Last news in Fakti

13 Януари, 2018 06:35 3 177 31

Парадокс: САЩ купуват руски газ

  • русия-
  • сащ-
  • газ-
  • купува-
  • природен-
  • търговия

САЩ отдавна се опитват да изтласкат Русия от европейския пазар

Парадокс: САЩ купуват руски газ - 1
Снимка: Shutterstock

Русия е най-големият в света износител на природен газ. Десетилетия наред Москва беше зависима от газопроводите, по които горивото от северните райони на страната или от Сибир достигаше до Западна Европа. Голяма част от доставките на "Газпром" продължават да се осъществяват именно по този начин. Около тези доставки обаче често са възниквали спорове, тъй като тръбите преминават през много страни. Затова Кремъл се стреми да намали своята зависимост от тях и - подобно на други страни-износителки - залага все повече на втечнения газ (LNG), който се изнася с танкери.

Най-активно в тази област работи руската компания "Новатек" - втората най-голяма фирма за добив на газ в Русия. Нейният шеф Леонид Михелсон е смятан за най-богатия човек в Русия. От години "Новатек" извършва гигантска по мащабите си дейност за добив на течен газ на полуостров Ямал в Сибир. Компанията контролира 60 процента от този бизнес, като дялове в него притежава и френската Total, както и няколко китайски инвеститора.

Заради студената вълна?

Тези дни стана ясно, че руски течен газ от Ямал за първи път е бил изнесен в САЩ - чрез френска посредническа фирма. Не къде да е, а тъкмо в САЩ! Новината предизвиква недоумение, защото Вашингтон се стреми всячески да затрудни руските енергийни доставки за Европа. Нима в същото време сам купува газ от руснаците!?

Новината обаче е сензационна само на пръв поглед. Защото е добре известно, че студената вълна, обхванала обширни райони на САЩ, доведе до поскъпване на горивата. Заради капризите на времето Америка сега се нуждае от течен газ, който си набавя на международните пазари. "Тук няма никаква политика", казва Святослав Бик от Центъра за анализи към руското правителство.

Добра новина за потребителите

За Русия, а и за други страни-износителки е трудно да внасят своите продукти в САЩ. "Цените там са ниски, тъй като самите американци си имат достатъчно собствен газ", обяснява Бик. Възможно е и занапред те да поръчват по някой и друг танкер с руски газ, но това ще бъдат незначителни количества, са убедени експертите в Москва.

Много по-интересен е въпросът как всичко това ще се отрази на световната търговия с газ. Тръбопроводите направиха така, че търговията да се регионализира. Точно обратното е с танкерите с втечнен газ, които ще глобализират търговията. А това засилва конкуренцията. Потребителите могат само да се радват, тъй като това ще държи цените ниски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 справедлив

    58 8 Отговор
    Дотук с НПО-мантрата,как САЩ ще ни доставят евтин газ...Точка.

    Коментиран от #15

  • 2 чел недочел

    43 2 Отговор
    Из нета върви и друга информация. Американците доставят на Европата и компресиран руски газ. Спестявали си прехода през Атлантика. Сега това ми звучи достоверно.
  • 3 чел недочел

    32 1 Отговор
    А, ето я:
    Американски танкери са доставяли на пристанището в Антверпен, Белгия, втечнен газ от Русия, съобщава белгийското издание Le Soir. Информацията е част от разследването Paradise Papers и публикуваните документи за офшорни компании.
    Разследването показва, че в Антверпен е имало четири доставки на втечнен газ с танкери на компанията Navigation Holdings, регистрирана на Маршалските острови. 31% от капитала на компанията е собственост на американския министър на търговията Уилбър Рос. По-рано днес се осветли връзката на Рос с Русия и руски магнати, включително и зет на руския президент Владимир Путин. Досега обаче схемата за доставките на втечнения газ не беше ясна.
  • 4 Бесен Язовец

    13 31 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Най-активно в тази област работи руската компания "Новатек" - втората най-голяма фирма за добив на газ в Русия. Нейният шеф Леонид Михелсон е смятан за най-богатия човек в Русия" Михелсон ли ? Чист евреин, до костите на мозъка ! Никога не съм се и съмнявал, че най големите богаташи в русландия са юдеи, те иначе местните продажни русофилчита, дет пишат тук за копейки много ги мразят евреите и постоянно плюят по тях като камили, но за руските ще мълчат и ще си траят, оти ке им резнат хонорарчитата.

    Коментиран от #5

  • 5 релито е такова

    35 6 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Е то богаташите от Европа и САЩ като, че ли не са също евреи...

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Бесен Язовец

    11 21 Отговор

    До коментар #5 от "релито е такова":

    Точно така, нали и язе това казвам и отбелязвам, че вие рублерастчеата европейските и американските богаташи ги плюете безпощадно, а на руските не давате и прашинка да падне, оти те били света вода ненапита !
  • 7 Лицемерието на САЩ

    40 6 Отговор
    Тук никой ли не схваща основният въпрос? А той е,че САЩ пренебрегват принципите си и лозунгите си-на които ни учат нас-факт! Уж Русия им била враг-уж имаше вчера доклад,че точно чрез енергоресурсите Русия влияла на България и се бъркала във нашата политика..уж трябваше да има независимост-енергийна(затова и спряха Ю.Поток 2) ...а сега какво стана???? Еми точно по американски-не ни гледайте какво правим ние-а само ни слушайте и изпълнявайте....
  • 8 Ekspert

    33 7 Отговор
    Измръзнаха им тиквите тая зима .Та това е Боже наказание срещу краварите да се сетят малко .Санкции срещу Русия ,Нати санкции.студа не познава санкции .Хайде пак налагайте санкции мършояди краварски вас Господ ви наказва защото сте безверници

    Коментиран от #11

  • 9 Барчо

    9 15 Отговор

    До коментар #5 от "релито е такова":

    Хайде сега да ми обясниш, с какво руските изедници-олигарси са по хубави от западните ? Като имаш едно наум, че на запад, колкото си по богат, толкова по големи данъци плащаш ! А в Русия същите тези богаташи плащат едва 12 прцентен данък, като всеки обикновен бачкатор с с 300 - 400 долара заплата !
  • 10 факт

    19 5 Отговор
    сащ продават руски газ и в полша
  • 11 Гост

    7 27 Отговор

    До коментар #8 от "Ekspert":

    А нещо да кажеш за студа които по принцип си е в Русия, тях май Господ си ги тормози постоянно, сигурно има защо? В Америка рано или късно ще се стопли, ама в Русия все са си на студено!

