1 758 1

Китай заплашва регионалната сигурност в Източа Азия

Страната едностранно и без предупреждение взе решение да използва 4 въздушни коридора на Тайванския пролив

Виолина Цветанова

С настъпването на Новата 2018 г. светът се изправя пред нови предивикателства, като едно от най-сериозите е ескалацията на напрежението в Източна Азия. Освен постоянните провокации на Северна Крея, свързани с разработката на ядрено оръжие и изпитанията на балистични ракети, тревога буди и поведението на Китай, в опита му за поемане на регионално и световно превъзходство.

Израз на този стремеж бе внезапното едностранно решение на страната да започне да използва 4 спорни въздушни коридора над Тайванския пролив, включително северния М503. Според Националния съвет за сигурност на Репблика Китай това е в противоречие с договореностите от 2015 г. между двете страни – да се провеждат двустранни обсъждания преди откриването на нови въздушни маршрути.

На 7 януари президентът на Тайван Цай Ин-уен свика национална среща с висшето държавно ръководство, за да обсъдят решението на Континентален Китай да използва спорните авиационни коридори. Срещата продължи час и половина, след което Цай напрви официално изявление. В него тя очерта няколко важни топика, а именно:

1. Геополитическа залаха за въздушната безопасност и регионалната сигурност

Едностранният акт на Китай, освен груба геополитическа провокация и военна заплаха, въздейства отрицателно и върху регионалната сигурност и безопасността на въздушното движение.

„Смятаме, че Континентален Китай, в ролята си на член на международната общност, трябва да изпълни задълженията си за поддържане на регионалния мир и стабилност. Действия като тези са безотговорни”, каза Цай.

2. Основен приоритет – укрепването на Стратегията за национална сигурност

Подобряването на комуникациите с другите страни от региона и укрепването на Стратегията за национална сигурност са сред основните приоритети на правителството за преодоляване на кризисните ситуации в дългосрочен план. Според Цай трябва да се работи в посока „минимизиране на националния риск” и „превръщането на предизвикателствата в нови възможности.

3. Превенция на военните заплахи

Тайванската армия трябва да подобри боеспособността си, за да е в състояние да предвижда военните ходове на Китай и своевременно да предприема адекватни действия за защита на териорията и демократичните права и свободи на своите граждани.

4. Подобряване на връзките с международната общност

Дипломатическите и гражданските авиционни власти на Тайван се надяват да получат разбирането и подкрепата на международната общност. Те се стремят да подобрят комуникацията си с правителства, с граждански авиационни администрации и с международни организации, като акцентират върху отрицателните последици за безопасността на полетите, произтичащи от едностранното решение на властите в Пекин да използват спорните авиационни маршрути, което нарушава статуквото и заплашва ргионалния мир и стабилност.

5. Тайван настоява Пекин да изпълни своите регионални отговорности и да възобнови преговорите възможно най-скоро

За да смекчи отрицателното въздействие върху регионалната стабилност и да допринесе за спряването с възникналата ситуация, Тайван е готов да проведе един отговорен и конструктивен диалог, като призовава Китай да цени трудно постигнатите мир и стабилност в региона и да предприеме стъпки към повишаване безопасността на въздушното пространство, придържайки се към постигнатия през 2015 г. консенсус.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Барчо
    Отговор
    1 00:32  12.01.18
    Разбирам от статията, че тези 4 въздушни канала са спорни. Ако са спорни значи или едните ги ползват неправомерно или другите. А въпросния Цай е свикал тайванско ръководство, което само да потвърди че те са прави. И кво са се размъркали. Никой не ги заплашва с война.

Напиши коментар:


Публикувай