755 2

Спешна медицинска помощ за Ратко Младич

Сръбски лекари са прегледали осъдения за геноцид бивш военен командир

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Сръбски лекари са прегледали бившия военен командир на босненските сърби генерал Ратко Младич в затвора в Хага и подготвят заключение за здравословното му състояние, което ще представят на международния остатъчен механизъм, поел делата на Международния трибунал за бивша Югославия, съобщи за ТАСС синът на генерала Дарко Младич.

Медицинската документация, която в момента се превежда, ще бъде предадена в понеделник, когато механизмът започне работа. След това ще има пресконференция, на която ще бъдат оповестени резултатите от прегледа.

На 22 ноември Международният трибунал осъди Ратко Младич на доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушение на законите и обичаите за водене на война.
Генералът се укриваше от правосъдието в продължение на близо 16 години, преди да бъде арестуван в Сърбия през май 2011 г. и екстрадиран в Хага.

По време на престоя му в Хага здравословното състояние на Младич се влоши сериозно, но трибуналът отхвърли предложенията за лечението му в Русия или в Сърбия. В затвора Младич преживя два инсулта и един инфаркт.

Защитата на генерала съобщи по-рано, че ще обжалва присъдата на трибунала. Жалбата ще се гледа от международния остатъчен механизъм. Заради големия обем на делото, срокът за обжалване на присъдата бе продължен до 22 март тази година.

Холандия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Иванчо
  Отговор
  1 14:26  12.01.18
  Слава, здраве и живот за този герой!
 • ропа
  Отговор
  2 16:03  12.01.18
  Мръсен фашист дано да умреш мъчително и дълго.

Напиши коментар:


Публикувай