    Коментиран от #13

  • 12 Хомофоб

    21 4 Отговор
    Ц, ц, ц! Значи спряха покупката на боршняк и Лада, но газ може.
    Какво стана със санкциите?
  • 13 да го кажем направо

    19 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Абе откъде ви събират толкова "умни" бе -...че то в Русия си е винги студено-такъв им е климата...ама в Калифорния не е...схавщаш ли разликата??

    Коментиран от #19

  • 14 СОЩ

    15 1 Отговор
    Новият световен ред няма държави само финансови интереси десет големи фирми командват света свалят правителства подклаждат войни с единствената цел печалба всички го вижда ме но не го осмисляме заради енергийните богатства се рушат държави и се избиват милиони хора по света.
  • 15 Лост

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "справедлив":

    Е какъв е проблема да го купуват от руснаците и да ни го доставят? Нали е демокрация, всеки може да купува и да продава- род, родина, земята ни, бъдещето ни и т.н.
  • 16 Ekspert

    11 2 Отговор
    Ало гост кога във Америка е имало минус 65 градуса ,аза Русия това са си нормални температури защото климата им е такъв .Сега разбра ли за какво става дума
  • 17 Хомофоб

    16 3 Отговор
    То за това не искат ни южен, ни северен, нито турски поток.
    За да посредничат при доставките на газта, да смучат и още пари.
    Какви санкции, какви принципи, какви 5 лева?
  • 18 стоян георгиев

    4 18 Отговор
    заглавието пак подвежда.след идването на американския газ в европа цените на руския паднаха от 500 на под 200 долара.другарите у нас много тъжат заради тази ситуация.стане ли въпрос за газ и се почва реването за южен поток и т.н. губещи за българия руски проекти,а сега и голям проблем се оказва износа на танкер руски газ за сащ.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Трол

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Много ти е гадно, нали?

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    4 15 Отговор

    До коментар #20 от "Трол":

    много ми е супер.особено след като цената на руския газ падна.

    Коментиран от #22, #26

  • 22 Трол

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Не ти е супер, щом господарите ти продават руски газ на Европа!

    Коментиран от #23

  • 23 стоян георгиев

    2 12 Отговор

    До коментар #22 от "Трол":

    що да не ми е супер?газа си е газ,важното е да е евтин в българия.теб явно обаче тва нещо не ти оттърва?

    Коментиран от #24, #25

  • 24 НАТО ВЕЦ

    13 3 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Тя и за нас щеше да е евтина, ако си я купувахме директно от руснаците, ма началниците ти щяха да стоят "гладни". Пък и трябва да я "заредят" с "демокрация" преди да я ползваме. Те, понеже бъкат от "демокрация", могат да "пият" директно от "калната сибирска дупка".

    Коментиран от #28

  • 25 Трол

    14 3 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Да ми обясниш как американския газ от Русия ще ми е по-евтин, от руския от Русия? А, и къде го?

    Коментиран от #29

  • 26 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Цените на газа са обвързани с цените на петрола. А вероятно знаеш как се определят цените на петрола, или и това да ти казвам.

    Коментиран от #30

  • 27 Кcaniba

    7 1 Отговор
    нпо тролнята е траур!!!
    най "великатанация" лети сруски двигатели в космоса, купува руски газ. но ги убеждава в инергийнатанезависимост от Русия - скъпо, но пък не е руско ;)

    Коментиран от #31

  • 28 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "НАТО ВЕЦ":

    тва сигурно е някакъв нов виц?газа ние го купуваме директно от руснаците на наи-високите цени след техните по-братя сърбите.след идването на санкциите цената падна с близо 70 % сега ривете като вдовици за ...щото българия спестява около 4 млрд.които заминаваха в повече към русия преди кризата.аман от лъжци!
  • 29 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "Трол":

    американския газ е алтернатива ,която свали цената на руския .тва дали го разбра или не?преди без тази алтернатива руснаците си правиха квито си исккат цени особено за братята дето нямахме друга алтернатива.разбираи нас сърбите и македонците.само не разбирам що ривеш?лошо ти е че имаме 4 % ръст годишно след като падна цената на газа и нефта или ти е гадно че русия има дефицит?
  • 30 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    ти на мен точно няма кво да ми кажеш.нали прочете!!!цените на газа и нефта са обвързани със силовата политика на едни дето им викате хамериканци и геиропеици.та тия гадини са причината сега да караш на 2 лева за литър ,а не на 4 ри.те са причината да спестяваме едни 10-12 млрд за последните години грешни парици дето изтичаха директно от скъсаните ни джобове към тези на другаря путин и другаря кадиров .
  • 31 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #27 от "Кcaniba":

    в много голяма грешка си.няма никакъв траур,напротив радваме се че русия свали цените толкова много че почна да продава руски газ в сащ.тва е единствената причина за да има подобна търговия.ако положението се запази ще купуваме само руски газ на под 200 долара за 1000 кубика,а на както беше над 500.браво на путин за новата му ценова политика!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания