17 Януари, 2018 22:00 4 013 15

Армията на Румъния се качва на испански БТР-и

  • бтр-
  • румъния-
  • армия

General Dynamics с договор за $1 млрд. за доставка на бронирани машини за Букурещ

Армията на Румъния се качва на испански БТР-и - 1

Армията на Румъния се качва на испански БТР-и. General Dynamics European Land Systems подписа договор с румънските въоръжени сили за доставка на 227 военни бронирани машини PIRANHA 5 в шест различни конфигурации. Договорът е на обща стойност от над 1 млрд. долара и е част от плана на румънската армия за модернизиране на сухопътните войски с военни бронирани машини. Това става ясно от официално съобщение на компанията.

Модерните бойни машини PIRANHA 5 ще бъдат произведени в Румъния в рамките на стратегическо сътрудничество и трансфер на технологични проекти между General Dynamics European Land Systems - Mowag и румънската компания Uzina Mecanică Bucureşti (UMB).

От 2006 г. румънските въоръжени сили разполагат с варианти на бойни машини PIRANHA, които се използват за различни мисии в страната и чужбина, доказвайки надеждността и ефективността им.

"Румънската армия е един от най-важните потребители на PIRANHA в Европа. За нас е голяма чест да подпишем този договор, тъй като той отразява доверието и удовлетвореността на румънската армия от нашите машини", сподели Оливър Дюр, вицепрезидент на военните бронирани машини и управляващ директор на General Dynamics European Land Systems - Mowag.

"С тази стъпка поставихме основите на едно устойчиво сътрудничество с доверен партньор, който има значителен индустриален принос в Румъния", каза Томас Кауфман, вицепрезидент на General Dynamics European Land Systems International Business & Services. "Обменът на технологии и местното производство на военните машини представляват изключителна възможност за румънското индустриално производството."

С повече от 11 000 системи, PIRANHA е една от най-успешните 8x8 бронирани бойни машини в света.

General Dynamics European Land Systems със седалище в Мадрид, Испания, е част от General Dynamics (NYSE:GD).

Компанията оперира на пет различни локации – Австрия, Чехия, Германия, Испания и Швейцария. С над 2 000 висококвалифицирани служители компанията проектира, изработва и предоставя земни бойни системи от световен клас, включително колесни и верижни машини, амфибии, мостови системи, оръдия и амуниции на клиенти в цял свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    14 0 Отговор
    С интерес ще следим появата на първия румънски БТР с испанско самосъзнание
  • 2 Ввв

    8 2 Отговор
    А ние,с гаубици ли ще провеждаме военните обучения?

    Коментиран от #3

  • 3 Варна

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ввв":

    Гаубицата няма нищо общо с БТР-а. Едното драги върви към артилерията, а БТР- а обикновено изпълнява съвсем различни задачи на пехотата.
    Запиши се в доброволната служба, че да понаучиш нещо.
    Артилерията продължава да съществува като бойна техника и скора няма да бъде спряна, по простата причина че не зависи от радиоелектронната защита към която обикновено ракетите имат слабости. Гаубиците - самоходни или не, продължават да се произвеждат и то в големи количества във всички големи държави.
  • 4 Граф Дракула

    14 16 Отговор
    Няма да си тровят живота с руските боклуци,вече ще са с модерна техника.
  • 5 Бесен Язовец

    8 5 Отговор
    Абе искам да кажа нещо по-темата ама не знам нищо за този испански БТР, а се преполага че съм истински спец по военна техника, затова драсвам тези редове за да се види че съм тук, а не че се крия като тъпанар
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Д-р Дулитъл

    12 6 Отговор
    Много хубави машини са Пираня 5
    Много добър избор на Румъния .А не като нас
    възможно най евтиното -Командо с ниска степен на защтита,6 колесен ,с много по скромни възможности.Евтиното идлиза скъпо в един момент. Румъния ще ги произвежда ,може даже и да продава на страни от НАТО.
    Generak Dynamics European Land Sistem е паделение за Европа ,но е част от General Dynamics USA

    Коментиран от #8

  • 8 Варна

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Д-р Дулитъл":

    Аз не знам нашите да са се договорили, даже напротив!
    Предстоят изпращане на запитване към германците за Бохсера ( Райн метал) и към французите за VBSI ако не бъркам беше Некстър.
    И двата варианта са по- добри ( до колкото на мен ми стигат познанията) от това което се канят да направят румънците.
    При нас опцията е същата да може да се асемблират тук и ремонта да се прави тук

