1 074 4

Време разделно за Атина и Скопие

Посредникът Матю Нимиц има готово решение с термина "Македония" 

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Предложение, което ще съдържа термина "Македония" като част от названието на бившата югорепублика, сочи посредникът на ООН Матю Нимиц по въпроса за името на страната с оглед на започващите в Ню Йорк преговори между представителите на Атина и Скопие, съобщава гръцкото издание Нюз.ин.

В интервю за гръцката телевизия "Антена" специалният посредник на ООН каза, че "в момента името на страната в ООН е Бивша югославска република Македония, следователно терминът "Македония" е част от името и Гърция е признала страната с това име".

"Над 100 страни са признали държавата под името "Република Македония", следователно думата "Македония" за тях фигурира. "А това означава, че тя е свързана с тази страна", посочи Нимиц, изказвайки надежда, че "в рамките на преговорния процес може да се намери решение, което да задоволява амбициите и на двете държави".

Наред с това Матю Нимиц изтъкна, че "ако чакаме още 25 години, проблемът ще стане още по-лош", пояснявайки, че "предложението ще е ново, защото конюнктурата е нова. Някои идеите бяха разисквани дълги години, но магическо решение няма", допълни той, избягвайки да разкрие по-нататък своите карти.

Посредникът на ООН подчерта още, че "в Гърция цари мнение, че страната трябва да играе по-значима роля в региона и че сега, когато свърши икономическата криза, мнозина очакват от Гърция да изиграе тази роля. Един от начините, за да стане това, е Гърция да реши проблема със своя северен съсед", поясни той.

Матю Нимиц каза още, че "в Скопие доминира схващането, че някои от идеите в миналото не са били обезателно благоприятни и че е настъпил моментът да се реши този въпрос и те да се заемат с европейския и североатлантически път на страната".

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шиптър
  Отговор
  1 15:51  17.01.18
  След 25 години името ще е Източна Албания или Южно Косово, Кво толкова се разправят: :)

  Коментиран от #2, #3

 • Истината винаги боли
  Отговор
  2 16:46  17.01.18

  До коментар #1 от "Шиптър":

  Може,ама не вярвам,дали Косово ще го има?????
 • гост
  Отговор
  3 17:11  17.01.18

  До коментар #1 от "Шиптър":

  Западна България най ще им отива.
 • аве фюрер
  Отговор
  4 19:10  17.01.18
  Новото име ще съответства изцяло на държавата , просто ще се казва МЕК. МАК. ЛАЙН. и звучно, и образно значи.

Напиши коментар:


Публикувай