1 939 15

Армията на Румъния се качва на испански БТР-и

General Dynamics с договор за $1 млрд. за доставка на бронирани машини за Букурещ

Армията на Румъния се качва на испански БТР-и
Венцислав Михайлов

Армията на Румъния се качва на испански БТР-и. General Dynamics European Land Systems подписа договор с румънските въоръжени сили за доставка на 227 военни бронирани машини PIRANHA 5 в шест различни конфигурации. Договорът е на обща стойност от над 1 млрд. долара и е част от плана на румънската армия за модернизиране на сухопътните войски с военни бронирани машини. Това става ясно от официално съобщение на компанията.

Модерните бойни машини PIRANHA 5 ще бъдат произведени в Румъния в рамките на стратегическо сътрудничество и трансфер на технологични проекти между General Dynamics European Land Systems - Mowag и румънската компания Uzina Mecanică Bucureşti (UMB).

От 2006 г. румънските въоръжени сили разполагат с варианти на бойни машини PIRANHA, които се използват за различни мисии в страната и чужбина, доказвайки надеждността и ефективността им.

"Румънската армия е един от най-важните потребители на PIRANHA в Европа. За нас е голяма чест да подпишем този договор, тъй като той отразява доверието и удовлетвореността на румънската армия от нашите машини", сподели Оливър Дюр, вицепрезидент на военните бронирани машини и управляващ директор на General Dynamics European Land Systems - Mowag.

"С тази стъпка поставихме основите на едно устойчиво сътрудничество с доверен партньор, който има значителен индустриален принос в Румъния", каза Томас Кауфман, вицепрезидент на General Dynamics European Land Systems International Business & Services. "Обменът на технологии и местното производство на военните машини представляват изключителна възможност за румънското индустриално производството."

С повече от 11 000 системи, PIRANHA е една от най-успешните 8x8 бронирани бойни машини в света.

General Dynamics European Land Systems със седалище в Мадрид, Испания, е част от General Dynamics (NYSE:GD).

Компанията оперира на пет различни локации – Австрия, Чехия, Германия, Испания и Швейцария. С над 2 000 висококвалифицирани служители компанията проектира, изработва и предоставя земни бойни системи от световен клас, включително колесни и верижни машини, амфибии, мостови системи, оръдия и амуниции на клиенти в цял свят.

Румъния


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 22:10  17.01.18
  С интерес ще следим появата на първия румънски БТР с испанско самосъзнание
 • Ввв
  Отговор
  2 22:14  17.01.18
  А ние,с гаубици ли ще провеждаме военните обучения?

  Коментиран от #3

 • Варна
  Отговор
  3 22:26  17.01.18

  До коментар #2 от "Ввв":

  Гаубицата няма нищо общо с БТР-а. Едното драги върви към артилерията, а БТР- а обикновено изпълнява съвсем различни задачи на пехотата. Запиши се в доброволната служба, че да понаучиш нещо. Артилерията продължава да съществува като бойна техника и скора няма да бъде спряна, по простата причина че не зависи от радиоелектронната защита към която обикновено ракетите имат слабости. Гаубиците - самоходни или не, продължават да се произвеждат и то в големи количества във всички големи държави.
 • Граф Дракула
  Отговор
  4 22:37  17.01.18
  Няма да си тровят живота с руските боклуци,вече ще са с модерна техника.

 • Бесен Язовец
  Отговор
  5 22:49  17.01.18
  Абе искам да кажа нещо по-темата ама не знам нищо за този испански БТР, а се преполага че съм истински спец по военна техника, затова драсвам тези редове за да се види че съм тук, а не че се крия като тъпанар
 • 6 23:04  17.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Д-р Дулитъл
  Отговор
  7 23:04  17.01.18
  Много хубави машини са Пираня 5 Много добър избор на Румъния .А не като нас възможно най евтиното -Командо с ниска степен на защтита,6 колесен ,с много по скромни възможности.Евтиното идлиза скъпо в един момент. Румъния ще ги произвежда ,може даже и да продава на страни от НАТО. Generak Dynamics European Land Sistem е паделение за Европа ,но е част от General Dynamics USA

  Коментиран от #8

 • Варна
  Отговор
  8 23:38  17.01.18

  До коментар #7 от "Д-р Дулитъл":

  Аз не знам нашите да са се договорили, даже напротив! Предстоят изпращане на запитване към германците за Бохсера ( Райн метал) и към французите за VBSI ако не бъркам беше Некстър. И двата варианта са по- добри ( до колкото на мен ми стигат познанията) от това което се канят да направят румънците. При нас опцията е същата да може да се асемблират тук и ремонта да се прави тук

  Коментиран от #10

 • БЪлгария
  Отговор
  9 04:34  18.01.18
  А ние- нито самолети, нито БТР -и , нито кораби! Само големи приказки!
 • Д-р Дулитъл
  Отговор
  10 08:15  18.01.18

  До коментар #8 от "Варна":

  Напротив -имаме договорка за Командо .Които по принцип са 4 колесни ,а за нас се подготвя вариант 6 колесни. Да ,в България ще се правят. Обаче те са много по слаби от Пираня 5 и за тая сделка останаха съмнения за корупция. Пираня 5 също бяха на представяне в България ,както и Патрия от Финландия и други .Пираня 5 показаха уникални възможности -имат двигател Катерпилар и скоростна кутия ,управляемост на задните колела ,отлична скорост ,много малък радиус на завой и какво ли не .Преодолява отлично и препятствия. Патрия обаче е +това и амфибия .Но аз като се замисля ние нямаме такина водни басейни ,че това да ни е много необходимо.И според мен Пираня 5 има леко предимство в останалите параметри.Движи се като хищник .Отделно от това предлага много по богати възможности за избор на въоръжение.

  Коментиран от #11

 • Варна
  Отговор
  11 10:01  18.01.18

  До коментар #10 от "Д-р Дулитъл":

  Възможно е да има такава сделка за това, което говориш ... - Просто предната седмица гледах едно интервю с шефа на ТЕРЕМ, който говореше, че още няма даговор и в рамките на около 6 месеца ще правят запитване споменавайки онези два производителя за които говорих... Да се надяваме да направя правилният избор. - За нещастие историята показва тъкмо обратното.

  Коментиран от #12

 • Д-р Дулитъл
  Отговор
  12 11:11  18.01.18

  До коментар #11 от "Варна":

  Не е за първи път неясни и съмнителни критерии да влияят на търг в явен ущърб на националния интерес.Имам чувството ,че група от хора в МО саботират армията ни. Ще дам един пример с хеликоптерите Кугър. Самия хеликоптер е великолепен обаче ... България избира за армията си ... гражданската версия .Която няма нито въоръжение ,нито защита .Тя е предназначена за доставки ,за гасене на пожари ,за оказване на бърза помощ -изобщо цивилна версия. Предлагат ли Юрокоптер и военна версия .Да ,предлагат. Версия ,която има защита ,прикриване на термичния подпис за прикритие от ракети с термично насочване и т.н. има си и въоръжение разбира се. Да -малко е по скъпа -вярно е.Но просто цивилната версия е абсолютно непригодна да оперира в зона с бойни действия. Това не е малоумие ,това и саботаж. А за това ,че не са сключени договори за потдръжка -както и за Спартаните -просто нямам думи.

  Коментиран от #13, #14

 • Бай хой
  Отговор
  13 11:47  18.01.18

  До коментар #12 от "Д-р Дулитъл":

  Гоуемо риване. Дане си ял риване ра? Явно си най гоуемия спешалист щом фаворизираш румънско производство на испанска техника на която проекта се е изгубил в годините. Също ония които не намериха пет милиарда за АЕЦ които щяха да се изплащат трийсет години от произведена енергия, обаче харчат 16 милиарда за хъб и връзка за втечнен газ при условие че има възможност за доставка по тръба директно от производителя и тръбата щеше да е без Български пари. Мейдън герП.
 • Варна
  Отговор
  14 15:17  18.01.18

  До коментар #12 от "Д-р Дулитъл":

  Да! - Чух за това! - Предполагам, че става въпроса за откраднати пари от сделката, плюс за това за което говориш. Ако не бъркам там правителстовото на Кобурга ги поръча, пък Борисов ги плаща.... Лично аз смятам, че е крайно време да се раздава "правосъдие", което ще послужи за назидание за следващите. Дървото трябва да играе и то съвсем скоро! А иначе съм съгласен! - Като бифш офицер макар и от запаса, намирам всичко, което се случва откровено и целенасочено поведение за унищожаване на БА
 • недоумявам
  Отговор
  15 11:27  20.01.18
  Ние ще дърпаме гаубиците с магарета, щото и конете станаха на салами. Понеже продадохме, подарихме или нарязахме за скрап нашите ракети, танкове, самолети и БТР-и. А сега НАТО иска да отделяме милиарди годишно, за да купуваме нова, западна техника. И от кого ще се пазим с новата техника - от Турция или Гърция, които също са в НАТО, или от Сърбия, която ще влиза в ЕС, но е с Русия? А може би от ракетите на Иран и Северна Корея?

Напиши коментар:


Публикувай