    Коментиран от #10

  • 9 БЪлгария

    7 0 Отговор
    А ние- нито самолети, нито БТР -и , нито кораби! Само големи приказки!
  • 10 Д-р Дулитъл

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Варна":

    Напротив -имаме договорка за Командо .Които по принцип са 4 колесни ,а за нас се подготвя вариант 6 колесни. Да ,в България ще се правят. Обаче те са много по слаби от Пираня 5 и за тая сделка останаха съмнения за корупция.
    Пираня 5 също бяха на представяне в България ,както и Патрия от Финландия и други .Пираня 5 показаха уникални възможности -имат двигател Катерпилар и скоростна кутия ,управляемост на задните колела ,отлична скорост ,много малък радиус на завой и какво ли не .Преодолява отлично и препятствия. Патрия обаче е +това и амфибия .Но аз като се замисля ние нямаме такина водни басейни ,че това да ни е много необходимо.И според мен Пираня 5 има леко предимство в останалите параметри.Движи се като хищник .Отделно от това предлага много по богати възможности за избор на въоръжение.

    Коментиран от #11

  • 11 Варна

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Д-р Дулитъл":

    Възможно е да има такава сделка за това, което говориш ...
    - Просто предната седмица гледах едно интервю с шефа на ТЕРЕМ, който говореше, че още няма даговор и в рамките на около 6 месеца ще правят запитване споменавайки онези два производителя за които говорих...
    Да се надяваме да направя правилният избор. - За нещастие историята показва тъкмо обратното.

    Коментиран от #12

  • 12 Д-р Дулитъл

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Варна":

    Не е за първи път неясни и съмнителни критерии да влияят на търг в явен ущърб на националния интерес.Имам чувството ,че група от хора в МО саботират армията ни.
    Ще дам един пример с хеликоптерите Кугър.
    Самия хеликоптер е великолепен

    обаче ... България избира за армията си ... гражданската версия .Която няма нито въоръжение ,нито защита .Тя е предназначена за доставки ,за гасене на пожари ,за оказване на бърза помощ -изобщо цивилна версия.
    Предлагат ли Юрокоптер и военна версия .Да ,предлагат. Версия ,която има защита ,прикриване на термичния подпис за прикритие от ракети с термично насочване и т.н. има си и въоръжение разбира се. Да -малко е по скъпа -вярно е.Но просто цивилната версия е абсолютно непригодна да оперира в зона с бойни действия.

    Това не е малоумие ,това и саботаж.
    А за това ,че не са сключени договори за потдръжка -както и за Спартаните -просто нямам думи.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Бай хой

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Д-р Дулитъл":

    Гоуемо риване. Дане си ял риване ра?
    Явно си най гоуемия спешалист щом фаворизираш румънско производство на испанска техника на която проекта се е изгубил в годините.
    Също ония които не намериха пет милиарда за АЕЦ които щяха да се изплащат трийсет години от произведена енергия, обаче харчат 16 милиарда за хъб и връзка за втечнен газ при условие че има възможност за доставка по тръба директно от производителя и тръбата щеше да е без Български пари. Мейдън герП.
  • 14 Варна

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Д-р Дулитъл":

    Да! - Чух за това!
    - Предполагам, че става въпроса за откраднати пари от сделката, плюс за това за което говориш.
    Ако не бъркам там правителстовото на Кобурга ги поръча, пък Борисов ги плаща....
    Лично аз смятам, че е крайно време да се раздава "правосъдие", което ще послужи за назидание за следващите.
    Дървото трябва да играе и то съвсем скоро!
    А иначе съм съгласен! - Като бифш офицер макар и от запаса, намирам всичко, което се случва откровено и целенасочено поведение за унищожаване на БА
  • 15 недоумявам

    1 0 Отговор
    Ние ще дърпаме гаубиците с магарета, щото и конете станаха на салами. Понеже продадохме, подарихме или нарязахме за скрап нашите ракети, танкове, самолети и БТР-и. А сега НАТО иска да отделяме милиарди годишно, за да купуваме нова, западна техника. И от кого ще се пазим с новата техника - от Турция или Гърция, които също са в НАТО, или от Сърбия, която ще влиза в ЕС, но е с Русия? А може би от ракетите на Иран и Северна Корея?
Новини по държави: