16 Януари, 2018 18:49 2 264 2

В Швейцария готвят референдум срещу имигрантите от ЕС

  • швейцария-
  • референдум-
  • гласуване-
  • имиграция-
  • народна партия

Правителството позволи събирането на подписи за национално гласуване по въпроса

В Швейцария готвят референдум срещу имигрантите от ЕС - 1
Снимки: Shutterstock

Швейцарското правителство разреши на поддръжниците на крайнодясна кампания за спиране на имиграцията от ЕС да започнат да събират обществена подкрепа, предаде Reuters.

Ако инициативата, която може да доведе до прекъсване на двустранните връзки с блока, събере 100 000 подписа до юли следващата година, то тя ще бъде подложена на референдум. Това може да доведе до отмяна на свободното движение на граждани на ЕС, което в момента е гарантирано с двустранни споразумения.

Местната Народна партия отдавна се опитва да ограничи имиграцията към неутралната страна. Една четвърт от 8,4 милиона жители на Швейцария са чужденци.

ЕС настоява, че гражданите му трябва да имат правото да живеят и работят в Швейцария, която не е член на блока, ако страната иска да запази достъпа си до единния пазар на ЕС, който е и най-големият вносител на швейцарски стоки.

Миналия месец двустранните връзки между Брюксел и Берн се влошиха. Швейцария обеща да предприеме ответни мерки срещу неприемливите, според нея, ограничения на достъпа на швейцарски фондова борси до единния пазар на ЕС.

През 2014 г. швейцарските гласоподаватели одобриха имиграционни квоти, но през 2016 г. парламентът прие система, която дава на регистрираните в Швейцария като безработни, предимство при получаването на работни места. Това предотврати конфликт с Брюксел и заплахата за двустранните отношения.

В Швейцария готвят референдум срещу имигрантите от ЕС

Текстът на новата инициатива предвижда Швейцария да ръководи имиграцията си едностранно и да не сключва споразумения, даващи право на свободен достъп на чужденци. Правителството ще има 12 месеца да договори прекратяване на сегашното споразумение за свободно движение. В случай на неуспех правителството ще има 30 дни за отмяна на споразумението за свободно движение. Това несъмнено ще накара Брюксел да отмени цял пакет от други двустранни споразумения.

Според проучване 55 на сто от швейцарците са против отмяната на споразуменията за свободно движение, а 42 на сто подкрепят тази мярка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    9 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Според проучване 55 на сто от швейцарците са против отмяната на споразуменията за свободно движение, а 42 на сто подкрепят тази мярка."

    Лесно може да се познае, кой е поръчал "проучването". И да се предвиди, пък резултата от референдума.
  • 2 Аве Фюрер

    14 1 Отговор
    Пилците се броят на есен , а до тогава противниците на свободното придвижване на мюслита и всичката останала измет може да са и 100 процента .
Новини по държави: