3 891 11

17 януари 395 г. Делбата на Римската империя

17 януари 395 г. Делбата на Римската империя
Венцислав Михайлов

На 17 януари 395 г. Римската империя е поделена между синовете на император Теодосий I на Източна с владетел Аркадий и Западна с владетел Флавий Хонорий.

Флавий Теодосий, известен също като Теодосий I или Теодосий Велики, е римски император от 379 до 395 г. След катастрофалната битка при Адрианопол от 378 г. Теодосий е извикан на Изток от западноримския император Грациан, който го определя за командващ на римските войски в Тракия, след което го обявява и за съимператор.

Новият император успява с огромна находчивост да се справи с готската опасност. Основно средство на политиката на Теодосий I е сключването на т.нар. foedus, договори, според които пришълците стават федерати - запазват своята относителна автономия, но са задължени да служат на империята като спомагателни бойци. През периода до средата на 5 в. готите съставят по-голямата част от армията на Източната империя.

В църковно отношение Теодосий I започва борба за налагане на решенията на Първия вселенски събор в Никея. Особено засегната е дейността на арианите в неговите владения, които заедно с езичниците изпадат в немилост. През май 381 г. е свикан и Втория вселенски събор в Константинопол, на който е избран нов патриарх на Константинопол и е приет пълният текст на Символа на вярата.

Силата на църквата е нараснала дотолкова, че когато през 390 г. по заповед на Теодосий готските наемници избиват 7000 души при потушаване на безредиците в Тесалоника (днешен Солун), императорът е официално отлъчен от влиятелния епископ Амброзий Милански. Едва след публично покаяние Теодосий отново е приет в редовете на вярващите християни.

В столицата Константинопол по това време са построени Форума на Теодосий с триумфална арка, Колоната на Теодосий и Хиподрума. На границата с Персия цари мир. Римляните успяват да прибавят Западна Армения и Колхида към владенията си.

През 383 г. в Западната империя се извършва военен преврат срещу император Грациан, който е свален от власт и убит. Защитавайки правата на Валентиниан II в Италия Теодосий повежда поход срещу узурпатора Магн Максим - подкрепен от варварските федерати, постига победа и връща трона на своя съ-император (388 г.).

През 392 г. Валентиниан II е убит и Теодосий е принуден отново да воюва този път срещу франкския генерал Арбогаст и неговата марионетка император Флавий Евгений. Източният император разгромява своя противник през септември 394 г. и обединява Римската империя за последен път, но в началото на следващата година умира в Медиоланум (днешно Милано) от воднянка (едема).

Император Теодосий I е наречен с прозвището Велики всъщност от църковните историци защото следва твърда и последователна политика в подкрепа на християнството като единствена религия в Римската империя и забранява всички други култове.

Докато през 313 г. Константин Велики издава т.нар. Милански едикт, с който обявява всички религии в империята за равноправни, в 392 г. Теодосий забранява дори и частното изповядване на езическата религия. Затворени или превърнати в черкви са повечето храмове в много градове, като например Серапеума в Александрия и храма на Веста в Рим. През 393 г. за последен път се провеждат Олимпийските игри, след което и те са забранени като езически.

След смъртта му на 17 януари през 395 г. в Милано Теодосий Велики е погребан в Константинопол. По негово завещание империята се разделя между синовете му Аркадий и Хонорий, съответно на Източна и Западна Римска империя.

Италия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 12:24  17.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • БОКО
  Отговор
  2 17:20  17.01.18
  Една от малкото полезни информации!
 • ЕМИЛ ЗАХАРИЕВ - ХОРБАТ!!!
  Отговор
  3 17:46  17.01.18
  СУПЕР КРАТКА ФБ ВЕРСИЯ ПО БОЛГАРСКА ИСТОРИЯ : 1. ТЮРКСКА ВЕРСИЯ; 2. ИРАНСКА ВЕРСИЯ; 3. ТРАКО-КИМЕРИЙСКА; 4. ТРАКЕДОНИСТКА(МЕСТНИ КАПСУЛАНТИ). ЕДИНСТВЕН ИЗВОР, ХЕРОДОТ - ТРАКИТЕ И ТЕХНИТЕ СРОДНИЦИ, СКИТИТЕ - ВТОРИ СЛЕД ИНДИЙЦИТЕ!!! ПОНЕЖЕ НЕ СА ИЗЧЕЗНАЛИ, БОРБАТА Е ЗА 30-40 МИЛИОНА КАЗАЦИ+ОЩЕ ТОЛКОВА УКРАИНЦИ(МАЛОРУСИ), КОИТО СА НОСИЛИ ЧУМБАСИ И СА "БИВШИ БОЛГАРИ"!!! ЕТО ЗА ТОВА Е ТАЗИ ВИЕЛИЦА(ОСНОВНО ОТ РУСИЯ+ДРУГАРИТЕ МОШЕТА - ВЕЛИКА ХАЗАРИЯ)!!!🤔🤔🤔🤔 ПРИЧИНАТА Е ПАК И ОТНОВО ВЕРСКА, ЗАЩОТО : ВЕРСКИ ВОЙНИ + Всеизвестна е тезата, че Атила е предводител на варварите езичници или така нар. хунски съюз, като се пропуска факта, че той е римски гражданин и говори (знае) латински език. + Предлагам за дискусия следната хипо+теза: ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ “ВАРВАРСКИ НАШЕСТВИЯ” СА ВСЪЩНОСТ - ВЕРСКИ ВОЙНИ, ПОРАДИ ПЪРВАТА СХИЗМА ВЪ ХОРИСТИАНСТВОТО, А ИМЕННО ПОДМЕНАТА НА ШЕСТИ КАНОНЪ, ПРИЕТЪ НА ВСЕЛЕНСКИЯ СЪБОРЪ ВЪ НИКЕЯ И ВЕДНАГА ЗАПОЧНАЛАТА СЛЕДЪ ТОВА, БОРБА ЗА ПОДМЕНАТА МУ. ТАЗИ МЕЖДУОСОБИЦА ИМА ДВА ПЕРИОДА - ОТЪ НИКЕЯ - 325Г., ДО АЛЕКСАНДРИЙСКИЯТЬ СЪБОРЪ - 362 Г. И ДО ЦАРИГРАДСКИЯТЪ - 381Г. +ХУНИТЕ/УНИТЕ/ОБЕДИНЕНИТЕ/ - АРИИ/АРИАНИ/ - ЗАПОЧВАТЪ ВЕРСКА ВОЙНА СРЕЩУ ФАЛШИФИКАТОРИТЕ НА ШЕСТИЯ КАНОНЪ! ТАМЪ СА СЛОВЕНИ, ГЕРМАНИ И УГРО-ФИНИ, НАЧЕЛО СЪ ВОДЕЩАТА /УПРАВЛЯВАЩАТА/ КЛАСА - БОЛГЪ+ АРИИТЕ! + ЛИТЕРАТУРА: “ИСТОРИЯ НА ХРИСТИЯНСКАТА ЦЪРКВА” ОТЪ МИХАИЛЪ ПОСНОВЪ. + ШЕСТИ КАНОНЪ: “ ДА СЕ ПАЗЯТЪ ДРЕВНИТЕ ОБИЧАИ ПРИЕТИ ВЪ ЕГИПЕ

