934 3

А сега накъде, Каталуния? (СНИМКИ)

Започна първото заседание на новия парламент в Барселона

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Каталунският парламент, в който мнозинство имат партиите, които са за независимост на автономната област, се събра на първото си заседание след изборите на 21 декември, предаде Reuters.

Сесията се провежда два месеца след безпрецедентната политическа криза в Каталуния, породена от опита за отцепване на областта.

Заседанието започна в 11 ч. местно време. Пред сградата на парламента се бяха събрали стотици привърженици на независимостта на областта, които могат да гледат заседанието на огромен екран.
На изборите на 21 декември партиите, поддържащи независимостта на Каталуния, спечелиха 47,5 процента от гласовете и имат 70 депутати в 135-местния парламент. Това абсолютно мнозинство им позволява по принцип да предложат кандидат за регионален лидер.

Вчера двете основни партии - "Заедно за Каталуния" и "Републиканска левица на Каталуния", обявиха официално, че са постигнали споразумение за издигане на Карлес Пучдемон за регионален лидер. Двете партии имат съответно 34 и 32 депутати в парламента.

Пучдемон е лидер на първата. Предстои подкрепата си за него да обявят и четирима депутати от крайната десница на Каталуния, партията "Кандидатура за народно единство", която също е за независимост.

Мнозинството от 70 депутати обаче е само теоретично. Осем от депутатите поддръжници на независимостта са в ареста или избягаха в чужбина и не могат да участват в гласуването в пленарната зала. Трима са в ареста, обвинени в бунт и отклоняване на средства, а петима, сред които самият Карлес Пучдемон, за които има също издадена заповед за арест, избягаха в Брюксел.

Първата цел на партиите, борещи се за независимост на областта, е да получат контрол върху поста председател на парламента и органа, който следи за спазването на регламента и дневния ред. Именно този орган одобрява или не дистанционното гласуване на едни или други депутати. За депутатите, които са в ареста, това изглежда е възможно, въпреки че парламентарният правилник не го предвижда, казва правителствен източник от Мадрид. Тези хора не са избрали сами да отидат в ареста, а са там с решение на съдия. Но дистанционното гласуване не може да важи за онези, които по своя инициатива са в Брюксел, казва източникът.

Мадрид предупреди, че ако бъде направен опит да гласуват депутати, които са в Брюксел, това веднага ще бъде обжалвано и ще блокира нормалната работа на парламента.

Привържениците на независимостта на Каталуния могат да запазят контрола върху парламента и само с 62 присъстващи в пленарната зала депутати плюс гласовете на тримата депутати в ареста, тъй като опозицията, съставена от либералната партия "Гражданите" ("Сиудаданос"), социалистическата партия и Народната партия на Мариано Рахой, има само 57 депутати. Осемте депутати от групата "Обща Каталуния", която е близка до партията "Ние можем" ("Подемос"), казаха, че ще се въздържат от гласуване и така ще е невъзможно сформирането на мнозинство, което да подкрепя оставането на областта в Испания.

Испанският премиер Мариано Рахой вече каза, че няма никога да допусне Карлес Пучдемон да ръководи Каталуния от Брюксел, било то чрез интернет или видеоконферентна връзка. При първия административен акт, който ще бъде взет в тази насока, ще бъде сезиран Конституционният съд на Испания. Ще се стигне до блокаж на издигането на кандидатура за регионален лидер и правителството в Мадрид ще продължи да управлява директно Каталуния, която бе лишена от автономия след неконституционния референдум за независимост на 1 октомври.

Според испанския министър на икономиката Луис де Гиндос политическата криза вече коства 1 милиард евро на страната от забавяне на икономическия растеж на Каталуния, която осигурява 19 процента от БВП на Испания. Над 3000 предприятия, обезпокоени от кризата, предпочетоха да преместят централите си извън Каталуния след референдума.

Испания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • goni
  Отговор
  1 15:07  17.01.18
  Имам идея! Испания обявява война на Белгия!:) Испанските войски бързо прекосяват Франция, щото французите много обичат Франко!:) Белгия им "В кърпа вързана"!:) Арестуват Пучедемон( какво име само!:) Същият безуспешно се опитва да се укрие в щаб квартирата на НАТО! Но уви! Руски хакери са го предали, казвайки на испанците че той е във фризьорският салон и в момента се подстригва!:) Фризьорките макар добре въоръжени и обучени не могат да устоят на неустоимият испански чар и го предават!:) Избухва трета и последна световна война за която пак са виновни Руснаците!:)

  Коментиран от #2

 • и още
  Отговор
  2 17:50  17.01.18

  До коментар #1 от "goni":

  Пропуснал си само, че докато испанците са във фризьорския салон Меркел си сменя вярата и обявява Германски Халифат....за което пак са виновни Руснаците ! А в България най-големия гербераст Бойко Борисов тържествено признава, че е от третия пол и поема властта за четвърти път.....за което пак са виновни Руснаците !
 • аве фюрер
  Отговор
  3 19:20  17.01.18
  Не се гаси туй що не гасне , рано или късно независимост ще има .

Напиши коментар:


Публикувай