1 150 1

Транспортен хаос в Гърция

Масова стачка в южната ни съседка

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Стачка блокира транспорта в Гърция. Спряно е метрото в Атина, не се движат и градските автобуси. Анулирани са много полети от всички гръцки летища, стачкуват авиодиспечерите. Почасова стачка е обявена в държавните болници, училища и общините. Протестни демонстрации се организират през целия ден в страната.

Синдикатите призовават гърците за масово участие на протестите срещу проектозакон с нови икономически мерки, който днес ще бъде гласуван в парламента. Предвижда се орязване на помощите за многодетни семейства, както и промени в условията за обявяване на стачки.

Работодателите получават права за масови уволнения на работниците. Приемането на закона е условие от страна на кредиторите за продължаване на финансовата помощ към Атина, посочва БНР. Депутатите от опозицията вече заявиха, че няма да подкрепят мерките и дори ще участват в протестните демонстрации.

Профсъюзите заявяват, че правителството удря по правата на трудещите се на стачка, което е едно от основните им права. Сега за обявяването на стачка е необходимо съгласието на 50% от регистрираните членове. В петък в Гърция вече стачкуваха служителите в обществения транспорт, моряците и лекарите.

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Macedonia
    Отговор
    1 13:23  15.01.18
    Грънция да си решава своите проблеми, не да одим у Нови Йорк за да ни казва как се казвам аз!

Напиши коментар:


Публикувай