1 393 2

Пийте текила за добро здраве

Напитката може да се окаже полезна за костите и за отслабване

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Алкохолните напитки са първото нещо, което експертите препоръчват да се изключи при спазването на диета. Резултатите от редица международни проучвания обаче показват, че има едно питие, от което има редица ползи за здравето - текилата, пише в. Daily Star.

Изследване на Американското дружество на химиците установи, че питието от растението агаве включва съставки, които могат да помогнат на спазващите диета да отслабнат. Специалистите обясняват, че агавините - естествените захари в растението, не влияят върху кръвната захар, тъй като са несмилаеми, и не повишават нивата й, както се смяташе досега.

Агавините допринасят и за потискане на пристъпите на глад и дават по-осезаемо усещане за ситост в сравнение с други захари, дори когато приетото количество храна е по-малко.

Мексиканско проучване показва, че текилата може да се окаже полезна за доброто здраве на костите и съответно за предпазване от остеопороза. Благоприятният ефект се дължи на съединения в агавето, които улесняват абсорбирането от костите на полезните за тях калций и магнезий.

Установено е също, че популярната мексиканска напитка действа като пребиотик благодарение на съдържащите се в нея фруктани - несмилаеми хранителни фибри, стимулиращи растежа на "добрите" бактерии, които обитават дебелото черво и се борят с "лошите".

Друго проучване показва, че текилата повишава настроението, тъй като за разлика от другите алкохолни напитки действа като стимулант, а не като депресант.

Мексиканското питие освен това е и по-нискокалорично, което също го прави съвместимо с диетата на хора, желаещи да отслабнат.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост (гост)
  Отговор
  1 21:05  15.01.18
  Ох,котьоооо
 • Шаран БГ (гост)
  Отговор
  2 17:26  17.01.18
  Хайде - де ! Сега да излееме ракията у Искъро и да минем на текила?? Да алкохолизираме рибите и жабите, така ли ??
  Искам пълни данни от българско проучване за грозданката, сливовицата,крушовицата,смокиновата, ябълковата, прасковата, кайсиевата и шльокавицата !!

Напиши коментар:


Публикувай