За Босна освен опасност от тероризъм важи и предупреждението за опасност от мини, останали от войната. България, Македония, Сърбия, Гърция и Албания са поставени в първа категория – страни, където условията за пътуване са нормални и рискът за сигурността е нисък.

В трета и четвърта категория попадат страните с най-висок риск за сигурността, където не се препоръчва пътуване. В трета категория е поставена и Русия, а в последната, четвърта категория са Афганистан, Централноафриканската република, Ирак, Иран, Либия, Мали, Северна Корея, Сомалия, Южен Судан, Сирия и Йемен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 справедлив

    48 13 Отговор
    Има риск от тероризъм-да...благодарение на САЩ-ФАКТ.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Kcaniba

    8 25 Отговор

    До коментар #1 от "справедлив":

    В коневръза има опасност от натравяне с бояришинка!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Kcaniba

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "ТАСС":

    Не ,смених дилъра.
  • 5 мухливия САЩ

    18 6 Отговор
    Естествено, ако им е в дневната програма на САЩ :"D
  • 6 Русчуклия

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "справедлив":

    Тез кравари май пак планират нещо гнило за Балканите..
  • 7 Диди

    8 10 Отговор
    Знаем,че в тези страни живеят предимно мюсюлмани.Косово е изворът на ислямисти.Естественно е,че рискът е голям.Изказването на американците е правилно.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А стига бе

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Диди":

    А кой създаде Косово? Къде е най-голямата военна база на САЩ в Европа?...Като си отговориш на тези два въпроса,ще разбереш колко лицемерно и арогантно е това изказване на америте..