960 1

Сълзотворен газ, палки и гранати в Атина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гръцкият парламент одобри новите мерки за икономии

Сълзотворен газ, палки и гранати в Атина (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи пред сградата на парламента, където депутатите гласуваха нов пакет мерки за икономии, изисквани от международните кредитори на страната в замяна на нов транш от спасителните заеми, предаде Reuters.

Над 10 000 души участваха в като цяло мирен митинг пред парламента, когато група от стотина крайнолеви демонстранти започнаха да хвърлят запалителни бомби и камъни срещу полицията, която беше образувала кордон около парламента. Полицията отговори със сълзотворен газ и шокови гранати.

По същото време стана ясно, че депутатите са одобрили новите мерки за икономии, съдържащи фискални, енергийни и трудови реформи, изисквани от международните кредитори в замяна на отпускане на нов транш от спасителната помощ за южната ни съседка.

Проектът беше одобрен с мнозинство в 300-местния парламент, докато хиляди хора протестираха пред сградата срещу болезнените мерки.

Същевременно голям брой трудещи се участваха в 24-часова стачка в знак на протест срещу новите болезнени мерки, които предвиждат намаляване на семейните надбавки, правят по-трудно за профсъюзите да организират стачки и дават възможност за онлайн търгове с имоти на длъжници.

Гърция


Още по темата

 • Транспортен хаос в Гърция

  Транспортен хаос в Гърция

  Стачка блокира транспорта в Гърция. Спряно е метрото в Атина, не се движат и градските автобуси. Анулирани са много полети от всички гръцки летища, ...
  15.01.2018
  1 163
  1
 • Размирици и хаос в Гърция

  Размирици и хаос в Гърция

  Сблъсъци с полицията избухнаха по време на протестите в Гърция, съобщи Fox. Около 8000 протестиращи се събраха за протест в центъра на Атина. Те ...
  12.01.2018
  1 663
  7

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЗЕВС
  Отговор
  1 20:49  15.01.18
  Разликата между демокрация и диктатура е, че при демокрацията първо гласуваш, а после приемаш заповеди. При диктатурата не си губиш времето да гласуваш.

Напиши коментар:


Публикувай