633 0

Юнкер ще сдобрява стари балкански врагове

Председателят на ЕК ще разговаря с премиерите на Словения и Хърватия заради спора за Пиранския залив

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще покани премиерите на Словения и Хърватия - Миро Церар и Андрей Пленкович, на разговори в Брюксел по спора за Пиранския залив до края на януари, съобщава агенция "Хина".

Юнкер иска да участва по-активно в разрешаването на спора, след като Загреб отказа да приеме решение на арбитражен съд, който през юни м.г. присъди над две трети от Пиранския залив на Любляна с цел да сложи край на спор, датиращ от разпадането на Югославия преди 25 години.

Арбитражният съд посочи 30 декември 2017 г. за дата на влизане в сила на решението.

Загреб, който има претенции върху половината от тази морска територия, отказва да приеме решението, след като стана известно, че Любляна е осъществила нелегален контакт с арбитражния съд.

В. "Дело" пише, че Юнкер е предложил и посредничеството на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

Източник е заявил пред словенския вестник, че по време на посещение в Брюксел в понеделник и вторник словенският президент Борут Пахор е предал позицията на своята страна, че Юнкер трябва да свика среща с премиерите на Словения и Хърватия.

Определянето на границата между Словения и Хърватия и решението на арбитражния съд вероятно ще бъдат тема на разговор между Пахор и хърватския му колега Колинда Грабар Китарович, която ще бъде сред гостите на прием, който Пахор дава в събота по повод началото на втория му президентски мандат.

Словения


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай