2 214 3

Откриха източника на загадъчни сигнали от космоса

Радиосигналите са най-мощните, регистрирани досега от учените

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Астрономи може да са открили източника на загадъчни краткотрайни и много мощни радиосигнали, които заинтригуваха учените от откриването им през 2007 година. Феноменът поражда за част от секундата огромно количество енергия, която се равнява на енергията, произведена от Слънцето за 24 часа.

Тези радиосигнали - най-мощните, регистрирани досега от учените - достигат до нас в различно време, тъй като високочестотните вълни изпреварват нискочестотните, а това свидетелства, че радиацията идва от много далеч, обясниха астрономите, предаде БНР.

Предполага се, че всеки ден има до 10 000 подобни радиационни взрива, но досега са наблюдавани само десетина. Един от тях се е повторил няколко пъти от първото му откриване с телескопа Аресибо в Пуерто Рико. Международен екип от астрономи установил, че източникът конкретно на тази експлозия, наблюдавана първоначално през 2012 г. от астрофизици от университета "Корнел" в САЩ, е на 3 милиарда светлинни години от Земята и минава през плътна намагнетизирана плазма.

Предполага се, че тези радиационни феномени се зараждат близо до гигантска черна дупка в центъра на галактика или в близост до млада неутронна звезда. Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американското астрономическо дружество във Вашингтон и са публикувани в сп. "Нейчър".Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Активен Борец (гост)
  Отговор
  1 07:59  12.01.18
  астрофизици от "Корнелския " Университет ! . Много интересно
 • Активен Борец (гост)
  Отговор
  2 13:03  12.01.18
  Ей мушмуроци защо променихте статията за Корнелския Университет ????????
 • Гост (гост)
  Отговор
  3 22:47  13.01.18
  Ово е Македонски сигнал от братя Македонци.

Напиши коментар:


Публикувай