  Коментиран от #5, #7

 • ЕМИЛ ЗАХАРИЕВ - ХОРБАТ!!!
  Отговор
  4 17:47  17.01.18
  ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРЕПИСВАЧИТЕ ПО ТЕМАТА "ВЕРСКИ ВОЙНИ", ИМ ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ НА ЧЕСТОТАТА НА СЪБОРИТЕ , КАКТО И ГЕОГРАФИЯТА ИМ, КАТО СЕ ПОЧНЕ ОТ АПОСТОЛСКИЯТ - 50 ГОДИНА, ПРЕЗ ТОЗИ В БАСРА В КРАЯ НА 3-ТИ ВЕК, ЛИОНСКИЯТ, И Т.Н..... ДО 455(ДВЕ ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТТА НА АТИЛА), ОКОЛО 41-45 СЪБОРА?!? СЛЕД ТОВА СЪБОРИТЕ РЯЗКО ОРЕДЯВАТ??? :) + ЗА "ВЕРСКИ ВОЙНИ" ПИША ПЪРВИ И В ПРАВ РЕД, НО АВТОРА - ВАНКО НИКОЛОВ(С КОЙТО ВОДИХ ДОСТА СПОРОВЕ, ЧЕ ИМЕТО НИ Е ВЕРСКО, ЗАЩИТАВАЙКИ ТАЗИ ТЕЗА, СЕГА ПИШЕ ЗА ВЕРСКИ ВОЙНИ, БЕЗ ДА МЕ СПОМЕНАВА В БИБЛИОГРАФИЯТА?!?). СЕГА ОКОЛО 20-НА ПИШАТ ЗА "ВЕРСКИ ВОЙНИ", КАТО ЧЕ АПРИОРИ СА ГО ЗНАЕЛИ :), КАТО АЛИЯ ОШО, ВАНКО НИКОЛОВ, НЕДЯЛКО НЕДЕЛЧЕВ, АТАНАС НЕДЕЛЧЕВ, ХРИСТО БУКОВСКИ, ДОЦЕНТ ВАЧКОВА И МНОГО ДРУГИ?!? :) А СТАТИЯТА МИ ПО ТЕМАТА Е ОТ 18.07. 2004г...СЪЗНАТЕЛНО СЕ ОГРАНИЧИХ ТОГАВА В ИНФОТО, ЗАЩОТО ЗНАЕХ, ЧЕ ЩЕ МЕ ЕМНАТ, КАКТО И СТАНА, ЗАСЯГАЙКИ ИНТЕРЕСИТЕ НА - ЦЪРКВАТА!!! :( ПРЕДИ ТОВА НА 27.03.2003г. БЕШЕ ПУБЛИКУВАНА СТАТИЯТА МИ(В НОЩЕН ТРУД, А ПОСЛЕ И В АВИТОХОЛ) - "МАСОНИТЕ СЛЕДВАТ БОЛГ+АРИЙСКИ ТАЙНИ" И ВЕЧЕ БЯХ УДАРЕН И ОТ ТАЗИ ПОСОКА?!? :( + Тат+ум ТангРА Хор+Бат+ум! Тат+ум ТангРА Хор+пей! Тат+ум ТангРА Хор+ист 12 декември 2014 г. · Emil Zahariev + Според мен некаде до 381-ва година християнството е било ХОРИСТИАНСТВО!!! За това че ще нагазя в блатото на подробностите, спрях да разработвам моята идея за ВЕРСКИТЕ ВОЙНИ. Като знАех, че други като Асен Чилиннгиров ще я подхванат. Още през 2006-та, на представянто на книгата на В

  Коментиран от #8


 • 5 18:03  17.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 18:04  17.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 7 18:06  17.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 8 18:07  17.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 9 18:32  17.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 10 19:48  17.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ЕМИЛ ЗАХАРИЕВ ХОРБАТ
  Отговор
  11 09:24  18.01.18
  https://web.facebook.com/groups/154019797986465/permalink/1571391846249246/

Напиши коментар:


Публикувай