1 023 1

Синабунг хвърли в паника Индонезия (СНИМКИ)

Вулкан на остров Суматра бълва пепел, а земята около него се люлее 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Вулканът Синабунг на индонезийския остров Суматра изхвърли вулканична пепел на височина повече от 1 км в атмосферата, съобщи Reuters.

Изригването е било съпроводено от земни трусове, продължили близо пет минути секунди, каза Сутопо Нугрохо, говорител на националната агенция за борба с бедствията. В кратера на вулкана са се натрупали два млн. куб. метра лава, добави той.

2460-метровият вулкан изригва периодично от края на 2013 г., което наложи хиляди хора да бъдат евакуирани. От юни 2015 г. равнището на тревога, свързано с активността на вулкана, остава най-високо.

В неделя друг вулкан - Семеру, висок 3670 м, в източната част на главния индонезийски остров Ява, също избълва горещи облаци, но властите засега поддържат нивото на тревога там само една степен над обичайното.

Все още най-висока степен на тревога от ноември насам се поддържа и около 3200-метровия вулкан Агунг на туристическия остров Бали, но радиусът на забранената зона около него бе намален от 10 на 6 км в началото на януари заради затишие в активността му.

Индонезия е разположена върху т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, известен с високата си сеизмичност и чести вулканични изригвания. В страната има около 130 действащи вулкана.

Индонезия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • КИН ДЗЯ ДЗЯ
    Отговор
    1 12:21  11.01.18
    Публикувано във факти.бг: Изригването е било съпроводено от земни трусове, продължили близо пет минути секунди, каза Сутопо Нугрохо, говорител на националната агенция за борба с бедствията. Защо аджеба, като и кажа на мойта, че идвам до ПЕТ МИНУТИ СЕКУНДИ, не ми вярва? Те да види сега, че има такова време.

Напиши коментар:


Публикувай