2 933 2

Откриха гора на 280 млн. години в Антрактида

Открити са стари фрагменти от дървета

Откриха гора на 280 млн. години в Антрактида
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Учени откриха фосилизирана гора на 280 млн. години в Антакртида, съобщи National Geographic.

Според експерти това е най-старата известна гора в Антарктида. Ерик Гълбрансон и Джон Исбел от университета на Уисконсин-Медисън са открили древните спесимени сред скали на Трансатлантическите планини, където някога е имало широколистна гора.

Екипът вече е открил фрагменти от дървета на 260 млн. години. Това означава, че в района е имало гора още преди появата на динозаврите.

Учените смятат, че растенията там са живеели в условията на 5 месеца пълна тъмнина и 6 месеца пълна светлина. Това ще рече, че са били изключително издръжливи като видове.

В пермския период Антарктида е била много по-топла от сега, като е била част от големия континент Гондвана, от който са се отделили Африка, Южна Америка и Австралия.

Експерти са знаели за мъхове в региона още от 1910 г., но до този момент регионът не е бил проучен напълно.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • отворко
  Отговор
  1 16:24  16.01.18
  Публикувано във факти.бг: Учените смятат, че растенията там са живеели в условията на 5 месеца пълна тъмнина и 6 месеца пълна светлина. Това ще рече, че са били изключително издръжливи като видове. Това най-вероятно го предполага журналиста. Преди 280 000 000 год. тази гора е била на ширината на днешни Форкландски острови. Съответно благоприятен климат. Никакви шест месеца мрак и шест месеца слънце. Обикновенна праисторическа гора, останки от такава има и у наше село.
 • имуноглобулин
  Отговор
  2 16:29  16.01.18
  Тома Белев ще я опази ..... срещу 100 милиарда разбира се !

Напиши коментар:


Публикувай